Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
26.11.2018 02:30

Stromy, ktoré padli za atletickú dráhu, budú nahradené novou zeleňou


Ilustračná snímka (msú)


Areály škôl na Pionierskej ulici sú od polovice novembra pripravené na výstavbu dlho avizovanej atletickej dráhy. Lesy mesta Brezno z nich na základe povolenia odstránili stromoradie, ktorého zdravotný stav a koreňový systém mali ohrozovať realizáciu projektu a bezpečnosť verejnosti.


So samotnými stavebnými prácami viacúčelového športoviska s atletickou dráhou a futbalovým ihriskom začnú na budúci rok.

Atléti sa dočkajú

Mesto Brezno po dvoch rokoch povoľovacích procesov a administratívnych úkonov mohlo konečne podniknúť prvé kroky k realizácii bezpochyby najväčšieho projektu viacúčelového ihriska v rámci Breznianskeho okresu. Prvotný impulz prišiel zo strany športujúcej verejnosti, ktorá roky požadovala zlepšenie zázemia pre svoje aktivity.

„Vybudovanie modernej atletickej dráhy vnímam ako odpoveď pre tú časť obyvateľov, ktorá tvrdí, že v Brezne sú dlhodobo podporované len niektoré športy,“ vyjadril sa pred časom primátor Tomáš Abel. Okrem mestskej športovej haly na Mazorníkove, ktorej otvorenie je naplánované už o pár týždňov, by tak na budúci rok mala do portfólia breznianskych športovísk pribudnúť i profesionálna atletická dráha, ktorej súčasťou bude aj futbalové ihrisko.

Stromy ohrozovali projekt aj bezpečnosť

S prvými prípravnými prácami začali Lesy mesta Brezno v polovici novembra tohto roka. V areáli základných škôl na Pionierskej 2 a 4 zrealizovali výrub drevín lemujúcich oplotenie, čo ale zdvihlo istú vlnu nevôle u časti obyvateľov. „Nutnosť výrubu stromov skutočne vyplývala z projektu. Nejde len o vzdialenosť stromu od atletickej dráhy, ale aj o jeho koreňový systém, ktorý by bol stavebnou činnosťou narušený, čím by sa skrátila jeho životnosť a stal by sa nebezpečným,“ vysvetľuje zástupca primátora Ján Králik.

Ako ďalej pokračoval, v rámci výstavby tohto objektu dôjde nielen k náhradnej výsadbe, ktorá je plánovaná zakaždým, keď sa z mestského územia odstránia dreviny, ale zároveň je navrhovaná aj výsadba úplne novej zelene, ktorá bude súčasťou celého areálu.

Podľa Jána Lukáča, riaditeľa mestských lesov, ktoré sú investorom projektu, sa so samotnými stavebnými prácami začne na budúci rok, hneď, ako to dovolí počasie. Predpokladaná doba realizácie bude približne štyri až päť mesiacov.

Autor: (ts-msú)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.07.2016
Brezno chce pritiahnuť nových obyvateľov, ponúka nové parcely
Metropola Horehronia chce prilákať nových obyvateľov, a preto prichádza s ponukou predaja nových, a ako sama tvrdí, zaujímavých pozemkov v častiach mesta Rohozná a na Mazorníku či už pre moderné bývanie, alebo rozbehnutie a zefektívnenie podnikateľskej činnosti.
viac
16.01.2018
Pokračovanie výstavby obchvatu Brezna je na dobrej ceste
Minister dopravy Arpád Érsek listom informoval primátora Brezna o pokračovaní v príprave prvého úseku druhej etapy obchvatu mesta. Zabezpečené sú už všetky stupne projektovej dokumentácie.
viac
17.06.2020
Výstavba nových mestských jaslí má stáť vyše 730 000 eur
Nové detské jasle vo vlastníctve mesta by mali na najväčšom breznianskom sídlisku Mazorníkovo, kde podľa aktuálnych údajov žije približne tretina všetkých detí do troch rokov, začať stavať už v najbližších mesiacoch.
viac
17.05.2021
Technické služby mesta Brezno budujú na cintoríne nové urnové miesta
Na starom cintoríne v Brezne Technické služby budujú 14 urnových miest.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %