Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
12.07.2016 11:14

Stropkov má nového viceprimátora, návrh na zníženie počtu poslancov neprešiel


Stropkov.


V stredu 29. júna sa na 14. zasadnutí stretli poslanci stropkovského mestského zastupiteľstva. Venovali sa personálnym otázkam, zmene volebných obvodov i počtu poslancov, novým VZN o nakladaní s komunálnymi odpadmi, cenníkom prenájmu plôch a rozhodli aj o vypovedaní 22-ročnej zmluvy s TJ Slávia.


V polovici júna odvolal primátor Ondrej Brendza (nezávislý) z funkcie jeho zástupcu Martina Jakubova (KDH) na základe jeho žiadosti, dnes už bývalého viceprimátora. Svoje odstúpenie zdôvodnil odlišnými názormi na finančné a investičné zámery mesta. Primátor na rokovaní zastupiteľstva poslancom oznámil meno nového zástupcu. Stal sa ním poslanec Dušan Lukáč (Sieť), ktorý doteraz pôsobil aj ako člen mestskej rady. Keďže členstvo v tomto poradnom orgáne zaniklo M. Jakubovovi, poslanci v tajnej voľbe vyberali jej nového člena. Počtom hlasom 13 bol do funkcie zvolený poslanec Peter Lehocký (KDH).

Na rokovanie zastupiteľstva bol pripravený aj návrh vedenia samosprávy na zníženie počtu poslancov a volebných obvodov pre budúce funkčné obdobie. V súčasnosti v Stropkove volia 18 poslancov v 12 volebných obvodoch. Súčasný model je v platnosti od funkčného obdobia 2002 - 2006, keď sa kvôli zmene zákona menil počet stropkovských poslancov z 28 na 18. Nový návrh rátal s vytvorením piatich obvodov (tri v meste a dve v mestských častiach) a znížením počtu poslancov na pätnásť. V diskusii padlo viacero predstáv na zmenu volebných obvodov a odznel aj názor za ich súčasné zachovanie, alternatívny konkrétny návrh však nebol predložený. V hlasovaní o predloženom návrhu hlasovalo deväť poslancov za, deviati sa zdržali, zmena teda schválená nebola s tým, že k problematike sa poslanci plánujú v budúcnosti vrátiť.    

Poslanci schválili aj dve miestne záväzné právne normy. Prvou bolo VZN o nakladaní s komunálnymi odpadmi a drobnými stavebnými odpadmi na území Stropkova. V zmysle zákona platného od začiatku tohto roka boli všetky samosprávy povinné dať svoje VZN do súladu s ním. Nový zákon aj VZN rieši viaceré oblasti nakladania so zložkami komunálneho odpadu, osobitne aj spôsob a systém zberu jeho jednotlivých zložiek.

Novinkou v Stropkove bude spoplatnenie umiestňovania reklamných plôch a informačných panelov na stĺpoch verejného osvetlenia a rozhlasu. Spoločnosti, ktoré mali doteraz umiestnené svoje pútače na týchto zariadeniach, uhrádzali len jednorazový správny poplatok spojený s udelením povolenia, ale ročný prenájom už neplatili. Od 1. októbra, kedy nový cenník nadobudne účinnosť, by si tak mestský rozpočet mohol prilepšiť o príjem z prenájmu zhruba 50 reklamných panelov. Nový cenník upravuje aj pravidlá pri spoplatnení reklamných pútačov pri jednorazových, resp. krátkodobých predajných akciách, cirkusoch či lunaparkoch.

Mesto sa odhodlalo riešiť aj roky sa vlečúci problém zmluvného vzťahu na majetok samosprávy v areáli Pod vlekom s Telovýchovnou jednotou Slávia. Aj napriek snahe vedenia samosprávy sa nepodarilo nájsť spoločné riešenia na transparentné hospodárenie s majetkom mesta, transparentné financovanie s jasnými pravidlami fungovania v areáli a preto bol do zastupiteľstva predložený návrh na vypovedanie nájomnej zmluvy. Ten bol napokon potrebnou väčšinou hlasov schválený.

Autor: (nov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.10.2017
Starosta – poslanci – obecné zastupiteľstvo
Právna poradňa v Obecných novinách. Odpovedá JUDr. Daniela Franzenová z Kancelárie ZMOS.
viac
24.11.2017
Právo poslanca obecného zastupiteľstva na interpeláciu
Právna poradňa v Obecných novinách. Odpovedá JUDr. Daniela Franzenová z Kancelárie ZMOS.
viac
05.12.2017
Novelou zákona o obecnom zriadení sa zníži počet obecných poslancov
Národná rada SR vo štvrtok 30. novembra 2017  posunula do druhého čítania návrh novely zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení.
viac
04.05.2021
Krajské zastupiteľstvo bude rokovať aj o podpore praktického vyučovania
Už 23. riadne zasadnutie Zastupiteľstva Trnavského samosprávneho kraja vo volebnom období 2017-2022 sa uskutoční v stredu 5. mája 2021 o 13. hodine. Zastupiteľstvo bude prebiehať prezenčne, a to v Zrkadlovej sále Divadla Jána Palárika v Trnave.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %