Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
12.03.2019 07:55

Stropkov oslavuje 615. výročie prvej písomnej zmienky


Vydajú pamätnú mincu a predstavia novú mestskú pečať


Stropkov si v týchto dňoch pripomína okrúhle výročie prvej písomnej zmienky. Hoci život v meste sa traduje od 11. storočia, prvýkrát sa Stropkov spomína až 12. marca 1404, kedy uhorský kráľ Žigmund zálohoval majetky, vrátane Stropkova, rodu Balických.


Tento významný dátum si samospráva začala oficiálne pripomínať až vlani, kedy sa pri tejto príležitosti konalo slávnostné zasadnutie mestského zastupiteľstva spojené s oceňovaním osobností a kolektívov, ktoré sa významným spôsobom zaslúžili o rozvoj mesta. Tohtoročné oslavy vyvrcholia v nedeľu 17. marca. „Prvú písomnú zmienku vnímame ako narodeniny, sviatok mesta a jeho obyvateľov. Aj keď Stropkov bol určite založený pred 12. marcom 1404, až vtedy sa prvýkrát spomína v dostupných písomných prameňoch. Tento dátum si chceme pripomenúť dôstojným spôsobom,“ uviedol primátor Ondrej Brendza. Vzhľadom na to, že oceňovanie osobností sa v Stropkove koná raz za dva roky, tentoraz je pri príležitosti 615. výročia mesta naplánovaný slávnostný galaprogram. V ňom odprezentuje mestský historik informácie o prvej písomnej zmienke, spolu s jej fotodokumentáciou, ktoré má mesto k dispozícii. V kultúrnom programe vystúpia žiaci tunajších základných umeleckých škôl, historická hudba Igrici a Poddukelský umelecký ľudový súbor. „Všetkým návštevníkom podujatia bude venovaná pamätná minca vydaná pri tejto príležitosti. Ďalším prekvapením bude predstavenie mestskej pečate, ktorá vychádza z historického originálu z roku 1570. Používaná bude na dekorovanie listín odovzdávaných pri slávnostných príležitostiach,“ priblížil primátor.

Pozvanie na podujatie prijali starostovia a primátori okolitých miest a obcí, zástupcovia štátnej správy a podnikateľského sektora, primátori partnerských miest a pozvaná je aj široká verejnosť. V rámci slávnosti budú primátorom partnerských miest odovzdané pamätné listy s novou mestskou pečaťou.

V pondelok 18. marca sa uskutoční podpis zmluvy s novým partnerským mestom Stropkova, ukrajinským Novovolynskom, ktorú mestskí poslanci schválili v decembri minulého roka.

Autor: Peter Novák, hovorca mesta Stropkov


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.06.2018
Bojnice si pripomenuli 905. výročie prvej písomnej zmienky o meste
Bojnice si pripomenuli 905. výročie prvej písomnej zmienky o meste. Míľnik oslávili v sobotu (16. 6.), pre obyvateľov i návštevníkov mesta pripravili vystúpenia umelcov, výstavu o histórii školstva, remeselný trh či pôvodný bojnický muzikál so živým orchestrom z dielne miestnej základnej umeleckej š
viac
15.07.2021
Žilina vydala pamätnú mincu i obálku, pred 700 rokmi dostala privilégiá
Mesto Žilina si pripomína výročie 700 rokov od udelenia najstarších známych privilégií.
viac
07.09.2023
Našim verným mešťanom a hosťom-Fidelibus civibus et hospitibus nostris
Rok 2023 je rokom okrúhlych jubileí pre mesto Prievidza - pripomína si 910. výročie prvej písomnej zmienky a 640 rokov od získania privilégií slobodného kráľovského mesta.
viac
08.09.2023
Výročie prvej písomnej zmienky oslávia Bojnice trojdňovým programom
Mesto Bojnice oslávi 910. výročie prvej písomnej zmienky trojdňovým programom. Oslavy potrvajú od 15. do 17. septembra a ponúknu aktivity pre všetky vekové kategórie. Ich súčasťou bude slávnostné oceňovanie osobností, remeselníci, dobové podujatia i zabíjačka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %