Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
13.10.2017 06:15

Stropkov po jedenástich rokoch výrazne zlepšil svoj rating


Mesto Stropkov.


Na poslednom rokovaní stropkovského mestského zastupiteľstva sa poslanci oboznámili aj s novým ratingovým hodnotením samosprávy. Ukázalo sa, že prijaté konsolidačné opatrenia a rozumné investície priniesli výsledky.


V rokoch 2005 až 2014, kedy si mesto nechávalo spracovávať ratingovú analýzu, bolo Stropkovu udeľované hodnotenie dlhodobého ratingu na úrovni B+, krátkodobý rating mal hodnotu S3. V najnovšej správe sa mesto v rámci dlhodobého ratingu zlepšilo o dve úrovne na známku A- (z desaťúrovňovej škály je symbol A na tretej pozícii, doterajšie B na šiestej). V krátkodobom ratingu sa mesto zlepšilo na úroveň S2 („dvojka“ v rámci päťúrovňového hodnotenia).

„Je potrebné uviesť, že uvedené ratingové hodnotenie je vydávané ako nevyžiadané, to znamená, že na rozdiel od minulosti nebolo iniciované zo strany mesta alebo spriaznenej tretej strany,“ informoval poslancov vedúci Odboru financií a správy daní MsÚ Ján Polák. Samospráva sa nezúčastňovala ratingového procesu a informácie a podklady k jeho vypracovaniu boli získané z verejne dostupných zdrojov v zmysle metodológie Európskej ratingovej agentúry, ktorá správu spracovala.

Hospodárenie mesta je hodnotené ako stabilné, pričom prebytok hospodárenia za roky 2015 a 2016 mal rastúci trend a vlani dosiahol 502 tisíc eur. „Z rozpočtu na rok 2017 vyplýva, že hospodárenie mesta Stropkov bude na približnej úrovni roku 2016,“ konštatuje sa v správe. Pomer úverovej zadlženosti k bežným príjmom predchádzajúceho roka dosiahol 8 %, v tomto roku sa očakáva pokles na 7 %. Pomer dlhovej služby k bežným príjmom predchádzajúceho roka bol na úrovni len 3 %. Rovnaký vývoj predpokladajú aj v tomto roku.

Správa konštatuje, že pozitívny vplyv na hodnotenie má aj priaznivý vývoj makroekonomického prostredia z posledných rokov. Agentúra hodnotí pozitívne, že mesto hospodári prebytkovo a vytvára si tak budúcu finančnú rezervu. Komerčné bankové úvery v roku 2016 výrazne klesli na úroveň 559 tis. eur, čo je takisto hodnotené kladne. Do možných rizík ovplyvňujúcich stabilitu rozpočtu boli zaradené dva súdne spory z predchádzajúceho volebného obdobia, ktoré mesto vedie kvôli priemyselnému parku so súkromnými subjektmi.

Ratingová správa definuje aj najvýznamnejšie investície roku 2017: projekt rekonštrukcie MŠ na ulici Matice Slovenskej, výkup pozemkov a budov na Námestí SNP, rekonštrukcia miestnych komunikácií, cezhraničný projekt s mestom Rzeszow a spomenuté boli aj podané projekty zamerané na zníženie energetickej náročnosti budovy MsÚ a modernizáciu učební pre ZŠ Konštantínova. Celková hodnota majetku mesta k záveru minulého roka predstavovala vyše 20,67 mil. eur, čo predstavuje nárast oproti predchádzajúcemu roku o 891 tis. EUR. Nárast súvisí so zaradením novonadobudnutých bytových domov na Ciolkovského ulici do majetku mesta.

„Aj toto hodnotenie je dôkazom zodpovedného a racionálneho nakladania s verejnými financiami. Konsolidácia mestských peňazí mala význam, bez nej by neboli možné naše spoločné investície pre mesto. Len vďaka hospodárnemu nakladaniu s verejnými prostriedkami dnes môžeme opravovať a rekonštruovať miestne komunikácie, zabezpečiť nový vlek či šatne na zimnom štadióne, rozšírili sme verejne osvetlenie, postavili nové parkoviská, obnovujeme cintoríny... Dôkazom našich dobrých rozhodnutí je aj toto nezávislé ratingové hodnotenie,“ uviedol primátor Ondrej Brendza.

Autor: (Peter NOVÁK, hovorca mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.12.2016
Mesto nesúhlasí s hodnotením Transparency International Slovensko
Mesto Košice má vážne pochybnosti o objektívnosti hodnotenia zo strany Transparency International Slovensko (TIS). Požiada preto listom túto organizáciu, aby vysvetlila, ako postupuje vo svojom hodnotení transparentnosti. Informovala o tom hovorkyňa Košíc Linda Šnajdárová.
viac
15.05.2018
Zlaté Moravce dosiahli najlepší hospodársky výsledok za posledné roky
Mesto Zlaté Moravce hospodárilo v minulom roku s prebytkom vo výške 1,926 milióna eur. Podľa primátora Dušana Husára tento výsledok poukazuje na efektívne riadenie a dáva veľký priestor pre rozvoj mesta. Do fondov mesta bude pridelených 1,382 milióna eur.
viac
11.06.2020
ZMOS pripravuje analýzu majetku a investícií miest a obcí
Združenie miest a obcí Slovenska pripravuje analýzu majetku a investícií samospráv. Dokument bude svojim zameraním prvý svojho druhu, ktorý ponúkne komplexné spracovanie dáta a informácie spojené s nadobudnutím a zhodnocovaním majetku miest a obcí.
viac
16.10.2020
Podiel samospráv na verejných vodovodoch by nemal ísť do súkromných rúk
Prevod majetkovej účasti štátu, samosprávneho kraja alebo obce na prevádzke verejných vodovodov či kanalizácií by sa mal obmedziť. Zamedziť by sa malo jeho prevodu do súkromných rúk, ostať by mal vo verejnom záujme.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %