Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
29.11.2018 05:55

Stropkovčania chystajú tradičné Dni medu


Pozvánka


Záver novembra patrí v Stropkove už tradične obľúbeným Dňom medu, ktoré sa v tomto roku uskutočnia počas nadchádzajúceho piatka a soboty. Hlavnými organizátormi dvanásteho ročníka podujatia sú miestna organizácia Slovenského zväzu včelárov a mesto Stropkov.


Dvojdňový včelársky sviatok začne v tunajšom kultúrnom stredisku v piatok predpoludním, kedy bude vyhodnotená výtvarná súťaž Včely a včelári očami detí a súťaž O najkrajší medovník. Počas dňa bude pripravená prezentácia včelích produktov pre školy i ďalších návštevníkov. Témami prednášok pre odbornú verejnosť budú počas prvého dňa Včelie produkty a Chov včelích matiek a rozmnožovanie včelstiev odložencami. Ich lektorom bude predseda Slovenského zväzu včelárov v Prešovskom kraji a v okrese Stropkov Gabriel Foťko.

Do Stropkova zavíta na toto podujatie množstvo návštevníkov z radov laickej i odbornej verejnosti zo Slovenska i zahraničia. Dni medu začali svoju históriu písať v roku 2007 a odvtedy patria k jedným z najatraktívnejších akcií v meste.

Sobotný program otvorí očakávané vyhodnotenie súťaže Najlepší med okresu Stropkov. V rámci seminárnej časti odprezentuje tému Technológie včelárenia Ing. Pavel Fiľo. O Hygiene a dezinfekcii vo včelárstve bude prednášať Ing. Ján Kopernický , CSc. „V tomto roku sme do programu prednášok zaradili novinku. Vzhľadom na prirodzenú spoluprácu včelárov a záhradkárov vystúpi v sobotu o trinástej predseda Slovenského zväzu záhradkárov Ing. Eduard Jakubek s prednášou o reze ovocných stromov. Okrem včelárov si teda v prednáškovej časti nájdu svoju tému aj záhradkári,“ priblížil G. Foťko. Dodal, že symbióza jedných aj druhých je nevyhnutná. „Záhradkári môžu nám včelárom veľmi pomôcť už len tým, ak nebudú používať chemické prípravky škodiace včelám. Takže aj takouto formou sa snažíme približovať našim kolegom ovocinárom, ktorí sa bez zdravých včiel nezaobídu.“

Neodmysliteľnou súčasťou Dní medu je ochutnávka rôznych druhov medu, medoviny a včelích produktov, ako aj predaj včelích produktov a včelárskych potrieb. Záver podujatia je naplánovaný na sobotný podvečer.

Autor: Peter Novák, hovorca mesta Stropkov


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.08.2016
Chovateľský deň v skanzene Vychylovka
14. augusta sa v Skanzene Nová Bystrica - Vychylovka koná pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka prezentačná výstava hospodárskych zvierat pôvodných slovenských plemien. Podujatie spája tradičný skanzen a naše pôvodné hospodárske zvieratá.
viac
24.11.2016
Včelári na východe chystajú jubilejné Stropkovské dni medu
Už po desiatykrát sa v Stropkove uskutočnia obľúbené Dni medu, ktoré do mesta každoročne lákajú množstvo návštevníkov zo Slovenska i zahraničia.
viac
23.11.2017
Stropkovské dni medu označujú aj ako národný sviatok včelárstva
Mestečko na severovýchode sa v dňoch 24. a 25. novembra už po jedenástykrát stane centrom včelárstva na Slovensku. Obľúbené Dni medu sa v Stropkove konajú od roku 2007 a u laickej i odbornej verejnosti sa tešia veľkej obľube.
viac
30.11.2019
V Stropkove oslávia 100. výročie založenia včelárskych spolkov na Slovensku
V piatok predpoludním slávnostne otvorili 13. ročník Stropkovských dní medu. Aj tentoraz pripravila Základná organizácia Slovenského zväzu včelárov v Stropkove v spolupráci so samosprávou dva zaujímavé dni určené pre laickú i odbornú verejnosť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %