Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
23.11.2017 02:56

Stropkovské dni medu označujú aj ako národný sviatok včelárstva


Pozvánka.


Mestečko na severovýchode sa v dňoch 24. a 25. novembra už po jedenástykrát stane centrom včelárstva na Slovensku. Obľúbené Dni medu sa v Stropkove konajú od roku 2007 a u laickej i odbornej verejnosti sa tešia veľkej obľube.


Tradíciu založil predseda Slovenského zväzu včelárov v Prešovskom kraji a v okrese Stropkov Gabriel Foťko po tom, ako v roku 2006 hostil Stropkov Národnú výstavu včelárstva. „Spočiatku sme sa obávali, či budeme mať záujem a podporu zo strany verejnosti, no dnes vidím, že Dni medu si našli pevné miesto v kalendári kultúrno-spoločenských podujatí v meste a dovolím si povedať, že patria k jednému z najvýznamnejších podujatí v regióne. Vo včelárskej komunite je naša výstava dokonca vnímaná ako národný sviatok včelárstva na Slovensku. Z roka na rok registrujeme nárast záujmu verejnosti, o popularite podujatia svedčí napríklad aj množstvo prác zapojených do súťaží, ktorých úroveň každoročne stúpa,“ uviedol G. Foťko.

V piatok je slávnostné otvorenie v Kultúrnom stredisku naplánované na desiatu hodinu predpoludním. Ešte pred tým sa uskutoční vyhodnotenie výtvarnej súťaže Včely a včelári očami detí a súťaže O najkrajší medovník. Seriál odborných prednášok začne popoludní hlavný organizátor Gabriel Foťko. Témou jeho vystúpenia bude chov včelích matiek a rozmnožovanie včelstiev odložencami.

Počas obidvoch dní bude v dejisku podujatia prebiehať prezentácia i predaj včelárskych potrieb, medoviny a včelích produktov, ako aj ochutnávka rôznych druhov medu. Včelárstvo bude osobitne prezentované aj pre deti materských škôl, žiakov a študentov základných a stredných škôl. Verejnosť si môže svoju zručnosť vyskúšať napríklad aj v tvorivých dielňach pri zdobení medovníkov. Medzinárodný punc dodá podujatiu účasť včelárov z Poľska, Maďarska i Ukrajiny.

Sobotný program odštartuje vyhodnotenie súťaže o najlepší med okresu Stropkov. V rámci odborných prednášok vystúpi Michal Vinc s témou zavádzania nových technológií do včelárstva, o prevencii a tlmení chorôb včiel bude prednášať MVDr. Juraj Toporčák, PhD. a záujmu verejnosti určite neujde prednáška MUDr. Štefana Košlíka, Csc. na tému apiterapie – využitiu včelích produktov vo výžive a prevencii chorôb človeka.

Podujatie už od jeho vzniku podporuje aj samospráva a aj tento ročník bude spoločným dielom včelárov a radnice. „Hoci sme malé mesto, ale žije tu veľa vzácnych ľudí, vďaka ktorým sa dostávame do povedomia celého Slovenska. Jedným z podujatí nadregionálneho a dovolím si povedať aj medzinárodného významu sú aj Dni medu. Včelárstvo má v našom regióne dlhoročnú tradíciu a vďaka našim včelárom máme to šťastie, že môžeme hostiť podujatie takejto vysokej úrovne. Mesto ako spoluorganizátor podujatia už jedenásť rokov podporuje túto aktivitu a verím, že aj tohtoročné Dni medu dopadnú na výbornú,“ povedal primátor Stropkova Ondrej Brendza.

 

Autor: (Peter NOVÁK, hovorca mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.07.2017
Stropkov sa chystá na 23. obnovený jarmok
Stropkovčanov a návštevníkov mesta čaká pestrý týždeň, ktorý cez víkend vyvrcholí 23. ročníkom obnoveného jarmoku. Mesto ožije v rámci sprievodných podujatí kultúrou, umením, športom a pripomína si aj históriu regiónu.
viac
08.11.2017
V piatok začnú v Bratislave obľúbené Svätomartinské dni
Svätomartinské dni, ktoré spájajú staromestské Martinské hody so Sviatkom mladého vína, sa budú konať od piatka 10. novembra do nedele 12. novembra na Rudnayovom námestí, Primaciálnom námestí a v Zichyho paláci. Súčasťou trojdňového programu bude aj viacero aktivít a predstavení pre deti.
viac
10.11.2017
Svätomartinský víkend v regióne
Svätomartinské dni, Cestovateľský festival Cestou necestou, Chute malých Karpát, Historická prehliadka Modry, Bibliotéka či obľúbená lokalizačná hra „Objavuj poklady bratislavského regiónu“. Druhý novembrový víkend v bratislavskom regióne je tu pre vás.
viac
07.07.2020
V Múzeu kysuckej dediny bude rozvoniavať med
Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, v spolupráci so ZO SZV Stará Bystrica, ZO SZV Kysucké Nové Mesto a RZ SZV Žilina, vás pozývajú do Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke na obľúbené podujatie Včelárska a sladká nedeľa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %