Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
07.05.2018 10:30

Študenti pripravili pre mesto projekty revitalizácie hradného parku


Ilustračná snímka


Spustnutý park pri hrade v Leviciach sa dočká obnovy. Študenti Katedry záhradnej a krajinnej architektúry Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre pripravili štyri štúdie revitalizácie parku, v ktorých zohľadnili požiadavky mesta.


Súčasťou parku by malo byť nové detské ihrisko, obnovené jazierko, chodníky a menšie pódium, informovala Adriana Macáková z levického mestského úradu.       

Mesto Levice získalo hradný park do svojho vlastníctva v minulom roku zámennou zmluvou s Nitrianskym samosprávnym krajom. „Zámena bola prospešná pre obe strany. Kraj si vyrovnal pozemky pod Strednou umeleckou školou L. Bielika a pod časťou Ludanskej cesty, mesto získalo park pri hrade,“ povedala Macáková.       

Úlohou študentov bolo dôkladne zmapovať súčasný stav riešeného priestoru v rámci terénneho prieskumu, vypracovať analýzy historického vývoja a súčasného stavu priestoru z rôznych aspektov. Na základe vedomostí a poznatkov získaných terénnym prieskumom a analýzami následne navrhli spôsob riešenia parkového priestoru pri hrade. Podmienkou bolo rešpektovanie blízkosti historickej pamiatky so zabezpečením priehľadov na objekt hradu.       

V rámci výskumu sa uskutočnila analýza existujúcich drevín, ktoré sa nachádzajú v parku. Najväčšie zastúpenie majú javor, tuja, jaseň, hrab, pagaštan, lipa, smrek, borovica, ale aj okrasné kríky ako orgován, zlatý dážď či hloh. „V rámci revitalizácie sa odstránia choré dreviny a bude sa realizovať aj nová výsadba stromov a trvaliek,“ skonštatovala Macáková.       

Predloženými návrhmi sa bude zaoberať pracovná komisia, ktorá vyberie pre mesto najvhodnejšiu alternatívu. Mestské zastupiteľstvo vyčlenilo v zmene rozpočtu na rok 2018 finančné prostriedky vo výške 5000 eur na vyhotovenie projektovej dokumentácie na základe predložených štúdií. Financie na samotnú realizáciu sa mesto bude usilovať získať z vhodných grantov a dotácií.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.08.2017
Štyri erby na kontajnery so stromami vyrobia miestni študenti
Štyri kovové erby, ktoré budú krášliť kontajnery so stromami v centre Fiľakova, vyrobia miestni stredoškolskí študenti. Ako informoval primátor mesta Attila Agócs, spomínané kontajnery osadia na Hlavnej ulici v rámci revitalizácie zelene.
viac
07.07.2021
Levickí poslanci schválili takmer pol milióna eur na obnovu hradného parku
Mesto Levice zrevitalizuje hradný park. V oplotenom uzatvárateľnom areáli bude obnovené jazierko, vybudované pódium pre kultúrne podujatia aj nové chodníky a osvetlenie.
viac
22.03.2024
Mesto pripravuje revitalizáciu Schoellerovho parku
Mesto Levice pripravuje revitalizáciu Schoellerovho parku. Projektový zámer integrovanej územnej investície predloží na Technický sekretariát Rady partnerstva Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK), ktorá ho bude posudzovať na svojom zasadnutí v polovici júna, informoval primátor Levíc Ján Krtík.
viac
12.04.2024
Mesto Levice pripravuje revitalizáciu hradného parku
Mesto Levice pripravuje revitalizáciu hradného parku. Ako uviedol primátor Ján Krtík, obnova parku je súčasťou spoločného cezhraničného projektu s maďarským partnerským mestom Érd a výška schváleného príspevku je 1.051.923,38 eura.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %