Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
31.08.2019 01:45

Študentov vítajú nové odbory, aj zmodernizované priestory


Ilustračná snímka: Hotelová akadémia v Žiline


V pondelok 2. septembra otvárajú základné a stredné školy svoje brány. Po prázdninách nastúpi do 59 župných stredných škôl viac ako 5 400 prvákov. Celkovo v Žilinskom kraji zasadne po prvýkrát do školských lavíc 6231 stredoškolákov.


Vlani maturovali v systéme duálneho vzdelávania (SVD) aj prví maturanti. V tomto roku by malo v SVD študovať 1422 študentov. Zapojených je 13 škôl. 

V aktuálnom školskom roku  2019/2020, ktorý začína už v pondelok 2. septembra, budú otvorené štyri nové odbory - chemik-operátor v SOŠ polytechnickej v Ružomberku, športový manažment v Strednej športovej škole (organizačná zložka Spojenej školy na Rosinskej ceste) v Žiline, informačné a sieťové technológie v SPŠ technickej v Martine a bilingválne štúdium (ruský jazyk) na Gymnáziu v Rajci.

Na župných školách sa cez prázdniny neoddychovalo, ale rekonštruovalo. Napríklad SOŠ pedagogická v Turčianskych Tepliciach privíta v septembri svojich žiakov s novými oknami a dverami. V prvej etape opráv sa vymenili okná a dvere, čím sa znížia náklady na energie a zvýši sa komfort pri vyučovaní. V rámci projektu sa ďalej plánuje s vybudovaním bezbariérového prístupu do budovy, či opravou fasády v pôvodnej farbe. Na študentov Hotelovej akadémie v Žiline zas čakajú vynovené priestory telocvične. Zrekonštruovali sa šatne, sprchy, toalety, ako aj vykurovanie ,, Dnes sa staráme o 59 stredných škôl. Niektoré sú v lepšej, iné v slabšej technickej kondícii. Je však našou úlohou vytvárať učiteľom i žiakom dobré podmienky na vzdelávanie v podobe moderných priestorov a kvalitného vybavenia. Snažíme sa postupne znižovať modernizačný dlh a pokračujeme v obnove našich škôl a internátov,“ povedala žilinská županka Erika Jurinová.

Po začatí školského roka budú rekonštrukcie pokračovať približne na 14 župných školách. ,,Do konca nového školského roka by sa mala zrealizovať napríklad nadstavba internátu na SOŠ dopravnej v Žiline, budú sa meniť okná na Gymnáziu v Ružomberku, zrekonštruujú sa hygienické  zariadenia na Spojenej škole v Nižnej a jej internáte, opraví sa strecha a zateplí sa budova telocvične, jedálne a časť budovy školského internátu Spojenej školy v Tvrdošíne,“ uviedla riaditeľka odboru školstva ŽSK Janka Školová.

Župa kladie dôraz aj na inovatívne metódy výučby v odbornom vzdelávaní. V novom školskom roku plánuje modernizáciu odborného vzdelávania na 12 stredných školách v celkovej investícii okolo 13 miliónov eur. ,,Školy musia byť vybavené tak, aby z nich vychádzali ľudia, ktorí sa ľahko uplatnia na trhu práce,“ uzavrela županka. Modernizácia bude hradená z eurofondov v rámci programu IROP.

Najbližšie prázdniny čakajú študentov už na konci októbra. Jesenné prázdniny začínajú 30. októbra 2019. Do školských lavíc sa opäť posadia 4.novembra 2019.

Žilinská župa je najväčším zriaďovateľom stredných škôl v kraji. Takmer 80% všetkých stredoškolákov študuje na župných školách. Z celkového počtu 89 stredných škôl a 1 jazykovej školy má Žilinská župa vo svojej pôsobnosti 59 z nich (15 gymnázií, 1 konzervatórium, 1 školu umeleckého priemyslu, 6 spojených škôl, 36 stredných odborných škôl) a 1 jazykovú školu.

Autor: (ts-zsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.08.2019
Žilinská župa chce zachrániť a zveľadiť Hrádocké arborétum
Žilinská župa podporí záchranu a starostlivosť o Hrádocké arborétum. Lesnícka škola, v správe ktorej arborétum je, zamestná nových odborných pracovníkov.
viac
09.12.2019
Veľká modernizácia stredných škôl v ŽSK
Žilinská župa rozbehla modernizáciu stredných škôl za viac ako 13 miliónov eur z eurofondov. Vynovia sa dielne, učebne praktického vyučovania, či laboratória.
viac
06.09.2021
Stredné školy v kraji zahájili nový školský rok 2021/2022
Vo štvrtok 2. septembra stredné školy v kraji po letných prázdninách opätovne otvorili brány pre svojich žiakov. Celkovo v Žilinskom kraji zasadlo do školských lavíc takmer 29 000 žiakov, z toho v 59-tich župných školách bude v tomto školskom roku študovať 20 672 stredoškolákov.
viac
18.09.2021
Pandemická situácia v župných stredných školách sa zhoršuje
Negatívny trend vo vývoji pandemickej krivky na Slovensku postupne začínajú pociťovať aj župné školy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %