Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.08.2017 03:02

Štvrťstoročie na zvolenskom hrade


Pozvánka.


Už 25 rokov turisti, nadšenci, milovníci histórie a kultúry prekonávajú kilometre a výškové metre, aby vyšli na zvolenský Pustý hrad, z minulosti známy aj ako Starý Zvolen. Tento rok v septembri to nebude inak.


Miesto, ktoré dýcha históriou Zvolena je pre Zvolenčanov nesmierne dôležité. Výnimočnosť tejto pamiatky spočíva aj v skutočnosti, že mesto už 26 rokov financuje nepretržitý výskum na Pustom hrade. Vďaka podpore mesta, štátu a ďalších inštitúcií výskum, ale aj obnova na Pustom hrade napreduje a hrad je v centre pozornosti nielen pamiatkarov, ale aj milovníkov pamiatok.

Pred dvadsiatimi šiestimi rokmi bolo z Pustého hradu len torzo – zrútená vstupná brána, ktorú by dnešný návštevník ani nerozpoznal. Výskum na Pustom hrade začal v roku 1992 pod vedením PhDr. Václava Hanuliaka. Pomáhali mu nielen stovky študentov, Priaznivci Pustého hradu, dobrovoľníci z klubu Baccara, ale aj mnohí ďalší. Pustý hrad dnes hrdo stojí aj vďaka nim a každý rok odhaľuje nové tajomstvá.

„Napríklad nečakaný nález pece pri západnej hradbe veže Dolného hradu, niekoľko mincí s razbou Ondreja II., Štefana V., Ondreja III., Rudolfa II., sklenená fľaštička z vrcholného stredoveku, strieborné a bronzové ozdobné predmety či časť bronzovej sekerky z pravekého obdobia, najstaršia stredoveká keramika objavená na Pustom hrade vôbec (10. - 11. storočie), to všetko sú nálezy tohtoročného výskumu, ktoré návštevníci uvidia počas výstupu,“ hovorí súčasný vedúci výskumu na Pustom hrade PhDr. Ján Beljak, PhD., ktorý bude návštevníkov jubilejného 25. výstupu na Pustom hrade sprevádzať. Ten sa spustí 2. septembra klasickým začiatkom o 8. hodine v Parku Ľudovíta Štúra. Na Pustom hrade sa už stretnú všetci priaznivci, vrátane účastníkov tohtoročnej Cyklojazdy histórie.

Príhovory otvoria tradičné podujatie, ktoré bude tento rok nabité kultúrnymi telesami – Slovak tango, Balkansambel, Rusín Čendeš Orchestra určite navodia tú správnu atmosféru ku krásnym výhľadom. Nesmú chýbať šermiari Vir Fortis a Sokoliari sv. Bavona. Bude sa opekať býk, raziť mince či strieľať z historického luku.

Na hrad všetkých srdečne pozýva primátorka mesta, Lenka Balkovičová, ktorá sa radí medzi dlhoročných priaznivcov hradu: „Chcem poďakovať všetkým, ktorí doteraz podporovali tak výskum, ako aj propagáciu hradu. Účasť tisícok návštevníkov počas výstupu na Pustý hrad, ale aj celoročne je len dôkazom, že Zvolen a jeho hrad rezonujú medzi množstvom obyvateľov, ktorým stojí za to každý rok prekonať tých pár kilometrov a navštíviť toto krásne miesto.“

Primátorka dodáva, že tento rok bude mesto opäť symbolicky oceňovať aj tých, ktorí sa nejakým spôsobom pričinili k dobrému menu hradu a teda aj celého Zvolena.

 

 

 

Autor: (Eva JEŽOVIČOVÁ, MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.09.2018
Najzaujímavejším objavom sezóny na Pustom hrade je ihlica z jantáru
Najzaujímavejším nálezom končiacej archeologickej sezóny na Pustom hrade nad Zvolenom bola tordovaná ihlica vyrobená z jantáru. Archeológovia tam okrem falzifikátov mincí z prelomu 13. a 14. storočia objavili aj pravé razby Bela IV. a Přemysla Otakara II.
viac
30.05.2019
Zvolenský Deň detí plný smiechu a zábavy
Nedeľné dopoludnie bude vo Zvolene patriť deťom. Na tradičných oslavách MDD si užijú korčuľovanie, športovanie, tvorivé dielničky ale aj rozprávkový výstup na Pustý hrad.
viac
05.09.2020
Na Pustom hrade si pripomínajú svadbu z 13. storočia
Pustý hrad nad Zvolenom žije v sobotu históriou. Návštevníci a turisti si môžu pozrieť rekonštrukciu svadby z 13. storočia. Dcéra uhorského kráľa Belu IV. Konštancia si berie syna haličského kniežaťa Leva.
viac
25.08.2021
Na Pustom hrade bude opäť kráľovská svadba
Reprodukcia kráľovskej svadby, ktorá sa pôvodne uskutočnila pred viac ako 750 rokmi na Pustom hrade nad Zvolenom, bude v sobotu (28. 8.) na tom istom mieste.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %