Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
23.08.2019 04:25

Súčasťou hradných hier bude rytiersky turnaj na koňoch


Ilustračný výrez plagátu


V poradí 14. ročník Šarišských hradných hier sa uskutoční v nedeľu 25. augusta na hrade Šariš. Organizátori si pripravili program, v ktorom si pripomenú 720. výročie udelenia mestských výsad kráľom Ondrejom III.


Kráľ Ondrej III. udelil Sasom z Prešova, Sabinova a Veľkého Šariša mestské privilégiá 28. januára 1299. "Tieto výsady mali v dejinách nášho mesta veľký význam. Stalo sa slobodným. Výsadami sa mesto spolu s Prešovom a Sabinovom politicky i právne vyčlenili," uviedol primátor Veľkého Šariša Viliam Kall.       

Hlavný program sa začne o 14.00 h na hradnom nádvorí vystúpením šermiarov. "Návštevníci podujatia sa môžu tešiť na krátke divadelné predstavenie, v rámci ktorého sa udelia mestské výsady kráľom Ondrejom III. Potom bude nasledovať dobový oslavný tanec, do ktorého by sme radi zapojili aj návštevníkov. Tohtoročnou novinkou bude rytiersky turnaj na koňoch," doplnila riaditeľka Kultúrno-informačného centra vo Veľkom Šariši Mária Gáborová s tým, že na hrade odznie i slávnostná salva.       

Chýbať nebudú dobové jedlá, upečený chlebík v kamennej peci, ľudoví remeselníci, razenie mincí či drevený kolotoč. Program hier sa však začína na ceste na hradné nádvorie. "Hostia sa budú zabávať už na lesnej ceste na hrad. Čakajú ich rozprávky a interaktívne scénky, kde ich budeme vťahovať do deja. Všetci sa majú na čo tešiť," zdôraznila Gáborová.       

Na lúke pod hradom budú pre návštevníkov pripravené vystúpenia sokoliarov, šermiarov a rôznych remeselníkov. Deti budú mať k dispozícii nafukovací hrad a budú sa môcť povoziť na koňoch.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.08.2022
Krásnohorské hradné hry vtiahnu návštevníkov do stredoveku
Návrat do stredoveku ponúka návštevníkom 15. ročník Krásnohorských hradných hier, ktorý sa dnes koná v areáli pod hradom Krásna Hôrka. V ponuke je zábavný program pre deti, predstavenia šermiarskych skupín, rozprávková šou, hudobný koncert, sprievodný remeselnícky jarmok či dobová kuchyňa.
viac
31.08.2022
Hradné hry priblížia dejiny mesta a okolia od neskorého stredoveku
Tohtoročné Fiľakovské hradné hry návštevníkom priblížia dejiny Fiľakova a jeho okolia v období od neskorého stredoveku až po druhú svetovú vojnu.
viac
30.08.2023
Hradné hry prinesú i ukážky tancov a odevov z čias renesancie a baroka
Hradný areál vo Fiľakove ožije prvú septembrovú sobotu tradičnou akciou s názvom Fiľakovské hradné hry. V poradí 23. ročník podujatia tento rok prinesie i ukážky tancov a odevov z obdobia renesancie a baroka. Informovalo o tom Hradné múzeum vo Fiľakove (HMF), ktoré podujatie organizuje.
viac
31.08.2023
Na Fiľakovskom hrade opäť ožije história počas XXIII. ročníka hradných hier
Na fiľakovskom hradnom nádvorí bude 2. septembra vládnuť historická atmosféra. XXIII. ročník Fiľakovských hradných hier prinesie každodenný život, autentickú kultúru i tradície obdobia, kedy hrad zastával významnú vojenskú a strategickú funkciu
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %