Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
10.09.2019 01:05

Súkromní vlastníci lesov kritizujú novelu zákona o ochrane prírody


Ilustračná snímka, zdroj: zachranme-lesy.blogspot


Únia regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska žiada poslancov Národnej rady (NR) SR, aby nepodporili novelu zákona o ochrane prírody.


Každému z nich preto adresovali list, v ktorom tvrdia, že v okolitých krajinách sa problematika lesov rieši inak. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR to odmieta a verí, že poslanci sa rozhodnú správne.       

"Po dvoch rokoch ťažkých rokovaní ministerstvo pripravilo novelu, ktorá ochranu prírody dáva do rúk štátnym ochrancom prírody. Napríklad plošné výruby, aké sme videli v Nízkych Tatrách, novela zakazuje. Budúcnosť národných parkov je teraz v rukách poslancov národnej rady," uviedol pre TASR hovorca MŽP Tomáš Ferenčák, podľa ktorého sa dá vážne pochybovať o tom, že by Nemecko alebo Česká republika podporovali výruby vo svojich najvzácnejších lokalitách.       

Únia napríklad tvrdí, že v Česku podobnú novelu zákona o ochrane prírody odmietli a začali s aktívnymi manažmentovými opatreniami aj v národných parkoch. Poslancom tiež odporúča vypýtať si od envirorezortu odôvodnené stanovisko Európskej komisie, ktoré exekutíva EÚ Slovensku poslala pre nedostatky v oblasti ochrany životného prostredia. "Porovnajte si, čo nám Brusel vytýka a čo je pravým dôvodom navrhovaných legislatívnych úprav," vyzývajú vlastníci.       

Výzvu na neprijatie novely podľa únie podporilo 11 regionálnych združení a takmer 1000 pozemkových spoločenstiev, ktoré dokopy združujú 107 000 slovenských občanov. Tí dokopy vlastnia 22 520 hektárov poľnohospodárskej a 150 470 hektárov lesnej pôdy.       

Novelu zákona o ochrane prírody, vďaka ktorej budú môcť štátni ochranári zabrániť výrubu v národných parkoch, poslanci v júni posunuli do druhého čítania. Novela okrem toho navrhuje zrušiť viaceré výnimky, zakázať holorubný spôsob hospodárenia už od druhého stupňa ochrany alebo regulovať náhodnú ťažbu.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.11.2017
Vlastníci nehnuteľností by sa mali povinne pripojiť na kanalizácie
Vlastníci nehnuteľností by sa mali do konca roka 2021 povinne pripojiť na verejnú kanalizáciu, pokiaľ je to technicky možné a je vybudovaná. Malo by sa to týkať aj tých vlastníkov, ktorí mali doteraz povolenie na žumpu.
viac
25.05.2019
L. Sólymos: Plošným výrubom v národných parkoch musí odzvoniť
Novela zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorou Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR posilňuje ochranu národných parkov Slovenska, smeruje do hospodárskej a sociálnej rady a následne pred vládu.
viac
29.05.2019
Mimovládky kritizujú, že zo zákona o ochrane prírody vypadol kľúčový bod
Z novely zákona o ochrane prírody, o ktorej má v stredu (29. 5.) rokovať vláda, vypadol zámer, aby pozemky v chránených územiach prešli do správy štátnej ochrany prírody.
viac
15.12.2020
Novela zákona o ochrane prírody pomôže predísť obrovskej pokute
Ministerstvo životného prostredia chystá novelu zákona o ochrane prírody. Priniesť by mala dočasnú stavebnú uzáveru národných parkov či vyššie odmeny pre súkromných urbárnikov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %