Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
14.06.2019 01:35

Transparentné riadenie mesta majú zabezpečiť nové poradné orgány


Primátor Ružomberka Igor Čombor. Snímka: (tasr)


Transparentné a komplexné riadenie mesta Ružomberok majú zabezpečiť štyri nové poradné orgány. Zriadil ich ružomberský primátor Igor Čombor. Sú medzi nimi legislatívna rada primátora, zbor poradcov primátora, klub primátorov mesta a zbor ambasádorov mesta.


Slávnostné odovzdávanie menovacích dekrétov novým poradcom sa uskutočnilo vo štvrtok v zasadačke Mestského úradu v Ružomberku.       

Súčasťou každého z poradných orgánov sú ľudia, ktorí sa podľa primátora radia medzi intelektuálnu špičku mesta Ružomberok vďaka celoživotnej práci na budovaní mesta. Členstvo v radách prijali dobrovoľne bez nároku na finančný či iný honorár. „Pre každého primátora je dôležité obklopiť sa čo najlepšími poradcami a lokálpatriotmi. Preto som sa rozhodol, že ľuďom, ktorí mi dlhodobo radia, dám oficiálny status poradcu primátora či mesta,“ uviedol Čombor na margo zboru poradcov, v ktorom sa v súčasnosti nachádzajú viac ako dve desiatky mien, pričom každý z nich je poradcom v inej oblasti.       

Primátor založil aj samostatnú legislatívnu poradenskú skupinu - legislatívnu radu. Tá spája právnikov, ktorí buď pochádzajú z Ružomberka, alebo v ňom pôsobia. Novozaložený klub primátorov zas zahŕňa všetkých dodnes žijúcich primátorov Ružomberka. Tí by mali Čomborovi radiť predovšetkým v otázkach plánovania budúcich krokov, ktoré môžu ovplyvniť vzhľad mesta. „Ide mi predovšetkým o cielené a dlhodobé budovanie mesta v prospech občana. Preto mám klub primátorov, kde sú ľudia, s ktorými sa na niektoré dôležité veci pozrieme spoločne,“ povedal Čombor.       

Cieľom zborov a klubu je prispieť k pozitívnemu vývoju mesta. Práva a povinnosti členov vymedzuje štatút, riadi predseda a koordinuje tajomník, ktorý je spoločný pre všetky novovzniknuté kluby.       

Štvrtkové slávnostné odovzdávanie menovacích dekrétov sa týkalo zboru poradcov, klubu primátorov a členov legislatívnej rady. Menovacie dekréty do zboru ambasádorov odovzdajú vo štvrtok 20. júna.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.04.2016
Starostlivosti o mestskú zeleň by mal pomôcť zelený balíček opatrení
Ide o systém opatrení na komplexnú a efektívnu starostlivosť o stromy a zeleň v Bratislave, ktorý samospráva spúšťa s okamžitou platnosťou.
viac
25.11.2016
Primátor mesta Ján Ragan si cení prvenstvo v rebríčku transparentnosti
Primátor Vranova nad Topľou si cení, že samospráva bola vyhodnotená ako najtransparentnejšia. Vyplýva to z tohtoročného rebríčka transparentnosti 100 najväčších miest na Slovensku, ktorý vo štvrtok (24. 11.) predstavila mimovládna organizácia Transparency International Slovensko (TIS).
viac
06.12.2018
Staronový primátor Ružomberka Igor Čombor sa ujal funkcie
Staronový primátor Ružomberka Igor Čombor (nezávislý) sa na stredajšom ustanovujúcom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) v metropole dolného Liptova ujal svojej funkcie. Slávnostný sľub zároveň zložilo aj všetkých 25 poslancov.
viac
29.07.2019
Nedeľa vo Vlkolínci sa nesie v znamení folklóru a ľudových remesiel
Tradičné podujatie Nedeľa vo Vlkolínci sa tento rok niesla v znamení folklóru a ľudových remesiel. Celodenný kultúrny program otvorilo v nedeľu dopoludnia vystúpenie folklórnej skupiny Likava.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %