Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
26.09.2018 06:30

Tajomstvá Stropkova a Rzeszowa odkrýva nová mobilná hra


Ilustračný výrez plagátu


Poľsko-slovenské pohraničie môžu miestni i návštevníci spoznávať už aj vďaka novej mobilnej hre Po stopách histórie. Ide o ďalší z výstupov spoločného projektu Rzeszow a Stropkov – spolupráca v oblasti kultúry pohraničia.


„V rámci jednotlivých aktivít sme sa zamerali aj na tvorbu moderných nástrojov propagujúcich hlavný výstup projektu – cykloturistický a náučný chodník. Pred časom sme uviedli do života mobilnú aplikáciu Rzeszow a Stropkov – kedysi a dnes, druhým nástrojom je hra Po stopách histórie. Spoločným znakom oboch produktov je inovatívnou formou prezentovať historické bohatstvo regiónu,“ priblížil primátor Stropkova Ondrej Brendza. Cieľom hry je navštíviť čo najviac historických objektov na 135-kilometrovej trase. Na slovenskej strane sú to drevené kostolíky, vojnové cintoríny a verejné budovy, v Poľsku sa na trase hry nachádzajú školy, kasárne, železničné budovy či miesta bojov z I. svetovej vojny. Ku každému z objektov sa viaže nejaká záhada, ktorú má užívateľ vyriešiť, resp. správne odpovedať na otázku. Nevyhnutnosťou je dané miesto navštíviť, keďže jednotlivé otázky sú vďaka GPS lokalizácii užívateľa viditeľné až po priblížení sa k objektu na minimálne 50 metrov. „Správne odpovede sú zaznamenávané a za každú získava užívateľ bonusy v podobe selfie fotorámčekov, odkrývania záhad a takisto stúpa v rebríčku hráčov i vojenskej hierarchii – čím viac správnych odpovedí, tým vyššia vojenská hodnosť člena rakúsko-uhorskej armády,“ dodal primátor. Hra totiž úzko súvisí s vojenskou históriou pohraničia, keďže na trase sa nachádzajú viaceré vojenské objekty i pamiatky z čias I. svetovej vojny. Aj preto sa vývojári rozhodli pre tento spôsob hierarchického rozdelenia najúspešnejších hráčov. Oficiálne predstavenie hry sa uskutočnilo v závere augusta v Rzeszowe. Hra je dostupná v oficiálnych obchodoch s aplikáciami pre platformy Android a iOS.

Projekt Rzeszow a Stropkov – spolupráca v oblasti kultúry pohraničia, v objeme viac ako 235- tis. eur, bol podporený z programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko – Slovensko 2014 – 2020. Zameriava sa na oblasť rozvoja a propagácie prírodného a kultúrneho dedičstva pohraničia s dôrazom na spoločnú históriu oboch miest v Rakúsko - Uhorsku. Doteraz sprístupnili verejnosti 45-kilometrový značený cyklochodník na slovenskej strane a 99-kilometrový náučný chodník v Poľsku lemovaný pamiatkami z čias Rakúsko – Uhorska. Pri Stropkove vďaka projektu vybudovali vyhliadkovú vežu a tri turistické altánky.

Autor: Peter NOVÁK, MsÚ Stropkov


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.04.2019
Projekt, ktorý spája 3 významné hrady
Tri kľúče pre Katarínu je projekt určený najmä rodinám s deťmi, ktorých láka objavovanie tajuplnej histórie a pokladov. Zámerom je hravým spôsobom oživiť spoločnú históriu troch významných hradov – Čachtického, Beckovkého a Plaveckého.
viac
20.07.2020
Náučná a propagačná maľovanka je príležitosťou zviditeľniť sa
Do projektu sa s aktuálnou témou môže zapojiť každý primátor mesta a starosta obce.
viac
06.07.2021
Nová aplikácia ponúka unikátny pohľad do Barborinho paláca
Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trenčín región pripravila pre návštevníkov Trenčianskeho hradu novinku. Vďaka mobilnej aplikácii sa v Barborinom paláci prenesú do minulosti. Projekt finančne podporilo Ministerstvo dopravy a výstavby SR.
viac
21.06.2022
Štát spúšťa projekt Slovensko v mobile
Ministerstvo investícii, regionálneho rozvoja a informatizácie SR spúšťa projekt Slovensko v mobile.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %