Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
30.11.2018 11:25

TSK pripravuje dokumentáciu pre územné rozhodnutia na výstavbu cyklotrasy


Ilustračná snímka


Župa pripravuje všetko potrebné na to, aby v regióne vyrástla cyklotrasa, ktorá prepojí mestá Handlová, Prievidza, Nováky a Partizánske.


Pri budovaní cyklotrás na území Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) nezabúda Trenčianska župa popri výstavbe 100 kilometrov dlhej Vážskej cyklomagistrály ani na obyvateľov hornej Nitry.

Pre Trenčiansku župu je aktuálny rok 2018 z hľadiska zlepšenia cyklistickej infraštruktúry a výstavby cyklotrás v kraji historicky najúspešnejším rokom. A to najmä vďaka slávnostnému otvoreniu prvých dvoch úsekov Vážskej cyklomagistrály, ktoré obyvatelia kraja môžu v súčasnosti už využívať. Milovníci cyklistiky majú k dispozícií prvých 17,5 km zo 100 km dlhej Vážskej cyklomagistrály. Prvých 13,4 km vedúcich z Hornej Stredy do Nového Mesta nad Váhom župa odovzdala verejnosti v máji tohto roku, ďalších 4,1 km spájajúcich Púchov s Nosickou priehradou nasledovalo v októbri. „Výstavbou cyklotrás v kraji rozširujeme možnosti dochádzania ľudí za prácou či povinnosťami, ako aj možnosti bezpečného a aktívneho trávenia voľného času,“ priblížil trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Trenčiansky samosprávny kraj v rámci projektu Zelená župa plánuje cyklotrasu vybudovať aj na území hornej Nitry. Prvé kroky župa podnikla ešte v roku 2016, keď si dala vypracovať Štúdiu realizovateľnosti cyklotrasy v regióne hornej Nitry. Štúdia popisuje možné cyklodopravné prepojenie miest Partizánske, Nováky, Prievidza a Handlová s prihliadnutím na majetkovoprávne vzťahy a s dôrazom na bezpečnosť a komfort cyklistov. Zároveň posudzuje rôzne alternatívy vedenia trasy z hľadiska územnoplánovacej dokumentácie dotknutých obcí a miest, návrhy technických opatrení či možnosti financovania. „Vypracovaná štúdia má definovať hlavnú nosnú kostru cyklotrasy v regióne hornej Nitry, na ktorú by sa mohli pripojiť okolité obce a ponúknuť tak svojim obyvateľom alternatívu k individuálnej motorovej doprave,“ uviedol krajský cyklokoordinátor Patrik Štrbák.

Nová cyklotrasa vedúca územím hornej Nitry bude stavebne rozdelená celkovo na 4 úseky. Prvý úsek povedie od hranice Nitrianskeho kraja po mesto Partizánske, druhý úsek cyklotrasy bude pokračovať z Partizánskeho do obce Zemianske Kostoľany. Tretí úsek prepojí Zemianske Kostoľany s Prievidzou a posledný štvrtý úsek prevedie cyklistov z Prievidze do Handlovej. „V súčasnosti prebiehajú práce na projektovej dokumentácii na dva zo štyroch úsekov pripravovanej cyklotrasy, konkrétne na druhý a tretí úsek. Výsledkom celého procesu by mali byť právoplatné územné rozhodnutia na dva dané úseky, ktoré by sme mohli mať k dispozícií zhruba v polovici ďalšieho roku“ povedal Radovan Hladký, poverený riadením Odboru dopravy na Úrade TSK. Budúci rok plánuje župa obstarať zhotoviteľov na projektovú dokumentáciu pre územné rozhodnutie na zvyšné dva úseky cyklotrasy. Po získaní právoplatných územných rozhodnutí, bude nasledovať stavebné konanie pre jednotlivé úseky.

Od júna 2018 je v zmysle Zmien a doplnkov č. 3 Územného plánu Veľkého územného celku Trenčianskeho kraja pripravovaná cyklotrasa na hornej Nitre zaradená medzi verejnoprospešné stavby.

Autor: (ts-tsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.11.2018
V Prievidzi otvoria v septembri prvú strednú zdravotnícku školu na hornej Nitre
V Prievidzi vznikne od budúceho školského roku stredná zdravotnícka škola (SZŠ). Bude treťou v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) a prvou na hornej Nitre. Zriadenie SZŠ na Vinohradníckej ulici v Prievidzi schválili na pondelkovom zasadnutí poslanci Zastupiteľstva TSK.
viac
11.02.2020
Mesto pripravuje stavbu cyklistického podjazdu pod Univerzitným mostom
Nitrianska radnica pokračuje s prípravou výstavby cyklistického podjazdu pod Univerzitným mostom, ktorý prepojí cyklotrasy v mestských častiach Chrenová a Krškany. Tie momentálne rozdeľuje svetelná križovatka na päťpruhovom hlavnom ťahu mestom, ktorý vedie práve cez Univerzitný most.
viac
19.02.2020
Vyhlásili výzvu na podporu malých a stredných podnikov v regióne Horná Nitra
Ministerstvo hospodárstva SR vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratné finančné príspevky zameranú na podporu rozvoja podnikania malých a stredných podnikov v rámci Iniciatívy Európskej komisie zameranej na transformáciu uhoľného regiónu Horná Nitra.
viac
18.02.2022
TSK chce financovať obnovu NsP Prievidza z Fondu na spravodlivú transformáciu
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) rokuje so zástupcami Európskej komisie (EK) o možnosti financovania modernizácie Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach z Fondu na spravodlivú transformáciu. S projektmi z oblasti zdravotníctva totiž EK exaktne nepočíta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %