Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
21.08.2017 09:55

Tatry už o pár dní rozkvitnú umením a zážitkami


Všetky tri koncerty na Téryho chate budú plne akustické, bez použitia aparatúry.


Pri príprave Tatra Flowers sme sa inšpirovali aj skúsenosťami talianskych usporiadateľov na chránených územiach v Dolomitoch, ktorí v regióne Trentino organizovali viac ako 20 úspešných ročníkov,“ povedal pre Obecné noviny František Tököly, zástupca usporiadateľov víkendu plného kultúry a umenia.


Na Slovensku ide o prvý projekt svojho druhu, na ktorom zaznie hudba mnohých žánrov citlivo vybraná pre dané lokality. Pripravené sú aktivity popularizujúce pobyt vo vysokohorskom prostredí a enviromentálno zážitkovú zónu na Popradskom plese.

 „S organizátormi sme spolupracovali na výbere lokalít a vhodnosti umiestnenia jednotlivých umelcov,“ konštatoval Pavol Majko, riaditeľ TANAP-u. „Našli sme rozumné kompromisy a z našej strany nevidíme dôvod, ktorý by mohol prírodu, pri dodržaní všetkých podmienok, negatívne ovplyvniť.“

„Samozrejme, že nám záleží na dodržaní dohodnutých pravidiel, veď našou ambíciou je vytvoriť z Tatra Flowers každoročne sa opakujúcu tradíciu,“ zareagoval F. Tököly.

Na Téryho chate (2019 metrov n. m.) to bude iné?

Takmer všetky podujatia Tatra Flowers budú pre divákov zadarmo (jedinou výnimkou sú koncerty Jany Kirschner a SĽUKu v amfiteátri pod mostíkmi na Štrbskom Plese v sobotu 2. septembra).  Ako účinkujúci sa na koncertoch predstavia aj Peter Lipa, Iva Bittová, Mucha Quartet, Dalibor Karvay a ďalší. Hudobný program doplnia filmové projekcie, svoje filmy predstavia Palo Barabáš a Peter Hámor. „My si nekladieme za cieľ zvýšiť masovosť návštevnosti Tatier neúnosným spôsobom,“ tvrdí F. Tököly. „Skôr by som to nazval želaním pripraviť tým, ktorí majú radi naše maličké veľhory a umenie príjemné a nerušivé spestrenie návštevy Tatier. Všetky podujatia - 1. – 3. septembra - sme s umelcami plánovali aj s ohľadom na tento aspekt.“ Do dvetisíc metrovej výšky na Téryho chatu treba šliapať niekoľko hodín. Nebude tam stanové mestečko, nafukovacie atrakcie, ani stánky. Dokonca ani pódium. „Nebudeme tam dopravovať aparatúru vrtuľníkmi, žiadna tam nebude. Všetky 3 koncerty budú plne akustické a budú počuť tak do vzdialenosti 20- 30m od umelcov,“ upresňuje F. Tököly. Nástroje si budú niesť niektorí umelci sami a pomáhať im budú samozrejme aj horskí nosiči, ktorí sú na to pripravení.

Je fajn vidieť ľudí, ktorí o odpade premýšľajú

Vo všetkých lokalitách Tatra Flowers existuje infraštruktúra, budovy, lanovky, gastro zariadenia a aj manažovanie odpadu. Tu si široká verejnosť dokáže ľahko predstaviť  dodržiavanie pravidiel zberu, alebo triedenia odpadov. Kvôli trom koncertom na Térynke, vždy v čase 12.30 - 13.30, sa nepredpokladá dramatické zvýšenie počtu návštevníkov chaty. „A pokiaľ ide o odpad, upozorňujeme na povinnosť zniesť všetok, ktorý sem ľudia so sebou práve vyniesli.  Pomáhať nám budú dobrovoľníci, Zelená hliadka a aj chatár Peter Michalka so svojím tímom,“ hovorí F. Tököly.

Odborníčka na problematiku zberu a triedenia odpadov Silvia Nosálová (OZV ENVI - PAK) vníma Tatra Flowers nasledovne: „V celej Európe v horách sa turisti riadia pravidlom – čo si hore vynesieš, to si aj znesieš. To isté platí aj v Tatrách a verím, že počas festivalu o to viac to návštevníci budú dodržiavať. Vezmime si príklad - pomarančová šupka sa v prírode rozkladá jeden až dva roky, plastová fľaša 500 rokov, plechovka zhruba sto... Lepšie, ak sa takého „veku“ dožije Tatra Flowers, ako odpad v prírode J“

 (Podrobné informácie o Tatra Flowers nájdete na www.tatraflowers.sk)

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.11.2016
Vysoké Tatry ponúkajú zaujímavé túry aj počas zimnej uzávery chodníkov
Zimná uzávera turistických chodníkov Vo Vysokých Tatrách platí od 1. novembra do 15. júna 2017. Časť chodníkov je pre turistov uzavretá z dôvodu ochrany prírody, najmä kamzíkov a švišťov vrchovských tatranských.
viac
26.05.2017
Staromestské slávnosti pokračujú aj dnes bohatým programom
Staromestské slávnosti pokračujú aj počas dnešného dňa. Pre návštevníkov je pripravený bohatý kultúrny program aj viaceré sprievodné podujatia. Najobľúbenejšia kultúrna akcia roka predstaví obyvateľom Žiliny rôzne hudobné štýly, ľudové remeslá i umelecké vystúpenia.
viac
05.10.2017
Bratislavský Októberfest sa začne už tento piatok
Tretí ročník podujatia Bratislavský Októberfest sa uskutoční v piatok a sobotu 6. - 7. októbra 2017 v Bratislave na Fajnorovom nábreží pri Starom moste a na Gondovej ulici na parkovisko pred FFUK.
viac
23.03.2020
V stredisku Jasná plánujú postaviť ubytovací komplex "Škriatkov les"
V turisticko-rekreačnom stredisku Jasná v Nízkych Tatrách plánuje postaviť spoločnosť Iso Invest ubytovací komplex "Škriatkov les", apartmány a chatu. Vyplýva to zo zámeru, ktorý je predložený na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %