Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
14.06.2019 10:45

Témou Hornonitrianskych folklórnych slávností bude liečiteľstvo či mágia


Ilustračný výrez plagátu


Lesopark v Prievidzi bude 28. a 29. júna hostiť najväčšie folklórne podujatie na hornej Nitre. Počas 34. ročníka Hornonitrianskych folklórnych slávností sa stretnú nielen členovia folklórnych zoskupení a milovníci ľudovej hudby, spevu a tanca, ale aj ľudoví umelci a predstaví sa i tradičná kuchyňa.


Tohtoročnou ústrednou témou podujatia je liečiteľstvo, mágia a porobeniny, informovala TASR Jana Hvojniková z Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi.       

Program HFS sa začne už 27. júna o 17.00 h v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi inscenovanou prezentáciou tradičného mestského odevu žien zo zbierok múzea Keď vyšli Prievidžanky. V poradí 34. ročník podujatia otvorí tradične 28. júna o 16.45 h na pódiu v lesoparku Uvítanka, po ktorej sa predstavia malí folkloristi v komponovanom programe Veselože. Gajdošské čary o 19.00 h pripravuje slovenský gajdoš a výrobca gájd Juraj Dufek a predstavia sa v ňom slovenskí i zahraniční gajdoši. Jubilujúce folklórne skupiny z regiónu budú účinkovať o 20.00 h v programe Emila Trgiňu Naši jubilanti. Piatkový večer uzavrie o 21.00 h slovenská world music kapela Banda.       

V sobotu 29. júna o 17.00 h režisérka Anastázia Kubová v programe Pieseň v mojom živote s podtitulom Jozef a jeho pokračovatelia predstaví tých, ktorí ďalej rozvíjajú odkaz Jozefa Strečanského. Rôzne magické úkony v rámci kalendárnych obyčají predstavia regionálne folklórne skupiny o 18.00 h v komponovanom programe s témou Liečiteľstvo, mágia a porobeniny. O 20.00 h dostane priestor ľudová hudba folklórneho súboru Bystrina z Banskej Bystrice a jej sólisti. Sobotňajší program uzavrie komponovaný program jubilujúcich folklórnych súborov Vtáčnik a Ekonóm s podtitulom Keď sme sa už spolu zišli. Po ňom bude nasledovať škola tanca oboch súborov.       

Okrem programov na hlavnom pódiu doplní atmosféru slávností aj sprievodný program v podobe ochutnávky tradičných jedál z obcí hornej Nitry, jarmoku ľudových remesiel, ukážky ozdobných techník, ako i výstav Folklór vo fotografii z minulých ročníkov podujatia a Z ľudovej pekárne, ktorá predstaví recepty, návody a postupy z ľudového liečiteľstva.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.06.2019
Na folklórnych slávnostiach v Dulovciach sa zídu súbory zo Slovenska i zahraniči
Súbory zo Slovenska i zahraničia sa stretnú v Dulovciach v okrese Komárno na XXIII. ročníku Južnoslovenských detských a mládežníckych folklórnych slávnostiach. Mladí folkloristi z ôsmich slovenských miest, Čiech, Ukrajiny, Rumunska, Srbska a Chorvátska sa predstavia v amfiteátri od 28. do 29. júna.
viac
19.04.2022
Programová skladba Folklórnych slávností pod Poľanou je pripravená
Programová skladba 55. ročníka Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve je pripravená. Potvrdil to primátor mesta Ján Šufliarský s tým, že detvianske folklórne súbory sa predstavia v niekoľkých programoch festivalu.
viac
11.06.2022
Hornonitrianske folklórne slávnosti opäť oslávia ľudové umenie regiónu
Hornonitrianske folklórne slávnosti opäť oslávia ľudové umenie regiónu. Dejiskom hlavného programu 36. ročníka podujatia, ktoré sa uskutoční od 21. do 25. júna, bude Námestie slobody v Prievidzi. TASR o tom informovala Martina Richter z Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi.
viac
09.06.2023
Hornonitrianske folklórne slávnosti opäť vyzdvihnú ľudové umenie regiónu
Program 37. ročníka podujatia, ktoré sa začalo tento týždeň a potrvá do 24. júna, opäť ponúkne vystúpenia folkloristov, prednášky, výstavy či remeselný jarmok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %