Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
29.05.2017 01:56

Témou konferencie v Patinciach bude ochrana vzácnych biotopov


Vyzrážavanie bielych povlakov solí na obnaženej pôde po mechanickom odstránení vrchnej vrstvy pôdy - vznikajú nové biotopy pre slanomilnú vegetáciu (lokalita Panské lúky - Ráczovo jazierko). Snímka zdroj: (daphne.sk).


Záverečnú konferenciu projektu Life+ na tému Obnova endemických panónskych slanísk a piesočných dún na južnom Slovensku zorganizuje Inštitút aplikovanej ekológie Daphne, Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR a Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) v dňoch od 31. 5. do 1. 6. v Patinciach.


Informovala o tom Viera Šefferová z Inštitútu aplikovanej ekológie Daphne. Podľa jej ďalších slov cieľom projektu, ktorý končí v júni, bolo predovšetkým zabezpečenie dlhodobej ochrany týchto jedinečných území. Projekt preto zahŕňa dôležitý komponent spolupráce s miestnymi samosprávami, v ktorých okolí sa tieto vzácne biotopy nachádzajú a predstavenie ich významu širokej verejnosti. "Veríme, že ak ľudia objavia a pochopia unikátnosť týchto vzácnych a pozoruhodných biotopov, sami prispejú k tomu, aby sme spoločne zabezpečili ich prežitie do budúcnosti. Pretože chrániť môžeme iba to, čo poznáme a na čom nám záleží," poznamenala Šefferová.      

Podunajská nížina je intenzívne využívaná poľnohospodárska krajina s mnohými riekami, potokmi a kanálmi, pričom sa tu už len veľmi vzácne nájdu lúky a lužné lesy. "K veľmi špecifickým nížinným biotopom, ojedinelým na Slovensku, ale aj v Európe, patria vnútrozemské viate piesky a slaniská. Zamerali sme sa na 15 území európskeho významu (ÚEV), z čoho je 11 slaniskových lokalít a štyri lokality s výskytom viatych pieskov v okresoch Nové Zámky, Komárno a Šaľa," uviedla spoluorganizátorka konferencie.      

Projekt a jeho výsledky na konferencií predstavia Daniel Baláž zo ŠOP, Pavol Littera z BROZ, starosta obce Kamenín v okrese Nové Zámky Jozef Grman a Viera Šefferová. Praktickú ukážku obnovy pastvy v teréne si bude možné pozrieť dňa 1. júna v čase od 9:30 do 11:30 hod. na Kamenínskych slaniskách pri obci Kamenín.      

Konferenciu finančne podporí Európska únia z programu Life+ a  Ministerstvo životného prostredia SR.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.12.2020
MŽP pozorne sleduje záujem EK o povolenie odstrelu vlka
Envirorezort pozorne sleduje záujem Európskej komisie (EK) o problematiku povolenia odstrelu vlka na SR. Opätovne pripomína, že žiadal nulovú kvótu na jeho odstrel v tohtoročnej poľovnej sezóne. Uviedol to odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
29.12.2020
Na zlepšenie území v NATURE 2000 pôjde viac ako 16,5 milióna eur
Na zlepšenie stavu území sústavy NATURA 2000 pôjde viac ako 16,5 milióna eur. Z komunitárnych zdrojov Európskej únie (EÚ) bude pochádzať takmer 10 miliónov eur.
viac
21.04.2021
Nové programové vyhlásenie vlády podporí budovanie zelenšej ekonomiky
Nové programové vyhlásenie vlády podporí budovanie zelenšej a odolnejšej ekonomiky voči zmene klímy. Uviedol to minister životného prostredia Ján Budaj po prvom zasadnutí Rady vlády SR pre Európsku zelenú dohodu.
viac
03.11.2021
MŽP podporuje zastavenie globálneho odlesňovania a znehodnocovania pôdy
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR podporuje a víta deklaráciu svetových lídrov na klimatickej konferencii OSN - COP26 v škótskom Glasgowe týkajúcu sa zastavenia globálneho odlesňovania a znehodnocovania pôdy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %