Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
11.10.2019 10:30

Tisíce gurmánov mieria na festival dobrôt do Margecian


Ilustračný výrez plagátu


Obec Margecany sa už po deviaty raz premení na obrovskú kuchyňu pod holým nebom. Svoje schopnosti predvedú tí najlepší kuchári a kuchárky zo širokého okolia, ale aj zo zahraničia.


Návštevníci sa tak môžu tešiť na kulinárske špeciality a bohatý program./ Deviaty ročník najväčšieho gurmánskeho festivalu v Košickom kraji prinesie počas najbližšieho víkendu (12.-13.októbra 2019) bohatú kulinársku ponuku. Margecianske fajnoty sa každoročne rozširujú, čo do počtu návštevníkov i kuchárov. Aj tohto roku sa tak na poslednom TOP podujatí Košického samosprávneho kraja odprezentujú regionálne kuchyne z Dolného Spiša, Šariša, Horehronia a Abova. V nedeľu  budú návštevníkov lákať navyše aj zahraničné kuchyne z Česka, Poľska, Švédska, Rumunska, Gruzínska, Vietnamu, Ukrajiny, Maďarska, Litvy, ale aj Bosny a Hercegoviny. “Margecianske fajnoty sú skvelým príkladom, ako vybudovať silné lokálne podujatie. Teší nás aj to, že vďaka krajskému programu Terra Incognita sa nám darí rozhýbať cestovný ruch na Gemeri nielen počas tohto podujatia, ale, už tradične, po ňom ostáva v Margecanoch nová atrakcia pre turistov. Kým vlani sme otvorili technickú pamiatku Margeciansky tunel, kde vznikla otvorená galéria, tento rok ju obohatíme o novú atrakciu. Pribudne tu päť drevených sôch trpaslíka Svetlonoška, ktorý povedie turistov od Margecian až k tunelu. Aj takýmto spôsobom sa snažíme oživiť kultúrne pamiatky a zatraktívniť ich pre návštevníkov,” povedal predseda KSK Rastislav Trnka. Zástup sôch trpaslíka Svetlonoška privedie návštevníkov až do Margecianskeho tunela, kde vznikne svetelná inštalácia. Rozsvecovať sa bude postupne pri prechode pútnikov. Autorom sôch vysokých štyri metre je umelecký rezbár Adam Bakoš. Slávnostné otvorenie projektu je plánované na prvý deň Margecianskych fajnot. Hlavný program podujatia bude rozdelený na dvoch veľkých pódiách, kde sa vystriedajú folklórne súbory a ľudové skupiny. V Gastro stane sa odprezentujú všetky regionálne a zahraničné kuchyne, ktoré môžu návštevníci ochutnávať. Na podujatí nebude chýbať ani živá kuchyňa a obľúbená ulička remesiel. Margecianske fajnoty sú pripravené aj na príchod malých jedákov, na ktorých čaká samostatné detské zábavisko plné atrakcií. “Prístupný bude areál Husej pláže a možnosť absolvovať výlet do okolia vyhliadkovým autobusom. Ten sa zastaví pri Drevenom moste v Štefanskej Hute, pri národnej technickej pamiatke Margeciansky tunel a pri dedičnej štôlni Jozef v Gelnici. Počas podujatia prebehne aj slávnostné odhalenie sôch Svetlonosov v Parku Fajnot,” doplnil starosta Margecian Igor Petrík. Vstupné na podujatie je 5 € na mieste (3 € v predpredaji cez Ticketportal). Vstup pre dôchodcov nad 63 rokov, držiteľov ŤZP a ŤZP-S je 3 €. Deti do výšky 140 cm majú voľný vstup. Obyvatelia Margecian majú po predložení občianskeho alebo iného dokladu totožnosti vstup taktiež zadarmo. Pre všetkých návštevníkov je prichystané záchytné parkovisko a autobusová kyvadlová doprava, ktorá bude priamo od parkoviska až na podujatie a späť premávať každých 30 minút.

Autor: (ts-Košice region turizmus)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.05.2016
Na detskom folklórnom festivale v Likavke vystúpi viac ako 350 účinkujúcich
Oživiť i prezentovať bohatstvo ľudových folklórnych tradícií a sústrediť detské folklórne súbory z celého Slovenska na jednom mieste je cieľom 41. ročníka Detského folklórneho festivalu v Likavke pri Ružomberku.
viac
02.09.2018
Záhorácky folklórny festival v septembri roztancuje obec Gajary
Obec Gajary rozveselí svojich návštevníkov jedinečným slovenským folklórom a regionálnymi gurmánskymi špecialitami od tradičných pochúťok po kvalitný street food.
viac
11.10.2018
Slovenská krása v ľudovom kroji aj zo Srbska
Mestská časť Bratislava-Ružinov a Cultus Ružinov vás pozývajú na Ružinovský folklórny festival, ktorý predstaví krásy slovenského folklóru. Konať sa bude 12. a 13. októbra 2018 v Dome kultúry Ružinov. Počas festivalu sa uskutoční súťaž najlepších primášov Slovenska.
viac
06.09.2019
Nedeľa svätého Huberta v Skanzene Vychylovka – Nová Bystrica
Že muži vedia správne pripraviť mäso z diviny a sú výborní kuchári, sa môžete presvedčiť na podujatí „Nedeľa svätého Huberta“ v nedeľu 15. septembra 2019.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %