Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
02.11.2016 09:00

Titulom Strom roka 2016 sa pýši budatínsky platan


Víťazný strom roka 2016 - platan z Budatína.


Víťazom ankety Strom roka 2016 sa stal platan z Budatína, ktorý získal 2 488 hlasov. Bude reprezentovať Slovensko v súťaži Európsky strom roka.


Na druhom mieste sa umiestnila lipa, ktorá rastie v Spišskom Bystrom. Tretie miesto patrí pagaštanu z Malého Cetína. O poradí dvanástich stromov - finalistov rozhodlo rekordných 19 285 hlasov. Nadácia Ekopolis v spolupráci s hlavnými partnermi, ktorými sú Nadácia Slovenskej sporiteľne a Slovenská agentúra životného prostredia, realizovala v roku 2016 v poradí už štrnásty ročník ankety. Anketu ďalej podporili ISA Slovensko (Medzinárodná arboristická spoločnosť), vydavateľstvo Dajama, kníhkupectvo Artforum a záhradníctvo ABIES. Patrónom ankety je už piaty rok spevák Peter Lipa. Poslaním ankety je upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie.

„Symbióza s prírodou je nevyhnutným predpokladom ďalšieho vývoja. Stromy sú jej významnou súčasťou, sú symbolom  pevnosti, sily, stability. Naša Nadácia Slovenskej sporiteľne už dlhodobo venuje pozornosť ekologickým projektom. Spoluprácu s Ekopolisom v ankete Strom roka považujeme za veľmi úspešnú a máme radosť zo zapojenia verejnosti do hlasovania. Krásne stromy na Slovensku si zaslúžia našu pozornosť a ochranu,“ uviedla Danica Lacová, správkyňa Nadácie Slovenskej sporiteľne. Slovenská agentúra životného prostredia, ktorej činnosť je zameraná na starostlivosť o životné prostredie a tvorbu krajiny v súlade so zásadami trvalo udržateľného rozvoja, je tento rok partnerom ankety Strom roka. Ako uviedol Martin Lakanda, generálny riaditeľ „nás v SAŽP teší najmä to, že prostredníctvom ankety sa venuje zvýšená pozornosť problematike starostlivosti o dreviny, ktoré prispievajú k rozmanitosti krajiny a majú obrovský vplyv na kvalitu života človeka. Mnohokrát si pritom až pri vyhlásení výsledkov tejto ankety uvedomíme, aké vzácne stromy rastú v našom okolí, aký majú ekologický, krajinotvorný, estetický a kultúrno-historický význam a ako im môžu škodiť zásahy človeka, klimatické zmeny, či znečistenie ovzdušia ...“

Verejné hlasovanie o víťaza ankety sa začalo 7. júla 2016 na festivale Pohoda v Trenčíne a trvalo do konca septembra 2016. Víťazný platan z Budatína dostane odmenu v podobe dendrologického posudku od ISA Slovensko a finančný príspevok na ošetrenie vo výške 300 eur. Stromy, ktoré sa v ankete umiestnili na 2. a 3. mieste rovnako získajú peňažnú sumu 300 eur, ktorá bude použitá na ich ošetrenie. Traja nominujúci a traja hlasujúci budú odmenení knižnými poukážkami od kníhkupectva Artforum.

 

Výsledky ankety Strom roka 2016:

 

Čítajte v Obecných novinách 43-44/2016 na str. 9

 

Autor: (ščep)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.04.2016
V súťaži Európsky strom roka skončila hruška ružová z Bošáce tretia
Hruška ružová z Bošáce - Zabudišova v okrese Nové Mesto nad Váhom obsadila tretie miesto v medzinárodnej súťaži Európsky strom roka.
viac
17.05.2016
Blíži sa uzávierka nominácií ankety Strom roka
Nadácia Ekopolis vyhlásila v poradí už štrnásty ročník ankety Strom roka, ktorej cieľom je upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy. Uzávierka prihlasovania súťažných stromov je 20. mája.
viac
02.02.2017
Odštartovalo hlasovanie za Európsky strom roka 2017
16 krajín je zapojených do 7. ročníka prestížnej environmentálnej súťaže Európsky strom roka.
viac
13.11.2021
Titulom Strom roka 2021 sa pýši buk lesný zo Starého Smokovca
V tohtoročnej ankete Nadácie Ekopolis rozhodlo až 22 613 hlasujúcich o finálnom rebríčku víťazov. Korunou a titulom Strom roka 2021 sa pýši buk lesný zo Starého Smokovca, ktorý vo verejnom hlasovaní získal 4833 hlasov. Na jar bude reprezentovať Slovensko v súťaži Európsky strom roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %