Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
14.11.2018 07:50

Tradičný jesenný výlov školských rybníkov


Ilustračná snímka BSK


Spojená škola v Ivanke pri Dunaji, ktorá ponúka aj štúdium v odbore rybárstvo zorganizovala včera v Stredisku odbornej praxe Veľké Blahovo jesenný výlov kaprov.


Ten bol prezentáciou výsledkov práce školy na rybníkoch, ale aj ukážkou zručností žiakov rybárskeho odboru, ako napríklad – ako si správne pripraviť náradie, pomôcky, siete, ale aj ako s vylovenými rybami manipulovať.

„Budúci rybári si svoju šikovnosť preverujú pri výlove kaprov dvakrát ročne – na jar a na jeseň - a to pod dohľadom skúsených pedagógov. Vlastne žiaci tohto odboru sú tu takpovediac stále v rámci vyučovania a majú tak reálny obraz o celom procese, ktorý rybničné hospodárstvo obnáša. Aj to považujem za výhodu odborných škôl, ktorá študentov priamo v teréne pripraví na prax,“ vyjadril sa bratislavský župan Juraj Droba.

Na odbornú prax budúcich chovateľov rýb slúži pracovisko vo Veľkom Blahove pri Dunajskej Strede. Hlavnou súčasťou účelového zariadenia je sústava troch rybníkov o celkovej výmere 72 hektárov, kde sa chovajú najmä kapry, ale aj iné doplnkové ryby. Slúžia pre zabezpečovanie praktického vyučovania študentov učebného odboru rybár a študijného odboru rybárstvo v rámci individuálnej učebnej praxe a študijnej praxe alebo rozvrhovej praxe.

„Sú tu chlapci a dievčatá, ktoré študujú v trojročnom učebnom odbore rybár, v štvorročnom študijnom odbore rybárstvo. Tento odbor v súčasnosti inovujeme o vodný manažment. Táto inovácia bola podmienená zvýšeným dôrazom na ochranu vôd. Touto inováciou sa rozšíri obsah vzdelávania žiakov v tomto študijnom odbore s tým, že budú mať širšie uplatnenie. Čiže uplatnenie nájdu v živočíšnej výrobe zameranej na rybárstvo a intenzívnu akvakultúru, ale aj vo vodohospodárskych prevádzkach, vodohospodárskej výstavbe v projektových organizáciách, ochrane vôd a hospodárení s vodami a tak isto bude súčasťou ekológia vôd,“  povedala riaditeľka Spojenej školy Katarína Kubišová.

Spojená škola v Ivanke pri Dunaji v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja  pôsobí ako Centrum odborného vzdelávania a prípravy v oblasti rybárstvo, kde má celoslovenskú pôsobnosť. Navštevujú ju študenti z celého Slovenska. V súčasnosti je jedinou školou, ktorá poskytuje takýto druh vzdelávania v oblasti rybárstva s tým, že okrem vzdelávania pre študentov, poskytuje vzdelávanie pre dospelých a to v rámci celoživotného vzdelávania, kde má napríklad dvojročné pomaturitné štúdium v odbore rybárstvo a v spolupráci so Slovenským rybárskym zväzom robí školenia rybárskych hospodárov, rybárskej stráže, podnikania v chove rýb.

Autor: (ts-bsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.11.2018
Škola s praxou je realitou
Stredná odborná škola pedagogická na Bullovej v bratislavskej Dúbravke, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja, už môže na prax využívať materskú školu priamo vo svojich priestoroch.
viac
08.04.2019
BSK: Stážisti už spoznávajú život na úrade
Od 1. apríla na Úrade BSK stážujú študenti. Pilotný program testujú 13 úspešní uchádzači, ktorí po dobu 4-5 mesiacov budú súčasťou odborov zdravotníctva, sociálnych vecí, školstva, mládeže a športu, cestovného ruchu a kultúry, financií, Útvaru riaditeľa úradu a Kancelárie predsedu.
viac
28.09.2019
BSK: Stážisti prihláste sa na prax
Vyskúšať si prácu vo verejnej sfére, spoznať bližšie život na Úrade Bratislavského samosprávneho kraja, zistiť čo všetko Bratislavský samosprávny kraj robí a o čo sa stará je cieľom projektu odbornej praxe pre stážistov.
viac
25.11.2019
Obnova strednej odbornej školy dokončená
Študenti župnej Strednej odbornej školy na Hliníckej ulici v Bratislave využívajú od aktuálneho školského roka modernizované priestory Centra odborného vzdelávania a prípravy (ďalej len „COVP“) v oblasti informačných technológií.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %