Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
03.02.2019 07:44

Trenčianska elektrická železnica oslavuje 110. výročie


Snímka zdroj: (tsk).


Obľúbená električka vyrazila na koľaje medzi mestom Trenčianske Teplice a obcou Trenčianska Teplá po prvýkrát už v  roku 1909. Aj po 110 rokoch dokáže tento historický vláčik cestujúcim vyčariť úsmevy na tvárach počas tradičných nostalgických jázd i pravidelnej letnej prevádzky.


Počiatok plánov na výstavbu koľajového spojenia medzi Trenčianskou Teplou a Trenčianskymi Teplicami siaha až do roku 1886. Plánovaná električka mala slúžiť na pozdvihnutie cestovného ruchu v kúpeľnom meste a uľahčiť život obyvateľov, ktorí sa medzi týmito miestami potrebovali presúvať. Vzhľadom na existujúce dopravné možnosti, ktoré boli v tom období finančne náročné, začala v roku 1908 výstavba električkovej trate. Začiatku jej oficiálnej prevádzky sa verejnosť dočkala približne o rok, a to v lete 1909. V tom čase ju zabezpečovali Uhorské kráľovské železnice, dnes, po vyše storočí, sa o trať stará skupina dobrovoľníkov pod hlavičkou organizácie s názvom Trenčianska elektrická železnica, n. o.

Jej funkcia sa počas rokov zmenila z obyčajného dopravného prostriedku na vyhľadávanú atrakciu nielen obyvateľmi regiónu, ale i turistami. „Som veľmi rád, že táto železnička našla nové uplatnenie aj ako turistická atrakcia. Ako mladý chlapec po vyučení som na nej začínal svoju železničiarsku kariéru. V tom čase bola táto doprava naplno využívaná a električka bola súčasťou života v tomto regióne. V lete tohto roka sa železnička "dožije" krásneho jubilea. Verím, že vďaka úspešnej spolupráci s Trenčianskym samosprávnym krajom budeme spoločne železničku rozvíjať a rozširovať poskytované služby,“ uviedol Dušan Nosál, riaditeľ neziskovej organizácie.

I počas tohto roku je pre nadšencov historickej električky pripravených mnoho podujatí a tematických jázd, ktoré potešia malých i veľkých. Do jubilejného roku vstúpila železnička nostalgickou jazdou spolu s Tromi kráľmi a už v marci spolu s ňou oslávime sviatok všetkých žien. Nasledovať bude aprílová jazda Veľkonočnou električkou a na koľaje vyrazí Svätofloriánska električka sprevádzaná hasičmi v máji. Chýbať nebude oslavná jazda električky pri príležitosti jej 110. výročia počas dvoch júnových dní, septembrová gulášová električka a rok zakončí obľúbená Mikulášska jazda. Počas letných prázdnin bude na koľajach trochu rušnejšie, a to z dôvodu Pravidelnej letnej víkendovej prevádzky elektrickej železnice. Vláčik v lete vyrazí na svoju púť každý víkendový deň i sviatok za symbolické cestovné. V uplynulom roku sa historickým vláčikom odviezlo viac ako 13 tis. nadšencov.

Prevádzku Trenčianskej elektrickej železnice dlhodobo finančne podporuje aj Trenčiansky samosprávny kraj.

Autor: (lb - tsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.11.2018
Obľúbená električka vyrazí poslednýkrát v tomto roku - ale s Mikulášom
Trenčianska elektrická železnica v spolupráci s TSK pripravila pre malých i veľkých poslednú tohtoročnú tematickú jazdu historickým vláčikom s titulom Mikulášska električka. Počas cesty z Trenčianskej Teplej do Trenčianskych Teplíc bude pasažierov sprevádzať Mikuláš, čert aj anjel.
viac
04.01.2019
Historická električka oslavuje 110 rokov pravidelnej prevádzky
V nedeľu 6. januára 2019 na sviatok Troch kráľov vstúpi Trenčianska elektrická železnica, n. o., (TREŽ) do jubilejného 110. roku svojej existencie. Vďaka finančnej podpore TSK sa návštevníci električky môžu v tomto roku tešiť na 7 tematických jázd a tradičnú pravidelnú letnú prevádzku.
viac
07.10.2020
Historická električka prepravila napriek pandémii 7400 cestujúcich
Historická električka prepravila počas tejto sezóny na trati medzi Trenčianskou Teplou a Trenčianskymi Teplicami napriek koronakríze takmer 7400 cestujúcich.
viac
02.01.2021
Historická Trenčianska elektrická železnica prepravila v lete 7400 cestujúcich
Trenčianska elektrická železnica (TREŽ) vypravila počas tohtoročnej letnej sezóny na historickej trati medzi Trenčianskou Teplou a Trenčianskymi Teplicami 232 vlakov a previezla takmer 7400 cestujúcich. Je to o 686 viac ako v minuloročnej letnej sezóne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %