Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
25.10.2018 10:59

Trenčiansky samosprávny kraj oživil myšlienku Stredoškolského parlamentu


Ilustračná snímka


Ten má mladých ľudí podnietiť k participácii na veciach verejných. Na pôde Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) v Trenčíne sa v pondelok 22. októbra 2018 konalo prvé stretnutie Stredoškolského parlamentu Trenčianskeho kraja.


Znovuobnovenie jeho fungovania ako poradného orgánu predsedu TSK má prilákať mladých ľudí k záujmu o veci verejné. Súčasťou programu bola aj diskusia s trenčianskym županom Jaroslavom Baškom.

Aktivizovať a podporovať mladých ľudí, aby sa naučili kriticky myslieť, participovať a mali možnosť zúčastňovať sa na aktivitách, ktoré pomáhajú rozvíjať ich osobnosť. S týmto cieľom sa Trenčiansky samosprávny kraj pustil do obnovy niekdajšieho fungovania Stredoškolského parlamentu Trenčianskeho kraja, ktorý v rokoch 2005 – 2014 vykonával svoju činnosť pod názvom Študentská rada stredných škôl Slovenskej republiky.„Našou snahou je vytvoriť prostredie, v ktorom sa mladí ľudia môžu pýtať na to, čo ich zaujíma v kontexte fungovania regionálnej samosprávy, ale tiež podávať návrhy na zlepšenie. Parlament by mal slúžiť aj ako spätná väzba pre župana a poskytnúť obraz o tom, čo mladí ľudia prežívajú a čo si myslia,“ vysvetlil podpredseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jozef Božik, ktorý je zároveň iniciátorom myšlienky znovuobnovenia Študentského parlamentu.

O tom, že TSK aktívne podporuje spoluprácu s mladými ľuďmi svedčia aj aktivity Krajského centra voľného času – Regionálneho centra mládeže v Trenčíne, ktoré zastrešuje prácu s mládežou v Trenčianskom kraji. Prvé stretnutie Stredoškolského parlamentu sa konalo pod jeho hlavičkou. „Koncepcia rozvoja práce s mládežou v Trenčianskom kraji bola schválená ešte v roku 2016. V rámci nej sú rozvíjané rôzne kompetencie mladých ľudí od dobrovoľníctva až po inklúziu. Dôležitou oblasťou je práve participácia,“ povedala koordinátorka práce s mládežou TSK Silvia Štefániková s tým, že s cieľom vytvoriť podnetnú a zaujímavú diskusiu boli okrem stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti župy na stretnutie prizvané aj ďalšie školy z celého kraja.

Zoznámiť sa so svojím novým poradným orgánom prišiel aj predseda TSK Jaroslav Baška, ktorý zaujímavým spôsobom predstavil mládeži všetky kompetencie samosprávy. Priestor dostali aj projekty a grantové schémy, v rámci ktorých môžu študenti získať peniaze pre svoje školy na realizáciu vlastných projektov. „Trenčiansky samosprávny kraj je prvým krajom na Slovensku, ktorý podpísal Memorandum o spolupráci s Úradom splnomocnenca vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti a spustil pilotný ročník participatívnych rozpočtov na stredných školách v pôsobnosti župy. V rámci neho bude podporených až 16 stredných škôl sumou vo výške 1000 eur na realizáciu svojich projektov. Aj týmto spôsobom sa župa snaží podporiť aktívne občianstvo mladých ľudí a rozvíjať ich schopnosti a zručnosti,“ vysvetlil trenčiansky župan. Pilotný ročník participatívnych rozpočtov bude predstavený aj počas Týždňa otvoreného vládnutia – OGP Week 2018, a to už v piatok 26. októbra 2018 o 9.00 h v priestoroch Galérie Slovenskej výtvarnej únie v Bratislave.

Stredoškoláci využili ponúknutý priestor na aktívnu diskusiu a predsedovi TSK položili mnoho otázok. Tie sa týkali predovšetkým dopravy, grantových schém a projektov, vďaka ktorým je možné získať financie z rozpočtu TSK či odborných školení na zdokonalenie ich vedomostí a zručností. Súčasťou programu bola aj prezentácia Krajskej koncepcie environmentálnej výchovy, vzdelávania a osvety, o ktorú sa postaral Odbor regionálneho rozvoja Úradu TSK, novinky z dielne Europe Direct, Low Waste Home projekt dvoch študentiek z Bilingválneho gymnázia v Sučanoch a aktuálne informácie z oblasti rozvoja práce s mládežou Krajského centra voľného času – Regionálneho centra mládeže v Trenčíne.

Stredoškolský parlament, ktorý tvoria zástupcovia z každej župnej strednej školy, ale tiež z niektorých škôl mimo zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, by mal za účasti trenčianskeho župana zasadať dvakrát do roka. Najbližšie stretnutie s predsedom TSK sa bude konať v marci 2019 a pracovné stretnutie s koordinátorkou práce s mládežou TSK už v decembri tohto roka.

Autor: (ts-tsk-Lenka Kukučková)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.04.2016
Tridsiatka študentov zložila skúšku dospelosti na Trenčianskom hrade
Študenti 5. ročníka Strednej odbornej školy obchodu a služieb na Jilemnického ulici v Trenčíne sa praktickú časť skúšky dospelosti v odbore hotelová akadémia rozhodli zložiť netradičným spôsobom v dobových kostýmoch v historických priestoroch dominanty krajského mesta.
viac
28.03.2019
V medzinárodnej dejepisnej súťaži zabojovali študenti zo 14 gymnázií TSK
Na pôde Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne sa v stredu 27. marca 2019 už po piatykrát konala prestížna stredoškolská dejepisná súťaž slovenských a českých gymnázií. Poslednýkrát preverila vedomosti žiakov z oblasti československých dejín, ktoré uzatvorila etapa rokov 1978 – 1992.
viac
06.05.2019
Do verejného hlasovania postupuje z okresu Nové Mesto nad Váhom 8 projektov
Posledný aprílový pondelok sa v priestoroch Strednej priemyselnej školy v Novom Meste nad Váhom v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) uskutočnilo prvé verejné zvažovanie projektov 3. ročníka Participatívneho-komunitného rozpočtu TSK.
viac
29.10.2020
ÚVO otvoril v Trnavskom kraji svoje stále pracovisko
V poradí štvrtým regionálnym pracoviskom Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) je pobočka v Trnave.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %