Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
31.05.2019 01:17

Trenčín končí v ZMOS, vstupuje do Únie miest Slovenska


Zasadanie mestského zastupitelstva v Trenčíne. Snímka zdroj: Marek Vatral/Dnes.24.sk


Mesto Trenčín ukončí svoje členstvo v Združení miest a obcí Slovenska (ZMOS) a vstúpi do Únie miest Slovenska (ÚMS). Rozhodli o tom v stredu (29. 5.) poslanci trenčianskeho mestského zastupiteľstva.


Podľa trenčianskeho primátora Richarda Rybníčka je ZMOS veľká a silná organizácia, ale rieši najmä problémy obcí a hlas miest tam je potlačený. „Myslím si, že nie je nič zlé na tom, že mestá si budú svoju stratégiu riešiť samé. V tom, na čom sa zhodneme, budeme postupovať spoločne,“ zdôvodnil vystúpenie zo ZMOS-u Rybníček.       

Mesto Trenčín bolo v minulosti členom Únie miest Slovenska. V roku 2014 však z tejto organizácie vystúpilo. Vzhľadom na aktivity Únie mieste Slovenska, ktoré sú prínosom predovšetkým pre väčšie mestá s odlišnými problémami, ako majú menšie obce a mestá, navrhlo vedenie mesta opätovný vstup mesta Trenčín do Únie miest Slovenska.     

„Do ÚMS vstupuje päť krajských miest, tie sa pridajú k Bratislave, Trnave a Prešovu, ktoré už členmi únie sú. Členmi ÚMS tak bude osem krajských miest a 29 ďalších miest, čo je už obrovská sila. Pohybuje sa to na úrovni približne 1,7 milióna obyvateľov,“ ozrejmil trenčiansky primátor s tým, že Trenčín sa stane členom ÚMS k 1. júlu.       

Podľa hovorcu Združenia miest a obcí Slovenska Michala Kaliňáka ZMOS berie na vedomie rozhodnutie mestského zastupiteľstva. "Novozvolený predseda ZMOS-u Branislav Tréger však na sneme, a hneď po ňom každé krajské mesto pozval k spolupráci a vytvára v rámci ZMOS popri Komore miest a Komore obcí aj špeciálnu Komoru krajských miest, nakoľko ich postavenie ako krajských metropol je špecifické,“ uviedol Kaliňák.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.06.2019
Mesto Košice je členom Únie miest Slovenska
Košice sa stali členom Únie miest Slovenska (ÚMS). Mestské zastupiteľstvo (MsZ) na svojom júnovom zasadnutí schválilo vstup do tohto záujmového združenia právnických osôb, ÚMS následne žiadosti o prijatie za člena vyhovela.
viac
20.05.2020
Mestskí poslanci schválili vystúpenie mesta zo ZMOS-u a vstup do ÚMS
Mesto Poprad vystúpi zo Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). V utorok to schválili poslanci na prvom neplánovanom zasadnutí mestského zastupiteľstva v Poprade.
viac
18.01.2022
Samosprávy majú byť partnerom štátu pri témach, ktoré sa ich týkajú
Samosprávy by mali byť váženým partnerom štátu pri rozhodovaní o témach, ktoré sa ich bezprostredne týkajú. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla počas pondelkového prijatia zástupcov Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), Únie miest Slovenska (ÚMS) a združenia samosprávnych krajov SK8.
viac
06.06.2022
Prezidentka prijme sociálnych partnerov aj zástupcov samospráv
Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok (6. 6.) prijme v súvislosti so schválením protiinflačného balíka sociálnych partnerov, predstaviteľov samosprávy aj zástupcov prorodinných organizácií. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %