Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
21.06.2019 02:30

Tribečské múzeum predstavuje spracovanie chmeľu až po výrobu piva


Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Exponáty spojené s pestovaním a spracovávaním chmeľu, varením a konzumom piva, ale aj rozmanité zberateľské predmety súvisiace s pivovarníctvom predstavuje Tribečské múzeum v Topoľčanoch.


Trojrozmerný materiál pochádzajúci zo zbierok múzea dopĺňajú informačné postery, prostredníctvom ktorých sa návštevníci môžu bližšie oboznámiť s pivom a pivovarníctvom v rôznych historických obdobiach, informovali pracovníci múzea. Výstava Od chmeľu k pivu potrvá v priestoroch Tribečského múzea do 17. augusta.       

Pivo patrí k najstarším nápojom, aké ľudstvo pozná. Podľa niektorých bádateľov je dokonca staršie ako chlieb, sprevádza teda ľudstvo naprieč storočiami. Počas tohto času prešlo pivo, rovnako ako pivovarníctvo, dlhým vývojom. Z jednoduchého kvaseného nápoja sa stal nápoj takmer nekonečnej rozmanitosti a pôvodne domáce varenie piva postupne vystriedala výroba piva v špecializovaných pivovaroch.     

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.07.2019
Múzeum približuje prírodné dedičstvo topoľčianskeho regiónu
Významné prírodné dedičstvo topoľčianskeho regiónu, jedinečnosť živej a neživej prírody, predstavuje výstava, ktorá sa v utorok začala v Tribečskom múzeu v Topoľčanoch. Výstava približuje osobitne chránené územia prírody veľkoplošného a maloplošného charakteru nachádzajúce sa v regióne.
viac
26.11.2019
Tribečské múzeum predstavuje premeny Vianoc v priebehu 20. storočia
Premeny vianočných sviatkov v priebehu 20. storočia prezentuje výstava, ktorú môžu vidieť návštevníci Tribečského múzea v Topoľčanoch. Výstava je zapožičaná z Vlastivedného múzea v Galante, autorkou scenára je Izabela Danterová.
viac
18.06.2020
Múzeum Jána Thaina predstaví výrobu i históriu piva
V Múzeu Jána Thaina v Nových Zámkoch v týchto dňoch sprístupnili expozíciu s názvom Od chmeľu po pivo. Výstava, ktorú vytvorilo Tribečské múzeum v Topoľčanoch, ukáže návštevníkom novozámockého múzea históriu i proces výroby piva od výberu a pestovania surovín až po finálny produkt.
viac
11.03.2022
Tribečské múzeum predstaví jaskyne na Slovensku i v regióne
Najznámejšie jaskyne na Slovensku a najmä v okrese Topoľčany predstavuje Tribečské múzeum v Topoľčanoch. Výchovno-vzdelávacie podujatie Jaskyne v našom regióne je svojou štruktúrou určené deťom materských škôl a žiakom prvého stupňa základných škôl.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %