Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
28.11.2016 02:55

Tribečské múzeum predstavuje život v lesných a vodných biotopoch


Snímka zdroj: (topolcany.sk).


Takmer 100 kusov preparátov plazov, obojživelníkov, rýb, vtákov a cicavcov obývajúcich prevažne lesné a vodné biotopy predstavuje Tribečské múzeum v Topoľčanoch.


„Výstavou Život v lesných a vodných biotopoch sa múzeum rozhodlo zviditeľniť pestrosť živočíšnych druhov obývajúcich lesné a vodné biotopy, ktoré sú zásobárňou nespočetného množstva životných foriem, organizmov,“ informoval Ľubomír Opáth z Tribečského múzea. Výstava bude otvorená v priestoroch múzea do 4. januára budúceho roka.      

Orol skalný, orliak morský, diviak lesný, muflón lesný, daniel škvrnitý patria k najväčším druhom, ktoré môžu návštevníci na výstave vidieť. Zaujímavé sú aj rôzne druhy rýb ako sivoň americký, zubáč obyčajný, šťuka severná až po veľkého sumca obyčajného. Z obojživelníkov, živočíchov viazaných v larválnom štádiu života na vodu, majú na výstave zastúpenie skokan hnedý, skokan zelený, ropucha zelená. Výstavu dopĺňa obrazový a textový materiál zaujímavých lokalít a obrázky hmyzu, ktorý sa v uvedených biotopoch bežne vyskytuje.      

Lesné biotopy sú najrozšírenejšími prírodnými biotopmi na Slovensku. Nachádzajú sa od údolných nív panónskej oblasti až po horské masívy Karpát. „Každý lesný typ biotopu má svoju osobitnú štruktúru, funkcie a typické druhy. Smrekové, dubovo-hrabové lesy a iné typy  sa vyvíjali v rôznych podmienkach prostredia, v ktorých významnú rolu zohrával a stále zohráva človek. Ich rozmanitosť a druhová pestrosť je veľmi vysoká a preto si zasluhujú ochranu,“ skonštatoval Opáth.      

Potoky a rieky vrátane ich brehových porastov, jazerá, rybníky, močiare, tône patria k vodným biotopom, ktoré tvoria životné prostredie pre pestrú škálu rastlín a živočíchov. Odlišnosť rastlinných a živočíšnych druhov v jednotlivých typoch vodných biotopov určujú hlavne ich rozdielne morfologické vlastnosti, svetelné podmienky, prúdenie, teplota vody, množstvo živín alebo kyslíka.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.10.2016
Tribečské múzeum pripravilo Mandaly úrody
Netradičné prezentačné podujatie Mandaly úrody pripravilo Tribečské múzeum v Topoľčanoch. Je spojené s tvorivou dielňou a približuje význam kultúrnych rastlín slúžiacich ako zdroj výživy ľudí a zvierat alebo surovina pre spracovateľský priemysel.
viac
21.06.2019
Tribečské múzeum predstavuje spracovanie chmeľu až po výrobu piva
Exponáty spojené s pestovaním a spracovávaním chmeľu, varením a konzumom piva, ale aj rozmanité zberateľské predmety súvisiace s pivovarníctvom predstavuje Tribečské múzeum v Topoľčanoch.
viac
11.03.2022
Tribečské múzeum predstaví jaskyne na Slovensku i v regióne
Najznámejšie jaskyne na Slovensku a najmä v okrese Topoľčany predstavuje Tribečské múzeum v Topoľčanoch. Výchovno-vzdelávacie podujatie Jaskyne v našom regióne je svojou štruktúrou určené deťom materských škôl a žiakom prvého stupňa základných škôl.
viac
07.04.2022
Tribečské múzeum predstavuje svet bankoviek a mincí
Svet bankoviek a mincí z celého sveta od rímskych čias až po súčasnosť predstavuje Tribečské múzeum v Topoľčanoch. Výstava Pecunia non olet (Peniaze nesmrdia) je sprístupnená pre verejnosť do 29. apríla tohto roka, informovalo múzeum.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %