Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
31.05.2019 01:45

Tribečské múzeum približuje problematiku národných parkov i CHKO


Pozvánka na podujatie


Tribečské múzeum v Topoľčanoch približuje problematiku veľkoplošných chránených území - národných parkov Slovenska, chránenej krajinnej oblasti okresu Topoľčany a maloplošných chránených území okresu Topoľčany. Podujatie je určené pre deti materských a žiakov základných škôl.


„Naším cieľom je podporovať činnosti vedúce k environmentálnemu a ekologickému správaniu sa žiakov, k ochrane prírody a životného prostredia, pochopeniu významu diverzity a postavenia človeka v prírode, formovaniu zodpovedného správania sa voči prírode a  rozvoj kreativity a výtvarného cítenia,“ uviedol Ľubomír Opáth z Tribečského múzea. Prezentačné podujatie s tvorivou dielňou Človek a príroda bude sprístupnené v priestoroch múzea do 30. augusta.

Teoretická časť poskytuje informácie o významných prvkoch charakteristických pre dané územia a poukazuje na druhovú rozmanitosť fauny a flóry. Návštevníci sa dozvedia, kedy a kde bol vyhlásený prvý národný park na svete a na Slovensku, prečo 24. mája oslavujeme Európsky deň prírodných a národných parkov.

Tvorivá časť je príležitosťou využiť vlastné možnosti a schopnosti detí, žiakov pri modelovaní rastlín, živočíchov, nerastov, výrobe ozdobných predmetov, ako sú magnetky a medailóniky. Využíva sa papier, hrnčiarska hlina, prírodný materiál. Pre starších sú pripravené aj vedomostné testy a kvízy, pre najmenších omaľovánky.       

Súčasťou podujatia je výstava 127 výtvarných prác zo súťaže Príroda očami detí – výtvarné stvárnenie živej a neživej prírody. Súťaž mala okresný charakter a bola vyhlásená pre deti materských škôl (MŠ), žiakov I. stupňa základných škôl (ZŠ) a žiakov špeciálnych základných škôl v okrese Topoľčany. V kategórii materské školy boli ocenené práce z MŠ Tribečská a MŠ Ľ. Fullu Topoľčany. V kategórii I. stupeň základných škôl získali ocenenia práce detí zo ZŠ Ludanice a ZŠ Tribečská Topoľčany. V kategórii špeciálne školy boli ocenené práce zo Spojenej školy Pod kalváriou Topoľčany a Spojenej školy internátnej na Tovarníckej ulici v Topoľčanoch.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.05.2016
Prielom Hornádu budú môcť splavovať vodáci, ochranári s tým nesúhlasia
Pred začiatkom letnej turistickej sezóny v Národnom parku Slovenský raj po 30 rokoch obnovili splavovanie Hornádu. Ochranári však s touto akciou nesúhlasia.
viac
21.06.2019
Tribečské múzeum predstavuje spracovanie chmeľu až po výrobu piva
Exponáty spojené s pestovaním a spracovávaním chmeľu, varením a konzumom piva, ale aj rozmanité zberateľské predmety súvisiace s pivovarníctvom predstavuje Tribečské múzeum v Topoľčanoch.
viac
27.02.2023
Tribečské múzeum vyhlásilo výtvarnú súťaž s veľkonočnou tematikou
Tribečské múzeum v Topoľčanoch vyhlásilo výtvarnú súťaž Krása veľkonočnej pohľadnice. Určená je pre deti materských škôl, žiakov prvého stupňa základných škôl a žiakov špeciálnych základných škôl v okrese Topoľčany.
viac
22.01.2024
Tribečské múzeum predstavuje deťom využitie liečivých rastlín
Tematiku rastlín s liečivými účinkami približuje podujatie Čaro byliniek v zime. V spolupráci s Nitrianskym samosprávnym krajom ho vo svojich priestoroch pripravilo Tribečské múzeum v Topoľčanoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %