Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
20.07.2018 06:00

Triedený zber odpadov na Slovensku rastie


Ilustračná snímka.


Potvrdili to aj údaje ministerstva životného prostredia. Prvé ucelené celoročné výsledky od zavedenia rozšírenej zodpovednosti výrobcov potvrdzujú, že množstvo vytriedeného odpadu sa zvyšuje.


Z údajov zverejnených ministerstvom životného prostredia SR vyplýva, že v roku 2017 bolo na trh uvedené približne rovnaké množstvo obalov a neobalových výrobkov1 ako v predchádzajúcom roku. Nárast triedeného zberu v obciach medziročne vzrástol až o 17,1 %.

Údaje o množstve obalov a neobalových výrobkov uvedených na trh a vyzbieraných prostredníctvom triedeného zberu v obciach v rokoch 2016 a 2017:

Z čísiel je zrejmé, že zákon o odpadoch, ktorý zaviedol rozšírenú zodpovednosť výrobcov, prináša výsledky. Pozitívne efekty tohto modelu už skôr potvrdili skúsenosti z krajín západnej Európy. Od roku 2016 sú výrobcovia a dovozcovia plne zodpovední za svoje výrobky a obaly aj potom, čo ich predajú spotrebiteľovi a stanú sa z nich odpady. Výrobca tak zodpovedá za svoj produkt počas celého životného cyklu: od štádia vývoja až po koniec životnosti výrobku a jeho obalu. „Výrobcovia prostredníctvom organizácie zodpovednosti výrobcov financujú v obciach triedený zber odpadu, jeho dotriedenie, lisovanie, skladovanie a jeho následný zvoz na zhodnotenie a recykláciu,“ spresňuje Hana Nováková, generálna riaditeľka OZV ENVI - PAK. Občan teda za vytriedený odpad neplatí a ušetrené prostriedky môžu obce investovať napríklad do zabezpečenia zberu biologicky rozložiteľného odpadu.

„Sme hrdí, že občania v obciach, kde triedený zber financuje OZV ENVI - PAK, vytriedili v priemere 38,6 kg na obyvateľa, čo je o 6,5 kg viac voči predchádzajúcemu roku,“ informuje Hana Nováková a pokračuje: „Stúpajúcemu trendu vytriedených množstiev výrazne pomáha motivovanie obyvateľov prostredníctvom osvety a  vzdelávacích aktivít, ktoré ENVI - PAK vzhľadom na ciele, ktoré kladie Slovensku EÚ v oblasti triedenia odpadu, považuje za kľúčové.“ Preto ENVI - PAK investoval do vzdelávacích projektov v roku 2016 viac než 600 tisíc a v roku 2017 viac než 900 tisíc eur a od roku 2003 naučil správne triediť viac ako 300 tisíc detí.

1) Za neobalový výrobok zákon o odpadoch považuje taký výrobok, ktorý nie je obalom alebo nie je určený na balenie a je vyrobený z materiálov papier, plast alebo sklo. Viac informácií v § 73 ods. 3 zákona 79/2015 Z. z.

2) Údaje o neobalových výrobkoch zverejnené ministerstvom za 2. polrok 2016 vo výške 53 366 t extrapolované na celý rok 2016

O ENVI - PAK

OZV ENVI - PAK je organizácia zodpovednosti výrobcov podľa zákona o odpadoch. Bola prvou oprávnenou organizáciou na Slovensku. Pomáha s plnením povinností výrobcov obalov a neobalových výrobkov podľa zákona o odpadoch. Zabezpečuje zber odpadov z obalov a neobalových výrobkov, ich zhodnocovanie a recykláciu. ENVI - PAK riadia veľké medzinárodné spoločnosti , ktoré prenášajú svoju expertízu o fungovaní odpadového hospodárstva z iných trhov aj na Slovensko. Je pre ne dôležitá transparentnosť a predvídateľnosť podnikateľského prostredia, za ktorú sa OZV ENVI - PAK zasadzuje.

 

Autor: (ts-evp)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.12.2016
Denne posúvame odpadovú gramotnosť, aby Slováci triedili viac
Od septembra zatiaľ preškolených 206 základných a 234 materských škôl – taká je bilancia organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI - PAK o ozrejmovaní správneho separovania odpadov v slovenských domácnostiach a všetkého čo s tým súvisí.
viac
22.03.2017
Canon aj po rokoch potvrdil, že patrí medzi ekologicky najzodpovednejších
Po troch rokoch od získania certifikátu Zodpovedná spoločnosť prešla Spoločnosť CANON SLOVAKIA opätovným environmentálnym auditom. Výsledok auditu dopadol lepšie, než pred rokmi a Canon opäť potvrdil certifikát rozšírenej úrovne.
viac
23.03.2017
Potravinári sa sťažujú na činnosť OZV. Nedorozumenie...?
„Nerozumieme, prečo výrobcovia, ktorí si zakladajú a vlastnia OZV, majú potrebu sa od ich činnosti dištancovať,“ reagoval hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák na zástupcov Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a Potravinárskej komory Slovenska.
viac
23.05.2022
OZV sa pripravujú na triedenie textilného odpadu
Od roku 2024 plánuje envirorezort zaviesť rozšírenú zodpovednosť výrobcov (RZV) aj na triedenie a zber textilného odpadu. Zatiaľ „doslúžený“ textil spracúvajú dve slovenské firmy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %