Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
11.09.2019 02:16

Trio ekoaktivistov na pracovnej návšteve v okrese Veľký Krtíš


Počas návštevy v Šóšári sa nemohli nezastaviť v želovskej Strednej odbornej škole. Hostí privítala riaditeľka Ing. Andrea Bánovská.


Osvetovú misiu začali v niekdajších kúpeľoch Šóšár, v Želovciach debatovali o problémoch poľnohospodárskeho školstva, vo Veľkom Krtíši bolo hlavnou témou vinohradníctvo a v Modrom Kameni aj záchrane gaštanice.


V pondelok 26. augusta zavítala do okresu Veľký Krtíš trojica ekoaktivistov Dr. h. Prof. Ing. Ivan Hričovský, DrSc., dlhoročný predseda Slovenského záhradkárskeho zväzu, Juraj Korček, tajomník tejto organizácie a Ing. Štefan Jágerský, majiteľ firmy Jágerský Slovakia, s. r. o., jeden z prvých priekopníkov výstavby ekologických stavieb a myšlienky priateľského prístupu k životnému prostrediu. Ich osvetová činnosť sa začala v Šóšári, bývalých kúpeľoch, patriacich do katastra obce Želovce. Tu sa stretli so Štefanom Bojtošom a Pavlom Kurišom, členmi združenia dobrovoľníkov, ktorí sa pred dvomi rokmi pustili do úpravy zanedbaného miesta s kúpeľnou históriou. Prof. Hričovský im radil, ako miesto zveľadiť, revitalizovať, aké stromy a kde povysádzať a géniu loci vdýchnuť nový život.

Počas návštevy v Šóšári sa nemohli nezastaviť v želovskej Strednej odbornej škole. Hostí privítala riaditeľka Ing. Andrea Bánovská. Po prehliadke areálu školy a školských záhradiek a minisadov sa potom debatovalo o rozvoji školy, nezáujme mladej generácie o štúdium poľnohospodárstva a záhradníctva, o tom, čo a kto by mal niečo urobiť pre to, aby sa to zmenilo, rozvoji včelárstva, programe tvorivejších aktivít pri modelovaní učebných odborov, aby Slovensko nestratilo kontakt s modernizačnými trendmi v poľnohospodárstve i potravinárstve. Debatujúci sa dohodli, že ich stretnutie určite nebolo posledné.

Vzácni hostia potom zamierili do Veľkého Krtíša, kde navštívili vinársky závod Tibora Kušického. Prehliadka interiéru podniku s najmodernejšou technológiou povzniesla dušu všetkých hostí. O podniku Víno Natural Domin & Kušický je známe, že sa stal priekopníkom biovína na Slovensku. Vínna réva bez chemického ošetrovania sa pestuje vo vinohradoch v modrokamenskom chotári Za Katovkou. Pri návšteve podniku sa majiteľ pochválil aj ďalšou novinkou – výrobou múky z hroznových semien. Potešujúci bol dar T. Kušického hosťom – kniha nedávno zosnulého spolumajiteľa firmy Ing. Jána Domina, Hrozno a víno. Jeho odborná práca je na svetovej úrovni. Počas nedlhej návštevy sa Tibor Kušický stihol posťažovať na súčasnú dotačnú politiku štátu.

Hlavným bodom programu návštevy bolo popoludňajšie stretnutie so záhradkármi z celého okresu v Kultúrnom dome v Hrušove, kde vzácnych hostí prijali starosta obce Ing. Pavel Bendík a duša kultúrno-osvetových aktivít v obci, matičiar Ján Brloš. Prof. Hričovský a J. Korček na stretnutí prednášali o letnom reze kôstkovín, pestovaní orechov, ktoré tiež začínajú hynúť, pestovaniu zväčša klasicky známeho drobného ovocia, vplyvu včelárstva a chovateľstva na funkciu biotopov a na rodivosť a výnosy plodín (padla aj zmienka o úhyne pol miliardy včiel v tomto roku pričinením chemizácie), zakladaniu lúčnych porastov na podporu včelstiev i o činnosti a plánoch Slovenského zväzu záhradkárov. Program s besedou trval vyše dvoch hodín.

V Modrom Kameni, kde sa celodenný program trojice ekoaktivistov končil, privítala hostí primátorka mesta Ing. Mária Bednárová. Potom zamierili do gaštanového sadu Jaroslava Kladivíka na východnej strane briežkov nad Drienovskou ulicou. J. Kladivík má v M. Kameni renomé najdôslednejšieho pestovateľa jedlých gaštanov. O svoj sad sa staral priam vzorovo, no aj tak mu to nepomohlo, hynúť začínajú aj jeho gaštany. Ako hlavný dôvod uviedol ľahostajnosť susedov, ktorí sa o gaštany zaujímali iba na jeseň, keď sa zberala úroda. Takto je tomu v celom katastri, kde rastú gaštany. Choré vyschnuté gaštany pribúdajú. Bez legislatívnej zmeny o vstupe na pozemok s chorými stromami pre ich likvidátorov záchrana stromov nie je možná. Problém je o to závažnejší, že jedlý gaštan vypadol zo zoznam autochtónnych  (pôvodných) drevín a nemá nárok na finančné dotácie. Je to úder pod pás nielen pre gaštany, ale aj autochtónnych dendrologických bratrancov gaštanov – duby. Je len otázkou času, kedy sa parazity pri nedostatku „potravy“ premiestnia na duby. Ich zánik by už bol ekologickou katastrofou.

Návšteva prof. Hričovského (známeho aj z televíznych relácií o záhradkárstve) v M. Kameni nebola posledná. Primátorka ho pozvala na októbrové Gaštanové slávnosti. Vtedy by sa malo uskutočniť stretnutie viacerých odborníkov a pestovateľov jedlých gaštanov. Prvým krokom by mohla skúška s výsadbou gaštanov s mykorízou (spolužitie koreňov drevín s hubovitými vláknami). Pri prvých malých krokoch pri záchrane hŕstky modrokamenských jedlých gaštanov by sa mohlo hovoriť o veľkom kroku. Práve modrokamenské jedlé gaštany mali na Slovensku punc najvyššej kvality.

Autor: (j-f)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.06.2018
V obnovenom krídle múzea je mega výstava lega
Takmer tri desiatky modelov a scén ponúka v súčasnosti na Slovensku najväčšia výstava lega, ktorá je sprístupnená v SNM – Múzeu bábkarských kultúr a hračiek na hrade Modrý Kameň. Múzeum ju pripravilo v spolupráci s členmi Slovenského fanklubu Lega TatraLUG.
viac
03.09.2019
Na hrade bude variť poľovnícky guľáš 11 spolkov a združení
Tradičná súťaž vo varení poľovníckeho guľášu bude v sobotu 7. septembra lákať návštevníkov na hrad v Modrom Kameni. Kulinárska súťaž je súčasťou Poľovníckych dní. Celodenný program začne o 10.00 h slávnostnou Hubertovou svätou omšou v kaplnke Sv. Anny.
viac
06.02.2023
Obnova severného krídla barokového kaštieľa na hrade pokračuje
Obnova severného krídla hradu Modrý Kameň vo Veľkokrtíšskom okrese pokračuje, v súčasnosti sa robia stavebné práce v interiéri. Potvrdila to Dáša Ďuríková z hradu Modrý Kameň, ktorý je sídlom Múzea bábkarských kultúr a hračiek Slovenského národného múzea (SNM).
viac
02.05.2023
Medzi mestami Veľký Krtíš a Modrý Kameň vzniká náučný chodník Babka
Medzi mestami Veľký Krtíš a Modrý Kameň vzniká náučný chodník Babka. Priblížiť má hospodárenie v lese, s pôdou i s vinohradmi. Povedal to riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Turistický Novohrad a Podpoľanie Tomáš Krahulec.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %