Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
10.07.2017 02:33

TSK ako prvý zo žúp stavia špecializované zariadenie pre autistov


Ilustračná koláž.


Centrum bude prvým špecializovaným zariadením svojho druhu v kraji a jedným z mála na Slovensku. Takmer 4 mesiace pred jeho plánovaným skolaudovaním dopyt po službách, ktoré bude poskytovať, prevyšuje jeho stanovenú kapacitu.


Zámer postaviť na území Trenčianskeho samosprávneho kraja špecializované zariadenie pre ľudí trpiacich autizmom vzišiel z veľkého dopytu po tomto type služby. „Keďže existuje vysoký dopyt po pobytovej, ale aj ambulantnej forme sociálnych služieb pre uvedenú cieľovú skupinu a TSK nemá dosiaľ špecializované zariadenie určené pre tento druh postihnutia, začatím poskytovania sociálnej služby rozširujeme spektrum sociálnych služieb poskytovaných v zariadeniach sociálnych služieb v našej zriaďovateľskej pôsobnosti a reagujeme tak na potreby obyvateľov kraja,“ vysvetlila Elena Nekorancová z oddelenia sociálnej pomoci Úradu TSK.

Podľa pôvodných plánov TSK malo byť centrum postavené už v roku 2015 v obci Horné Srnie v rámci existujúceho Centra sociálnych služieb Lipovec. Obyvatelia obce však s týmto zámerom petíciou vyjadrili nesúhlas, ktorý vedenie TSK akceptovalo a centrum sa rozhodlo presunúť do krajského mesta. Ako vhodné priestory na tento účel stavby sa ukázal areál zariadenia CSS - DEMY. „Najskôr malo byť zariadenie postavené v inej časti areálu CSS - DEMY. Avšak pre nepochopenie susedov sa stavba a inžinierske siete museli presunúť, čo si vyžiadalo aj zvýšenie finančných prostriedkov na dobudovanie tohto centra,“ hovorí predseda TSK o problémoch, ktoré bránili začiatku prác na autistickom centre.

Stavebný ruch pri CSS - DEMY sa však napokon začal v druhej polovici minulého roku. Približne po 10 mesiacoch prác navštívil počas kontrolného dňa stavbu centra pre ľudí s autizmom župan Jaroslav Baška. „Stavba pokračuje naozaj vo veľmi vysokom tempe. Verím, že v septembri – októbri sa odovzdá, skolauduje a bude ju môcť využívať ľudia, ktorí to potrebujú,“ doplnil župan. Zároveň informoval, že výška investície sa bude pohybovať na úrovni 1,6 mil. eur s DPH. Napriek všetkým peripetiám a prekládkam stavby je táto suma nižšia asi o 200-tisíc eur oproti prvotnému projektu z roku 2008. Stavbu zariadenia kompletne zo svojho rozpočtu hradí TSK. Na budove teraz dokončujú zatepľovanie obvodového plášťa a vnútorné omietky.

Sociálna služba v novom autistickom centre sa bude poskytovať postihnutým deťom po skončení povinnej školskej dochádzky pobytovou aj ambulantnou formou. „Žiadostí už dnes evidujeme o päť viac, než bude kapacita zariadenia. Myslím si, že táto nová sociálna služba našla odozvu, keďže sme reflektovali na požiadavky ľudí a rodičov detí s touto diagnózou,“ poznamenal predseda TSK. „Kapacita zariadenia je stanovená na 30 ľudí s tým, že budeme mať 27 lôžok. To znamená, že na pobytovú sociálnu službu, či už na týždenný alebo aj celoročný pobyt, budeme môcť prijať 27 nových klientov, 3 miesta sú vyhradené na ambulantnú, čiže dennú formu služby. Pokiaľ ide o počet zamestnancov, predpokladáme ich zvýšenie minimálne o 20 ľudí,“ dodal riaditeľ CSS - DEMY Tibor Gavenda.

Obecné noviny č. 25-26/2017

Autor: (vr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.10.2017
Mobilná aplikácia vám pomôže rýchlo vyhľadať zdravotnú pomoc
Aplikácia otvorenalekaren.sk pomáha verejnosti v núdzi vyhľadať najbližšiu otvorenú lekáreň, lekársku službu prvej pomoci či nemocnicu. Zahlasujte za ňu v celoslovenskej súťaži.
viac
13.03.2020
TSK hľadá ľudí na zabezpečenie projektov na transformáciu hornej Nitry
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) vyhlásil výberové konanie na obsadenie 22 pracovných miest v súvislosti s transformáciou hornej Nitry po útlme baníctva. Projekty budú smerovať na pomoc baníkom, ktorí prídu o zamestnanie, ale aj ľuďom, ktorí majú nápady na projekty transformácie regiónu.
viac
02.04.2020
Mesto Myjava prijalo opatrenia v sociálnych zariadeniach
Mesto Myjava prijalo vo svojich sociálnych zariadeniach viacero opatrení na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19. Zvýšenú pozornosť venuje nízkoprahovým zariadeniam, ako sú nocľahárne, útulky či ubytovne pre bezdomovcov.
viac
21.05.2022
Kraj otvára unikátne Centrá práce s mládežou SPACE
Banskobystrický samosprávny kraj s podporou ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny spúšťa projekt Centier práce s mládežou SPACE. Mladí ľudia tu nájdu odborných pracovníkov, kariérových poradcov, psychológov či lektorov, ktorí im ponúkajú podporu pri ich osobnostnom a kariérnom rozvoji.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %