Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
18.09.2018 11:53

TTSK podporí cyklotrasy na Záhorí sumou 81 000 eur


Ilustračná snímka.


Trnavský samosprávny kraj (TTSK) podporil samosprávy v okresoch Senica a Skalica celkovou sumou 81 000 eur na obstaranie projektovej dokumentácie pre vznik nových cyklochodníkov v dĺžke približne 24 kilometrov. Informovala o tom riaditeľka odboru financií TTSK Anna Mierna.


Na základe vypracovaných projektových dokumentácií sa budú môcť samosprávy uchádzať o ďalšie finančné zdroje ako sú napr. eurofondy. „Vychádzame z toho, že samosprávy najlepšie vedia zhodnotiť potreby svojich občanov a poznajú aj miestne pomery, ako sú možnosti vysporiadania pozemkov a pod., k budovaniu cyklotrás a cyklochodníkov,” uviedla Mierna.      

TTSK považuje cyklotrasy aj za prvok turistickej infraštruktúry kraja. V tomto roku obstaráva obnovu a budovanie nového cykloznačenia na 264 kilometroch v kraji, z toho 74,4 km na Záhorí. V nasledujúcich rokoch sa bude v obnove pokračovať aj na ďalších úsekoch. Jednou z priorít je aj obnova a rozvoj Moravskej cyklocesty ako napojenia Záhoria na európsku sieť cyklotrás EuroVelo.

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) dáva možnosť vyjadriť sa širokej verejnosti k tomu, ako ďalej rozvíjať cyklodopravu v kraji. Stratégia rozvoja cyklotrás a cyklodopravy v TTSK na roky 2018-2022 je jedným z najdôležitejších dokumentov, ktorý určí ďalší smer rozvoja tohto spôsobu dopravy. Pripomienky je možné zasielať na TTSK, a to na e-mailovú adresu cyklo@trnava-vuc.sk do 15. októbra 2018. 

„Našim zámerom je pripraviť kvalitný dokument, na ktorom nájdu zhodu všetky zainteresované strany a obyvateľom kraja poskytne priestor na to, aby sme ďalej rozvíjali cyklodopravu ako reálnu alternatívu k individuálnej automobilovej doprave,” povedal Jaroslav Hric, riaditeľ Odboru cestovného ruchu, podpory podnikania a životného prostredia TTSK. Na príprave stratégie sa podieľali mestá na území kraja, oblastné organizácie cestovného ruchu, aktivisti a združenia, ktoré sa cyklodoprave aktívne venujú. Dokument koncepčne rieši rozvoj cyklodopravy a cykloturistiky na území TTSK a obsahuje konkrétne návrhy a opatrenia na dosiahnutie stanovených cieľov. 

„Uvedomujeme si, že ide o jeden z najdôležitejších dokumentov, pokiaľ ide o rozvoj cyklodpravy v našom kraji. Chceme preto poskytnúť čo najširší priestor na diskusiu a umožniť všetkým, ktorí majú záujem, aby vyjadrili svoj názor. Pripomienky k stratégii je možné, do 15. októbra 2018, zasielať na adresu cyklo@trnava-vuc.sk. Návrhmi, ktoré by ešte mohli vylepšiť tento dokument, sa budeme samozrejme zaoberať,” doplnil J. Hric. Rozvoj cyklotrás a cyklodopravy ako takej je prioritou. Celkovo prispeje trnavská župa tento rok na projektové dokumentácie cyklotrás 300 tis. eur, vďaka čomu by mohlo pribudnúť viac ako 80 kilometrov cyklotrás, ktoré budú realizovať mestá a obce.

Autor: (ttsk, tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.12.2016
Iniciatíva Aké Tatry chceme má podporiť diskusiu o ich ďalšom rozvoji
Online platformu s názvom Aké Tatry chceme vytvorila spoločnosť Tatry mountain resorts (TMR) s cieľom podnietiť ľudí na verejnú diskusiu o ďalšom smerovaní tatranského regiónu.
viac
04.12.2017
V rámci grantového programu Šariš ľuďom rozdelili 16 000 eur
Šesť neziskových organizácií uspelo v grantovom programe Šariš ľuďom, v rámci ktorého si rozdelia 16 000 eur. O finančnú podporu sa uchádzalo 20 žiadateľov.
viac
18.02.2020
Mesto Nitra udelí dotácie na projekty zamerané na rozvoj cestovného ruchu
Projekty občianskych združení a spolkov zameraných na cestovný ruch podporí mesto Nitra celkovou sumou 15 000 eur. Rozhodli o tom mestskí poslanci na svojom mimoriadnom februárovom rokovaní.
viac
09.07.2021
Cesta k jaskyni Driny je opravená vďaka finančnej pomoci kraja
Nad rámec bežných investícií do modernizácie cestnej infraštruktúry opraví Trnavský samosprávny kraj (TTSK) viacero ciest vedúcich k turistickým cieľom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %