Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
11.06.2019 11:50

Turčianske slávnosti folklóru majú jubilanta - 65-ročný FS Turiec


Deti z folklórnych súborov počas Turčianskych slávností folklóru v Múzeu slovenskej dediny v Martine. FOTO TASR - Erika Ďurčová


Celodenným kultúrnym programom a sprievodnými aktivitami vyvrcholí v nedeľu v Múzeu slovenskej dediny v Martine jubilejný 35. ročník Turčianskych slávností folklóru. Prezentuje ľudové umenie a prácu folkloristov z celého Turca i hostí z rôznych regiónov Slovenska.


Ako informovala riaditeľka Turčianskeho kultúrneho strediska Soňa Buckulčíková, počas celého dňa vystúpi takmer 500 účinkujúcich z detských súborov, dedinských folklórnych skupín a folklórnych súborov z horného a dolného Turca, ale aj hostia z iných regiónov Slovenska, ktorí divákom predstavia vzácne kultúrne dedičstvo našich otcov a mám.

„Ráno patrilo javisko deťom, nasledovali dedinské folklórne skupiny a vystúpenia folklórnych súborov. Osobitný priestor bude mať folklórny súbor (FS) Turiec, ktorý v tomto roku oslavuje 65. výročie svojho vzniku. Pozvanie prijali aj hostia z Detvy a Vranova nad Topľou. Záver slávnosti bude patriť práve hosťom – folklórnemu súboru Vranovčan s programom Obrázky zo Zemplína a Šariša,“ doplnila Buckulčíková.         

Pozornosti sa podľa nej tešia i sprievodné podujatia Dnes tovariš, zajtra majster, ktoré prinášajú ukážky tradičnej výroby v prácach študentov stredných škôl z Ružomberka, Kysuckého Nového Mesta, Turčianskych Teplíc a Martina. Študenti priblížia niektoré tkáčske techniky, zhotovenie drevenej hračky, kováčske práce a mnoho iného. Ďalšími podujatiami je vernisáž a výstava literárno-výtvarnej súťaže Turiec maľovaný a jarmok tradičných remesiel.       

Hlavným organizátorom podujatia je Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, je spolufinancované s podporou Žilinského samosprávneho kraja a realizované s finančným prispením mesta Martin a partnerov.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.10.2016
Palatínovo dedičstvo
V závere Roku Juraja Turza v Žilinskom kraji Turčianske kultúrne stredisko v Martine pripravuje spomienkovú slávnosť s názvom Palatínovo dedičstvo, ktorá sa uskutoční v sobotu 15. októbra 2016 o 17. hodine v Evanjelickom kostole v Necpaloch.
viac
08.12.2016
Krásy zimy - výstava výtvarných diel
Vernisáž výstavy sa uskutoční 15. 12. 2016 o 16. hodine. Verejnosť si môže vystavené diela pozrieť do 10. 1. 2017 v klubových priestoroch Turčianskeho kultúrneho strediska v Martine.
viac
24.03.2017
O zlatú guľôčku 2017
Regionálna nesúťažná prehliadka detských sólistov spevákov.
viac
15.11.2018
Foto výstava Človečina v Turci
Priatelia fotografie sa môžu opäť tešiť na zaujímavú tematickú foto výstavu s názvom „Človečina v Turci“. Výstava vznikla a bude prezentovaná počas mesiaca fotografie a chce prezentovať viacero tém, v ktorých ľudská stopa zohráva vždy významnú stopu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %