Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
25.12.2018 02:35

Turistický vláčik by mal v meste premávať celoročne, nielen sezónne


Ilustračná snímka, zdroj: nitralive.sk


Spoločnosť Arriva plánuje prevádzkovať turistický vláčik v Nitre celoročne. Vláčik premáva v meste pod Zoborom už niekoľko rokov sezónne od konca mája do konca októbra. Arriva ho začala prevádzkovať v júni tohto roka, keď nahradila pôvodného prevádzkovateľa.


Vláčik jazdil počas letnej turistickej sezóny po tradičnej trase zo Svätoplukovho námestia cez pešiu zónu, Wilsonovo nábrežie a mestský park na Nitriansky hrad a späť cez Župné námestie, Farskú a Kupeckú ulicu na Svätoplukove námestie. Od septembra dopravca skúšobne zapojil do cestovného poriadku nový 12-kilometrový okruh k Zoborskému kláštoru.       

Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Arriva Nitra Juraja Kusyho sa dopravcovi veľmi osvedčili rôzne tematické jazdy, o ktoré bol mimoriadny záujem. „Ten dopyt bol väčší ako reálne možnosti. Vypredané sme mali špeciálne halloweenske jazdy, veľký záujem bol počas adventu o jazdy k vianočnému mestečku. Špeciálne jazdy sa nám osvedčili a aj na základe týchto skúseností by sme chceli prevádzkovať vláčik celoročne, prípadne s krátkou pauzou,“ povedal Kusy.         

Celková kapacita vláčika s lokomotívou a dvoma vagónmi je 40 miest. Jeden z vagónov má bezbariérový prístup, disponuje bezbariérovou rampou pre imobilných alebo detské kočíky. Podľa Kusyho by zimná prevádzka vláčika nemala byť problémom. „Vláčik môže byť vykurovaný a jeho technické parametre mu umožňujú premávať aj v sťažených podmienkach, kedy má určite menšie problémy ako autobusy,“ tvrdí Kusy.    

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.05.2018
Turistický vláčik začne premávať v Nitre od začiatku júna
Od začiatku júna začne v Nitre premávať turistický vláčik. Turistov bude voziť po okruhu Svätoplukovo nám., pešia zóna, Palárikova ulica, Hodálova ulica, Parkové nábrežie, Mestský park Sihoť, Župné námestie, Nitriansky hrad a späť cez Župné námestie, Farskú a Kupeckú ulicu na Svätoplukove námestie.
viac
13.08.2018
Turistický vláčik bude voziť ľudí aj k Zoborskému kláštoru
Nitriansky turistický vláčik bude v septembri voziť pasažierov po novej trase. Mestskí poslanci odsúhlasili zmenu v jeho cestovnom poriadku, v rámci ktorej bude premávať aj k Zoborskému kláštoru.
viac
03.12.2022
Turistický vláčik v Nitre bude premávať bude aj počas adventu
Turistický vláčik bude v Nitre premávať aj na Mikuláša a pred Vianocami. Ako informovala radnica, verejnosť si môže užiť adventnú jazdu mestom vo vybrané dni od 4. do 23. decembra.
viac
03.05.2023
Sezóna turistického vláčika sa začala o mesiac skôr, pribudli dve trasy
Od začiatku mája začal v Nitre jazdiť turistický vláčik. Jeho sezóna potrvá do konca letných prázdnin.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %