Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
05.04.2019 11:25

Turzovka venuje zvýšenú pozornosť preventívnym protipovodňovým aktivitám


Ilustračná snímka


Samospráva mesta Turzovka venuje zvýšenú pozornosť preventívnym protipovodňovým aktivitám, ktoré prispejú k ochrane zdravia a majetku hlavne počas intenzívnych dažďov.


Aj týmito opatreniami ako sú: vybudovanie priepustov, kanálov, záchytných nádrží, oporných múrov sa snaží vytvárať zdravé podmienky pre život a zároveň chrániť životné prostredie.

Mesto Turzovka realizovalo ďalšie protipovodňové opatrenia v mestskej časti Turzovka - Vyšný koniec, lokalita Maják. Ku dvom rodinným domom sa budovali nové priepusty popod vjazdy, ktoré z technického hľadiska boli úplne nefunkčné a v prípade výdatných dažďových zrážok by hrozilo k zatopeniu pozemkov.

V prvej etape sa vybúrali existujúce spevnené plochy tvorené asfaltovým krytom, následne sa zabudovali plastové kanalizačné rúry priemeru 400 mm, ktoré boli obsypané štrkopieskovým materiálom. Ako nášľapná vrstva bol použitý asfaltový výfrez. Priekopy ku novovybudovaným priepustom boli ešte strojovo prečistené.

Potom mesto pokračovalo v realizácii ďalších protipovodňových opatrení tentoraz v mestskej časti Predmier v lokalite krčmy u Jozefa.

V tesnej blízkosti medzi hlavnou cestou a príjazdovou komunikáciou ku rodinným domom sa nachádzala prírodne vytvorená záchytná nádrž, ktorá bola pre verejnosť veľmi nebezpečná.

Mesto Turzovka problém vyriešilo zabudovaním veľkej kanalizačnej šachty s priemerom 1000 mm, ktorá bola uložená na betónové kocky na dno priekopy. Do osadenej šachty sa vytvorili medzi potrubiami prepoje a na šachtu sa osadila studničná skruž s betónovými zákrytovými doskami. Následne bola šachta obsypaná štrkopieskovým materiálom.

Autor: (MsÚ Turzovka)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.04.2016
Samosprávy realizujú protipovodňové opatrenia
Protipovodňové opatrenia sú jednou z preventívnych aktivít, ktoré môžu zvýšiť ochranu zdravia a majetku počas intenzívnych dažďov či obmedzených kapacít vodných tokov a riečnych korýt. ZMOS realizovalo koncom minulého roka prieskum, ktorý mapoval prístup samospráv k protipovodňovým opatreniam.
viac
13.01.2017
Z cyklochodníka vznikla cestička pre bežkárov
Vďaka vhodným poveternostným podmienkam vznikla od 6. januára na cyklochodníku v Liptovskom Mikuláši stopa pre bežecké lyžovanie.
viac
15.05.2017
Samospráva Fiľakova zamestnala 36 ľudí cez projekty rezortu práce
Spolu 36 ľudí zamestnala samospráva Fiľakova v Lučeneckom okrese cez projekty Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Ako informoval primátor Attila Agócs, mesto zareagovalo na výzvu určenú pre najmenej rozvinuté okresy, ktorej cieľom je uplatnenie dlhodobo nezamestnaných na trhu práce.
viac
17.08.2019
Na stavbu protipovodňových opatrení v B. Bystrici budú dozerať environmentalisti
Zástupcovia samosprávy na rokovaniach s investorom a stavebníkom presadzujú zmiernenie negatívnych dopadov na prostredie a zdravie obyvateľov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %