Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
21.04.2018 11:07

Tvrdošínsku Galériu Márie Medveckej znova sprístupnia verejnosti


Snímka: zdroj mesto Tvrdošín. Kúria rodiny Medveckých - Galéria Márie Medveckej


Tvrdošínsku Galériu Márie Medveckej, ktorá je stálou vysunutou expozíciou Oravskej galérie v Dolnom Kubíne, v piatok podvečer opätovne sprístupnia pre širokú verejnosť. Svoje brány otvára po prvý raz v tomto roku.


Jednotlivé expozície si návštevníci môžu prezrieť bezplatne. Informácie pre TASR poskytla riaditeľka Oravskej galérie Eva Ľuptáková.       

Galériu Márie Medveckej otvorili v októbri 1979, pri príležitosti významného životného jubilea umelkyne, v budove klasicistickej kúrie v mestskej časti Tvrdošín - Medvedzie. „Predstavuje výber z jej celoživotnej tvorby, počínajúc obrazmi z obdobia záveru štúdií v druhej polovici 40. rokov a tvorbou 80. rokov končiac,“ priblížila Ľuptáková.       

Dodala, že vystavené diela sú zo zbierok Oravskej galérie v Dolnom Kubíne. "Expozícia 180 obrazov a 88 kresieb nie je usporiadaná chronologicky, pri zostavovaní expozície bolo uprednostnené výtvarné a estetické hľadisko, ktoré zdôrazňuje pôsobenie obrazov v uzavretých celkoch jednotlivých miestností," spresnila.       

Pre návštevníkov je túto sezónu pripravená nová kolekcia suvenírov, rozsiahly katalóg Mária Medvecká - Sprievodca po expozícii a výstava Hieronýma Balka, ktorý sa narodil v Slepčanoch neďaleko Nitry.       

Od roku 2000 sú podkrovné priestory galérie — výstavná sieň "Ateliér" využívané na krátkodobú prezentáciu výtvarného umenia. Galerijné priestory budú otvorené do 30. septembra v dňoch od utorka do nedele.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.05.2017
Cyklosezóna na Liptove začína
„CykloKorytnička“, náučno – relaxačná trasa pre peších turistov, bežcov a cyklistov na horských bicykloch z Ružomberka do Korytnice, otvára cyklistickú sezónu na Liptove už najbližšiu sobotu. Organizátori pripravili na tento deň hromadnú jazdu.
viac
17.04.2018
Letnú sezónu v žrebčíne otvorí 1. mája deň otvorených dverí
Turistickú, jazdeckú a chovateľskú sezónu v Národnom žrebčíne v Topoľčiankach odštartuje v utorok 1. mája deň otvorených dverí. Návštevníci žrebčína si budú môcť pozrieť hipologickú expozíciu chovu koní, historickú jazdiareň, sledovať verejné tréningy športových koní.
viac
29.04.2020
Prvá etapa revitalizácie Slanického ostrova sa blíži do cieľa
Na Slanickom ostrove umenia sa po zime opäť rozbehli práce. Do nástupu leta by mala byť ukončená prvá etapa jeho revitalizácie s podporou Žilinskej župy a štátnych dotácií na rozvoj regiónu.
viac
05.05.2021
Na Slanickom ostrove umenia otvorili 48. letnú turistickú sezónu
Oravská galéria ponúka vyhliadkovú plavbu po Oravskej priehrade spojenú s prehliadkou expozícií tradičného ľudového umenia na Slanickom ostrove umenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %