Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
27.01.2016 11:00

Účasť obcí a verejnosti na enviromentálnom procese EIA sa zvyšuje


Proces EIA má zvýšiť povedomie samospráv o vplyvoch na životné prostredie. (Foto: archív)


Ciele a výsledky školiaceho projektu ZMOS zameraného na zvyšovanie znalostí a skúseností samospráv v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie.


V roku 2014 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) začalo finalizovať veľkú novelu zákona č. 24/2006 Z. z. o posudzovaní vplyvov na životné prostredie a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon EIA“). Tento zákon, ktorý predchádza povoleniu konkrétnych činností, stavieb alebo využitia územia a v zásade stanovuje podmienky povolenia z hľadiska ich vplyvu na životné prostredie a zdravie obyvateľstva, je mimoriadne dôležitý pre obce a je kritériom ich ďalšieho rozvoja.

Novelou zákona EIA sa zásadne menia procesy a postupy podľa tohto zákona s mimoriadne veľkým dosahom na samosprávne orgány obcí a miest. Preto sa Kancelária ZMOS rozhodla v tejto fáze vstúpiť do legislatívneho procesu nielen jeho „pasívnym“ pripomienkovaním, ale aktívne pri formulovaní novely zákona EIA a jeho konečnej podoby.

Obce sú málo informované

Súčasne sme si uvedomili, ako sú obce a mestá na Slovensku málo informované o procese EIA a o prebiehajúcich legislatívnych zmenách. Preto sa v úzkej súčinnosti a s výraznou podporou výkonného podpredsedu ZMOS Milana Mušku pristúpilo k sformulovaniu osobitného školiaceho projektu s názvom „Zvyšovanie účasti obcí a verejnosti na procese EIA“.

Na zabezpečenie kofinancovania tohto projektu sa Kancelária ZMOS úspešne uchádzala o podporu v grantovej schéme Finančného mechanizmu EHP cez grantovú schému Aktívne občianstvo a inklúzia na podporu mimovládnych organizácií riadenú Nadáciou Ekopolis. Okrem vlastných zdrojov ZMOS sa na financovaní podieľal aj štátny Environmentálny fond pri MŽP SR. Súčasne ZMOS využilo aj možnosť zapojiť do projektu aj nórskeho partnera – obdobnú organizáciu samosprávnych orgánov z Nórskeho kráľovstva ako je ZMOS s logom KS (Kommunesektorens Organisasjon, Oslo).

Projekt sa začal v septembri 2014. Od začiatku boli do jeho implementácie zapojení aj odborní pracovníci MŽP SR, najmä riaditeľ odboru environmentálneho posudzovania G. Nižňanský a nestor procesu EIA M. Luciak. Ciele projektu boli zamerané predovšetkým na ľudí zo samospráv, odborných pracovníkov obecných úradov a stavebných úradov, ktorí sa s problematikou EIA stretli a zaoberajú sa ňou vo svojej praxi. Aj z tohto dôvodu boli do projektu zahrnutí aj zástupcovia obcí a miest alebo experti, ktorí už majú s procesom rôzne skúsenosti.

Autor: Peter Straka


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.04.2024
Zoborské ferraty sprístupnia v máji
Nová turistická sezóna na zoborských ferratách sa začne 1. mája. Informovalo o tom Turistické informačné centrum (TIC) Nitra.
viac
16.04.2024
Inkluzívny klub nás nechal nazrieť do sveta inakosti
V piatok 12.4.2024 sa v Obecnej knižnici v Beluši uskutočnilo prvé stretnutie inkluzívneho klubu spojené s poradenstvom, prednáškou o diagnostike a filmovým dokumentom z projektu Jeden svet v komunitách.
viac
17.04.2024
V Lešti našli dve takmer kompletné vojenské vozidlá z obdobia II. svetovej vojny
Vo výcvikovom priestore Lešť na strednom Slovensku našli dve takmer kompletné historické vojenské vozidlá z obdobia druhej svetovej vojny. Informuje o tom Martin Miňo z Krajského pamiatkového úradu Banská Bystrica.
viac
16.04.2024
Obrovský záujem o cestovné doklady spôsobil sklz v ich výrobe
Od začiatku tohto roka prijali oddelenia dokladov na Slovensku takmer 234-tisíc žiadostí o vydanie cestovného pasu. Vlani v rovnakom období to bolo asi 120-tisíc žiadostí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %