Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
10.06.2018 10:44

Únia miest Slovenska chce nové rozdelenie kompetencií medzi samosprávou a štátom


Únia miest Slovenska - logo


Pokračovanie reformy verejnej správy je hlavné posolstvo piatkového 29. Snemu Únie miest Slovenska (ÚMS), ktorý sa konal v Bratislave. Dvadsaťjeden zástupcov z 31 členských miest schválilo uznesenie, v ktorom je aj bod týkajúci sa tohto záujmu.


Úvodným podkladom na širokú diskusiu všetkých kompetentných inštitúcií je prijatý pozičný dokument Viktora Nižňanského s názvom Silné mestá silný štát.       

"Fungujúcu územnú samosprávu máme 28 rokov a to je čas na analytické zhodnotenie uplynulého obdobia a prijatie nových efektívnejších zmien. Doba pokročila a Únia chce urobiť ďalší krok, podobne ako v roku 1996, keď prezentovala víziu župného modelu. Téme decentralizácie sa vláda ani parlament veľmi nevenujú, preto sme pripravili tento dokument ako základ pokračovania reformy," zdôvodnil pre médiá generálny sekretár ÚMS Milan Galanda.       

Podľa neho sa ukázalo, že prerozdelenie kompetencií medzi obce, mestá, vyššie územné celky (VÚC) a štát je nekonečný príbeh. Preto je potrebné to ekonomický aj celkove zanalyzovať, vyhodnotiť a kompetencie nanovo rozdeliť aj s potrebnými financiami.       

"O tomto dokumente budeme diskutovať aj v našich radoch. Chceme spolupracovať so Združením miest a obcí Slovenska, VÚC aj štátnymi inštitúciami. Jeho konečnú podobu budeme prezentovať o rok," dodal Galanda.       

Aj podľa prvej viceprezidentky ÚMS a primátorky Prešova Andrey Turčanovej je potrebný apel na vládu SR, aby pokračovala v intenzívnom dialógu na dobudovaní verejnej správy aj pri príprave realizácie komunálnej reformy.       

Okrem hodnotenia činnosti a ďalších bodov tradičného programu sa účastníci snemu zaoberali aj rozvojom mestských regiónov, financovaním miest a sociálnych služieb. Tiež novembrovými komunálnymi voľbami, súťažou Zlatý erb či zákonom o údržbe chodníkov, ktorý chcú novelizovať.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.03.2018
Spoločne riešme aktuálne úlohy samosprávy
Pod týmto ústredným heslom sa bude v dňoch 15. a 16. marca 2018 v Grand hoteli Permon v Podbanskom konať 26. snem APÚMS v SR a Odborná konferencia APÚMS v SR.
viac
24.05.2018
Princípy komunálnej reformy musia vzísť zo širokej diskusie a vzájomnej zhody
Vystúpenie podpredsedu ZMOS a predsedu Komory miest Rady ZMOS Štefana Bieľaka na 29. sneme Združenia miest a obcí Slovenska.
viac
09.04.2021
Riešenie klimatickej krízy si od samospráv vyžaduje čas, prácu aj financie
Riešenie klimatickej krízy a jej následkov si od samospráv vyžaduje viac času, práce, financií a personálnych kapacít. Uviedla to hovorkyňa Únie miest Slovenska (ÚMS) Daniela Piršelová.
viac
23.08.2022
Mestá sú zmenou klímy ohrozené najviac,väčšina už bojuje s následkami
Viac ako 70 percent miest už teraz bojuje s jej nebezpečnými následkami. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Únie miest Slovenska (ÚMS) a poradkyňa pre komunikáciu klimatickej krízy Daniela Piršelová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %