Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
02.04.2019 11:01

Unikátna obnova budovy SPŠ stavebnej v Trenčíne súčasťou seminára


Ilustračná snímka


Vo štvrtok 28. marca 2019 sa v areáli bratislavského výstaviska Incheba návštevníci okrem praktických ukážok materiálov oboznámili aj s projektmi, ktoré sú priaznivo naklonené životnému prostrediu.


Jednou zo šiestich prednášok bola aj prezentácia úspešnej realizácie hĺbkovej obnovy školskej budovy do najvyššieho štandardu, ktorou prešla Stredná priemyselná škola stavebná E. Belluša v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Projekt na seminári Energeticky efektívne v roku 2019, ktorý sa uskutočnil počas veľtrhu Coneco – Racioenergia 2019 v Bratislave, predstavil návštevníkom jeho architekt Michal Lešinský, zástupca spoločnosti Keramoprojekt Trenčín a riaditeľka Strednej priemyselnej školy stavebnej E. Belluša v Trenčíne Martina Knappová. „Je úžasné, že stojíme vo fáze, keď sa môžeme pochváliť úspešnou realizáciou obnovy budovy našej školy a o to viac sa teším, že autorom celého projektu je inžinier Lešinský, ktorý je našim absolventom. Celá rekonštrukcia má podtón zainteresovanosti a sčasti trošku aj poďakovania svojej alma mater. O rok bude priemyslovka oslavovať 60 rokov, preto som vďačná, že sme si zaslúžili takúto krásnu budovu, ktorá disponuje tými najšpičkovejšími a najmodernejšími technológiami,“ uviedla riaditeľka školy Martina Knappová.

Vďaka technológiám slúži budova školy aj ako učebná pomôcka, ktorú môžu študenti využívať v rámci vyučovacieho procesu. Okrem toho sa už teraz pracuje na ďalších nadstavbových myšlienkach a víziách, vďaka ktorým sa bude môcť uplatniť v praxi obrovský potenciál zrekonštruovanej školskej budovy. Tá sa môže pochváliť energetickými výdobytkami, ktoré sa nenachádzajú v žiadnej inej verejnej budove. Jej modernizácia bola podporená z finančných prostriedkov Operačného programu Kvalita životného prostredia a z rozpočtu TSK ako zriaďovateľa školy. „Modernizácia školskej budovy na jednu z najmodernejších by nebola možná bez osvietenosti investora, ktorým je Trenčiansky samosprávny kraj. Teší ma, že niekto našiel odvahu a išiel za hranice bežného a že sa školský rok 2018/2019 pre študentov školy začal v obnovenej budove,“ prezradil architekt Ján Lešinský. 

Návštevníci seminára sa tiež dozvedeli viac informácií k národnému projektu Zelená domácnostiam, k aktuálnej európskej legislatíve v oblasti energetickej efektívnosti, k podpore opatrení zameraných na energetickú efektívnosť či k spôsobom, ako byť vo verejných budovách energeticky efektívny s minimálnymi nákladmi. Na otázku, ako môžu kvalitu vnútorného prostredia zlepšiť základné školy, odpovedal Ladislav Piršel zo Slovenskej rady pre zelené budovy. Ten predstavil vzorovú štúdiu obnovy budovy Základnej školy v Karlovej Vsi. Organizátorom seminára bola Slovenská inovačná a energetická agentúra. 

 

Autor: (ts-tsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.12.2017
Sabinovská radnica v novom šate
V týchto dňoch boli úspešne ukončené práce na obnove fasády národnej kultúrnej pamiatky – historickej budovy Mestského úradu v Sabinove na Námestí slobody č. 57.
viac
02.02.2018
Trenčín dostane takmer 400-tisíc eur na obnovu parku
Mesto uspelo vo výzve Integrovaného regionálneho operačného programu 2014 - 2020 s projektom Zelené pľúca mesta - Revitalizácia Parku M. R. Štefánika. Potvrdilo to ministerstvo pôdohospodárstva na svojom webe.
viac
21.07.2018
Diskutovalo sa o možnostiach zlepšenia podpory opatrovateľskej služby
Zástupcovia Implementačnej agentúry Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky (IA MPSVR SR) zorganizovali na župnom úrade v Trenčíne informačný seminár pre potenciálnych žiadateľov o nenávratný finančný príspevok (NFP) v rámci výzvy na zlepšenie podpory opatrovateľskej služby
viac
13.08.2021
Župa spúšťa výstavbu domova na polceste pre ľudí v núdzi
Žilinský samosprávny kraj v týchto dňoch podpísal zmluvu o realizácii projektu s názvom HORIZONT – domov na polceste. Cieľom nového zariadenia je vytvoriť vhodné podmienky na sociálne začlenenie ľudí, ktorí sa ocitli v nepriaznivej životnej situácii.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %