Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
17.05.2017 01:05

Univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne oslávila 20 rokov svojej existencie


Snímka zo slávnostného galavečera pri príležitosti 20. výročia vzniku Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne.


V priestoroch Kursalonu v Trenčianskych Tepliciach sa v pondelok (15. 5.) podvečer uskutočnil slávnostný galavečer pri príležitosti 20. výročia vzniku Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne (TnUAD).


Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) ako jediný do roku 1997 nemal na svojom území zriadenú vysokú školu. To sa zmenilo vznikom Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne. Škola patrí medzi najmladšie slovenské univerzity.  Pre Trenčiansky kraj je veľmi dôležitá, keďže vplýva na sociálny aj ekonomický rozvoj kraja. „Po dvadsiatich rokoch môžeme povedať, že projekt Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka je úspešný. Za posledné 4 roky sa univerzita stabilizovala a nabrala na vážnosti. Veľmi si vážim ľudí, ktorí pomohli univerzite a som veľmi rád, že v Trenčianskom kraji máme univerzitu, ktorá nesie meno Alexandra Dubčeka,“ zhodnotil fungovanie TnUAD trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Okrem predsedu TSK sa slávnostného galavečera zúčastnilo viacero významných hostí, či už z oblasti politiky, školstva alebo súkromného sektora. Nechýbali ani exprezident Ivan Gašparovič, syn Alexandra Dubčeka Pavol Dubček či minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan. „Univerzita v konkurencii takmer 200 univerzít z celej Európy dostala ako jediná z našich vysokých škôl grant, ktorý je takmer taký veľký, ako sú všetky finančné prostriedky, ktoré štát poskytuje ročne na vedu dokopy. Je podnet aj pre ostatné vysoké školy, pretože toto je cesta k úspechu v oblasti vedy, ktorý naše univerzity môžu dosiahnuť,“ povedal Peter Plavčan.

O zvýšenie kreditu univerzity na vysokoškolskom poli a súčasné úspechy sa postaral pred nedávnom znovu vymenovaný rektor TnUAD Jozef Habánik. „Prajem univerzite, jej študentom, absolventom, pedagógom a všetkým zamestnancom, aby učenie bolo pre študentov potešením a pedagógov poslaním, aby poznanie bolo obohacujúcim dobrodružstvom za múdrosťou, vďaka ktorej budú študenti a absolventi vyvíjať a konštruovať nové technológie pre ľudí,“ poprial rektor TnUAD.

Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne ponúka mladým ľuďom okrem štúdia aj voľnočasové aktivity. Ide napríklad o vlastné študentské rádio TrenchTown, univerzitné hokejové mužstvo Gladiators Trenčín, Spevácky zbor TnUAD či Univerzitný folklórny súbor Družba pri TnUAD. Posledné dve zoskupenia sa predstavili aj na slávnostnom galavečeri.

 

Autor: (Matej PLÁNEK, TSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.11.2016
Open Days Europe Direct 2016 na Úrade TSK
Vo štvrtok 1. decembra 2016 sa v priestoroch Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) v Kongresovej sále bude konať podujatie s názvom Open Days v Europe Direct 2016, ktoré je určené pre študentov stredných škôl z celého Trenčianskeho kraja.
viac
18.10.2018
Púchovské gymnázium oslavuje sedemdesiatku, škola začínala v obecnej čitárni
Za sedem dekád stálo na čele Gymnázia v Púchove v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) 10 riaditeľov a do sveta vypustilo viac ako 5400 úspešných maturantov.
viac
05.02.2019
Pilotný projekt Hokejová akadémia otvorí svoje brány už v septembri
Prvá hokejová akadémia v rámci Slovenska vznikne ako súčasť Strednej športovej školy Trenčín v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) už od septembra tohto roka. Prihlášku je potrebné podať do 20. februára!
viac
26.03.2019
O štúdium na SŠŠ v Trenčíne prejavilo záujem 130 žiakov, z toho 32 hokejistov
Stredná športová škola (SŠŠ) Trenčín v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK ako unikátna vzdelávacia inštitúcia pre športovo nadanú mládež lákala budúcich prvákov ponukou všestranného vzdelania, kvalitnej športovej prípravy i možnosťou stať sa súčasťou pilotného projektu Hokejovej akadémie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %