Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
06.05.2016 08:07

Úrodu v okolí hradu Likava chráni likavská čierna pani


Zrúcaniny hradu Likava.


Zrúcaninu hradu Likava pri Ružomberku chráni podľa legendy do dnešného dňa likavská čierna pani. Zjari žehná krajinu, aby mala dobrú úrodu, v lete ju chráni od živelných pohrôm.


Helena Kružičová, likavská čierna pani, bola mimoriadne súcitná k poddaným likavského panstva a utláčaným. "Bola k nim vľúdna už počas života a do rodného kraja sa vrátila aj po smrti. Jej duch sa na hrade zjavoval v podobe postavy ženy zahalenej v čiernych šatách. Ľud ju hneď spoznal ako svoju zástankyňu," povedal Karol Dzuriak z Liptovského múzea v Ružomberku.      

Podľa legiend sa Helena ešte ako dieťa väčšinou hrávala s deťmi poddaných a často im nosila jedlo z hradnej kuchyne. Ako 14-ročná vytrhla z rúk panského úradníka korbáč, ktorým chcel potrestať jej priateľa z detstva. Pre porušenie autority vrchnosti ju jej prísny otec poriadne potrestal.       

Čierna pani mala byť strážnym anjelom poddaných Likavy od svojej smrti v roku 1586. "Takisto sa traduje, že sa objavovala práve v období zrušenia poddanstva v roku 1848 v blízkej Likavke," doplnil.

Legendy kolujú aj o mohutnej bašte na južnej strane hradu, ktorá chránila veľmi zraniteľné miesto hradu, mala byť nedobytná. "Pri stavbe mali robotníci do malty miešať tisícky vajec a tisícky litrov kvalitného vína, aby dosiahli vysokú pevnosť. Skutočnosť bola samozrejme iná. Používalo sa kvalitné, niekoľkokrát hasené vápno," opísal historik. Nakoniec ho to však neochránilo pred obliehaním v roku 1670. "V tomto období sa mal na hrade nakrátko ukrývať vzácny hosť, 13-ročný syn Štefana II. Thököliho, ktorý utekal pred cisárskymi prenasledovateľmi z rovnako obliehaného Oravského hradu. Z Likavy vraj prešmykol preoblečený za poddanské dievča," uviedol.      

Hrad Likava prechádzal s prestávkami rekonštrukciami od polovice 70. rokov 20. storočia, kedy došlo k samovoľnému zrúteniu časti severného paláca. "V súčasnosti Liptovské múzeum pokračuje v snahách o sanáciu samotného hradného objektu, obzvlášť horného hradu. Prebieha prípravná fáza aktualizácie projektovej dokumentácie, ktorá umožní pristúpiť priamo k výkonu jednotlivých sanačných prác podľa dávnejšieho realizovaného zámeru pamiatkovej obnovy," skonštatoval Dzuriak.      

Aj napriek tomu, že hrad je v ruinálnom stave, má pomerne bohatú filmografiu. "Natáčali sa tu viaceré filmy. Najznámejší je asi český film Jak se krotí krokodýli. Miestni ružomberskí nadšenci tu nakrúcali nemý horor Nič nekrváca večne. Okrem toho tu natočili aj rozprávkový príbeh Orest z rodu čarodejníkov, hradu tiež venovali pozornosť aj niekoľkí dokumentaristi," vymenoval.      

Kráľovský strážny hrad vybudoval pred rokom 1341 zvolenský župan Donč. Od konca 14. storočia ho do užívania dostávali liptovskí župani. Bol v držbe viacerých významných rodov, najmä Hunyadyovcov, Illésházyovcov a Thökölyovcov. Hrad v druhej polovici 17. storočia prebudovali Thökölyovci na prepychovú súkromnú rezidenciu. V rokoch 1431-1434 bol významnou husitskou pevnosťou, v 14. až 17. storočí prekonal niekoľko obliehaní. Po dobytí hradu cisárskym vojskom v decembri 1670 sa stal majetkom uhorskej kráľovskej komory. V roku 1707 ho knieža František II. Rákoczi prikázal zbúrať. "Všetko zariadenie hradu bolo údajne prevezené na Oravský hrad. To, čo sa na hrade našlo, pochádza jedine z archeologických nálezov. Či už ide o veľké množstvo torza, ale aj keramiky, najmä kachlí, kovových predmetov a podobne," dodal.      

Hrad je pre návštevníkov prístupný v letnej turistickej sezóne, približne od začiatku mája do konca septembra, podľa klimatických pomerov. Ročne ho navštívi niekoľko tisíc ľudí. Pravidelne sa na hrade konajú Likavské hradné dni, v tomto roku tradíciu pre výstavbu diaľničnej komunikácie prerušili.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.04.2018
Cez víkend odomkneme župné hrady
Hrady Žilinskej župy, Oravský hrad i hrad Strečno, sa pripravujú na hlavnú letnú sezónu, ktorá sa začína už tento víkend 28. – 29. apríla. Po ročnej pauze kvôli prácam na stabilizácii brala bude verejnosti od 1. mája sprístupnený aj hrad Likava.
viac
25.11.2018
Do rekonštrukcie Draškovičovho kaštieľa v Čachticiach investuje TSK 97-tis.-eur
V Draškovičovom kaštieli v Čachticiach v okrese Nové Mesto nad Váhom začali s rekonštrukciou strechy. Potrvá do decembra a Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja do rekonštrukcie investuje 97-tis. eur.
viac
12.06.2019
Talenty si prevzali ocenenia v Delovej bašte na hrade Matúša Čáka
Za dosiahnuté výsledky vo vedomostných, záujmovo-umeleckých a športových súťažiach boli už po pätnástykrát ocenení žiaci základných i stredných škôl v Trenčianskom kraji. Všetkým talentom zablahoželal aj trenčiansky župan.
viac
12.04.2021
Obnova hradu Likava bude pokračovať
Obnova hradu Likava v Ružomberskom okrese bude v nasledujúcom období pokračovať. Zásluhou rekonštrukcie by mali sprístupniť ďalšie priestory interiéru, nádvoria a exteriéru. Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) o tom informoval na sociálnej sieti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %