Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
13.04.2017 11:29

Už o týždeň sa začne 12. ročník festivalu [fjúžn]


Snímka zdroj: (welcometobratislava.eu).


Od 21. do 28. apríla 2017 organizuje Nadácia Milana Šimečku už 12. ročník festivalu [fjúžn]. Ide o najväčšie kultúrne podujatie zamerané na cudzincov a migrantov u nás.


Pre návštevníkov je opäť pripravený bohatý program, spolu až 30 rozmanitých podujatí. Názov [fjúžn] znamená výslovnosť anglického slova, ktorým sa označuje napríklad spájanie hudobných štýlov alebo pridávanie ázijských ingrediencií do európskych jedál. Od roku 2011 je to však i názov multikultúrneho festivalu, predtým známeho aj ako týždeň nových menšín. Jeho cieľom je spájať ľudí najrozmanitejších kultúr, zvyšovať povedomie o nových menšinách na Slovensku, prezentovať život cudzincov a scitlivovať verejnosť na témy migrácie a multikulturalizmu.

Témou tohto ročníka bude Integrácia. Prečo, približuje programový riaditeľ Nadácie Milana Šimečku Laco Oravec: „Migrácia a integrácia cudzincov sú akoby spojené nádoby. Veľa sa u nás v poslednom čase diskutovalo o tom, či by sme mali prijímať migrantov a utečencov, z akých krajín a v akom počte. Oveľa menšia pozornosť sa však venuje ich životu na Slovensku. Čo sú predpoklady úspešného začlenia migrantov do spoločnosti? Čo všetko môže spraviť krajina pre cudzincov, aby sa tu cítili ako doma? Aké sú príklady úspešnej integrácie cudzincov? Sú úspešní vďaka našej pohostinnosti alebo napriek našej uzavretosti? Môže práve integrácia predchádzať kultúrnym konfliktom a neznášanlivosti? Počas tohto ročníka sa preto chceme zamerať práve na tému integrácie.”

Niektoré tipy z programu 12. ročníka približuje manažér festivalu Martin Brix: „Medzi najväčšie akcie tohto ročník bude znova patriť [fjúžn] zóna na Dobrom trhu (22. 4.), ktorú sme pripravili v spolupráci s iniciatívou Kto pomôže? či Nedeľná Paráda (23. 4.) v Starej tržnici s tradičným sloganom “Celý svet pod jednou strechou”. Na festival zavítajú aj viaceré hudobné hviezdy ako francúzsko-iracká skupina Aiwa (22. 4.), elektronický mág pôvodom z Čile Flako (27. 4.), česko-kubánska zostava Pragasón (21. 4.) a na úplny záver aj už u nás známa N.O.H.A. (28. 4.). Počas ekumenického podujatia v Klariskách sa ešte predstaví detský zbor Superar. Fanúšikovia divadla sa zas môžu tešiť na dve pražské inscenácie – Tu noc těsně před lesy (21. 4.) a Bíli psi a černé kočky (28.4.). Na pozvanie Goetheho inštitútu pride z Berlína na festival sýrsky novinár a spisovateľ Assaf Alassaf (26. 4.). Prekladateľ Marek Brieška zas uvedie prvé slovenské vydanie kultového románu Suchý chlieb od marockého spisovateľa Muhammada Šukrího (27. 4.). Čakajú vás aj viaceré diskusie a prezentácie, napríklad špeciálna [fjúžn] PechaKucha Night (26. 4.), počas ktorej sa predstavia umelci, ktorí sa u nás nenarodili, ale dnes žijú a tvoria na Slovensku a v susedných štátoch. Tešiť sa môžete aj na Creative Mornings so Zuzanou Števulovou a Azimom Farhadim (28. 4.), či diskusiu Apples & Hrušky (22. 4.) o integrácii na slovenský spôsob. Špeciálne pre náš festival vznikla aj výstava Aleš Vojtášek: I AM IN, ktorá bude prístupná verejnosti v Open Gallery počas celého festivalu.“

Realizáciu 12. ročníka festivalu [fjúžn] finančne podporili Fond na podporu umenia, Úrad vlády SR, ERSTE Stiftung, Bratislavský samosprávny kraj, Mesto Bratislava a Granty EHP. Viac informácií nájdete na www.fjuzn.sk a na facebookovej stránke festivalu.

 

Autor: (ts)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2017
Pozvánka na festival Hory a mesto 2017
Spoločnosť ASEKOL SK je už po piatykrát partnerom festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto, ktorý sa v Bratislavskom Auparku uskutoční od 22. do 26. marca 2017.
viac
03.04.2017
Týždeň slovenského filmu
Týždeň slovenského filmu prinesie bratislavským divákom kolekciu minuloročných domácich titulov pohromade na jednom mieste a umožní dohnať resty, ktoré sa filmovým fanúšikom mohli vlani nazbierať.
viac
23.05.2017
V pondelok začal štyridsiaty štvrtý ročník festivalu Ekotopfilm-Envirofilm
V Bratislave a v Banskej Bystrici sa v pondelok (22. 5.) podvečer začal už štyridsiaty štvrtý ročník filmového festivalu Ekotopfilm-Envirofilm.
viac
22.06.2017
Urban Art ovládne Bratislavu!
Už túto sobotu sa v Bratislave na 16 pódiách predstaví 40 umeleckých vystúpení a 14 neziskových organizácií. Nuda v Bratislave sa teda skončí už o necelé dva dni presne o 11:45 hod., kedy sa na Hlavnom námestí oficiálne začne prvý Urban Art Festival.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %