Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
27.05.2019 02:30

V 17 obciach a v šiestich mestských častiach pribudne bezplatná Wi-Fi


Ilustračná snímka


V 17 obciach a v šiestich mestských častiach Bratislavského kraja pribudne bezplatná Wi-Fi. Európska komisia (EK) totiž oznámila výsledky druhej výzvy na predkladanie návrhov iniciatívy WiFi4EU, ktorá bola od 4. do 5. apríla.


Spolu 3400 miest a obcí získa poukazy v hodnote 15.000 EUR na pokrytie nákladov na inštaláciu bezplatných hotspotov Wi-Fi na verejných priestranstvách, vrátane radníc, verejných knižníc, múzeí, zdravotných stredísk, verejných parkov alebo námestí. Z Bratislavského kraja bolo úspešných 23 uchádzačov. TASR o tom informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman.       

"Rozhodovalo sa podľa princípu "kto prvý príde, ten prvý berie“. Preto som rád, že aj naše obce zabojovali a zapojili sa do výzvy. Výsledkom je hotspot Wi-Fi pre šesť mestských častí a 17 obcí v Bratislavskom kraji," povedal predseda BSK Juraj Droba.       

Z Bratislavského kraja boli podporené -  Blatné, Bratislava - mestská časť Dúbravka, Bratislava - mestská časť Karlova Ves, Bratislava - mestská časť Rača, Bratislava - mestská časť Rusovce, Bratislava - mestská časť Ružinov, Bratislava - mestská časť Vrakuňa, Gajary, Hrubá Borša, Kostolná pri Dunaji, Kráľová pri Senci, Malacky, Malé Leváre, Miloslavov, Nová Dedinka, Pezinok, Reca, Šenkvice, Veľké Leváre, Veľký Biel, Viničné, Zálesie a Zohor. Celkový rozpočet na túto výzvu bol 51 miliónov eur. Prihlášky pochádzali zo všetkých krajín zúčastnených na programe, konkrétne z členských štátov EÚ, Islandu a Nórska.       

Po hodnotení žiadostí Výkonná agentúra pre inovácie a siete (INEA), ktorá je zodpovedná za implementáciu programu WiFi4EU, uverejnila zoznam víťazných obcí. Do nasledujúceho týždňa dostane každý žiadateľ individuálne oznámenie o výsledkoch výzvy. Po oznámení je nutné, aby obce podpísali dohodu o grante, ktorá je k dispozícii na portáli WiFi4EU. Následne budú môcť obce uzatvoriť zmluvu so spoločnosťou poskytujúcou služby Wi-Fi, ktorá zriadi hotspoty WiFi4EU vo verejných priestoroch, a tak využijú svoj poukaz.       

"Obce, ktoré dostali poukaz v jednej výzve, sa už nemôžu zapojiť do ďalších výziev. Obce, ktoré neboli úspešné, sa oň môžu znova pokúšať v budúcich výzvach. Do konca roku 2020 sa budú organizovať ďalšie dve výzvy, z ktorých jedna bude ešte v tomto roku," spresnila Forman.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.06.2016
Kraj podporí 24 projektov miest a obcí
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) finančne podporí 24 projektov miest a obcí v bratislavskom regióne a jednej bratislavskej časti v celkovej výške 100 000 eur.
viac
16.12.2018
Príspevok na bezplatné WiFi chcú samosprávy využiť s čo najväčším efektom
Príspevok Európskej komisie (EK) vo výške 15 000 eur na bezplatné WiFi v obciach využijú úspešné samosprávy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) na zabezpečenie signálu predovšetkým v centrálnej zóne či na miestach, kde sa pohybuje najviac ľudí.
viac
03.04.2019
Výzva na bezplatné Wi-Fi len od zajtra do piatku
Slovenské mestá a obce sa môžu už po druhý raz zapojiť do výzvy na predkladanie žiadostí v rámci iniciatívy WiFi4EU. Výzvu Európska komisia zverejní zajtra 4. apríla 2019. Aktuálna však bude len jeden a pol dňa, teda do piatka 5. apríla 2019.
viac
03.06.2020
WiFi4EU: dnes sa zaregistruj, zajtra požiadaj o peňažnú poukážku
Štvrtá a posledná výzva iniciatívy WiFi4EU: Bezplatné WiFi pre obyvateľov EÚ bude vyhlásená dnes 3. júna 2020 o 13:00 a potrvá do 4. júna 2020 do 17:00.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %