Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
06.06.2018 06:00

V areáli zberného dvora otvorili novú kompostáreň


Kompostáreň slávnostne odovzdali do užívania primátor Attila Agócs spolu s ministrom životného prostredia Lászlóom Sólymosom.


Vo Fiľakove odovzdali do užívania novú kompostáreň. Stalo sa tak v rámci výjazdového rokovania vlády SR, ktoré sa konalo 30. mája. Kompostáreň za takmer 300-tisíc eur má slúžiť na efektívnejšie spracovávanie biologicky rozložiteľného odpadu a zvyšovanie jeho podielu v rámci triedeného zberu.


Ako priblížil primátor Attila Agócs, otvorenie kompostárne je druhým krokom v rozvoji odpadového hospodárstva v meste. „Prvou etapou bol zberný dvor, ktorý sme zriadili v roku 2015, v rámci ktorého sa riešilo separovanie papiera, plastov, skla a kovu z komunálneho odpadu,“ priblížil s tým, že záverečnou etapou bude otvorenie skládky inertného odpadu na jeseň tohto roka. Zberný dvor i nová kompostáreň sídlia v zrekonštruovanom areáli bývalého štátneho majetku na Družstevnej ulici.

Kompostáreň, ktorá má ročnú kapacitu 500 ton, stála takmer 300-tisíc eur. Z nich väčšinu hradilo mesto prostredníctvom úspešného projektu z Operačného programu kvalita životného prostredia. Z mestskej kasy spolufinancovali päť percent. „Nanovo sa vybetónovali silážne jamy, vydláždila sa prístupová cesta a zakúpili potrebné mechanizmy,“ vymenoval primátor. Fiľakovo doteraz vyvážalo zelený odpad do Veľkých Draviec, vďaka kompostárni preto ušetrí. „Rátame s tým, že v budúcnosti sa ceny za skládkovanie na cudzích skládkach výrazne zvýšia. Ide nám však najmä o zníženie množstva nášho komunálneho odpadu.“ V zbernom dvore a kompostárni vytvorilo mesto doposiaľ desať pracovných miest. „Často sú to ľudia zo zlých socio-ekonomických pomerov,“ dodal.

Kompostáreň slávnostne odovzdali do užívania primátor Agócs spolu s ministrom životného prostredia Lászlóom Sólymosom. Podľa jeho slov je prioritou ministerstva zvýšiť podiel separovaného odpadu v rámci odpadového hospodárstva krajiny. V súčasnosti je v tom Slovensko podľa neho na chvoste Európy. „Aj preto ma tak teší, že dnes môžeme odovzdať do užívania ďalší projekt, ktorý pomôže životnému prostrediu a zvýši kvalitu života ľudí,“ uzavrel minister.

 

Autor: Klaudia Kovácsová


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.05.2016
Fiľakovo podáva projekt na zriadenie kompostárne
Zriadením kompostárne biologicky rozložiteľného odpadu chce samospráva Fiľakova tento rok zavŕšiť svoj zámer komplexne vyriešiť problematiku odpadového hospodárstva v meste.
viac
05.01.2018
V Ružomberku vznikne moderná kompostáreň
V metropole dolného Liptova sa v priebehu roka začne s budovaním modernej kompostárne, ktorá predstavuje jednu z najväčších investičných akcií v rozpočte mesta.
viac
20.02.2021
Trnava chce vybudovať novú kompostáreň na kuchynský bioodpad
V poradí svoju druhú kompostáreň chce mesto Trnava vybudovať v areáli mestskej skládky na Zavarskej ceste.
viac
22.10.2021
Mesto chce kompost z novej kompostárne obyvateľom rozdávať
Mesto Veľké Kapušany v okrese Michalovce ukončilo v uplynulých dňoch výstavbu kompostárne. Kompost v nej vyprodukovaný chce samospráva obyvateľom v prípade záujmu poskytovať bezplatne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %