Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
18.08.2017 01:35

V belgickom meste Essen vznikla Žilinská ulica


Zápis do kroniky mesta Essen.


V našom partnerskom meste Essen v Belgicku sa v nedeľu 13. augusta konala záverečná 7. etapa BincBank Tour 2017 (predtým známa ako Eneco Tour), ktorej sa zúčastnil aj svetoznámy Žilinčan Peter Sagan. Pri tejto príležitosti sa v Essene stretli aj primátori oboch partnerských miest Gaston Van Tichelt


V celom Belgicku, nevynímajúc naše partnerské mesto, sa Peter Sagan teší obrovskej popularite a predstavitelia Essenu sú veľmi hrdí na to, že ich partnerským mestom je Žilina – rodisko tohto úspešného cyklistu. Primátori oboch miest spolu s veľvyslancom SR v Belgicku Stanislavom Vallom sa s dvojnásobným majstrom sveta v cestnej cyklistike stretli pred štartom na pódiu a spoločne sa podpísali do kroniky mesta Essen. BinckBank Tour 2017 napokon vyhral Holanďan Tom Dumoulin a Peter Sagan skončil na siedmom mieste.

V rámci návštevy delegácie zo Žiliny v Essene si v novej obytnej štvrti obaja primátori vyhrnuli rukávy, aby spoločne zasadili „strom priateľstva“ a potom slávnostne odhalili tabuľu s názvom „Žilinská ulica“ (Zilinastraat), ktorá sa pridala k okolitým uliciam pomenovaným po všetkých partnerských mestách Essenu.

Mesto Essen je partnerským mestom Žiliny oficiálne od roku 2002, no spolupráca siaha až do roku 1985, kedy Detský spevácky zbor Odborárik pod vedením Zlatoňa Bábika vystupoval prvýkrát v Belgicku. Essen sa nachádza v severnej – flámskej časti Belgicka v provincii Antverpy a často sa zamieňa s veľkým mestom Essen v Nemecku. Mesto má približne 18 000 obyvateľov a od Žiliny je vzdialené 1 350 km.

 Informácie o meste Essen a ďalších partnerských mestách Žiliny nájdete v článku:

http://www.zilina.sk/partnerske-mesta/.

 

 

Autor: PhDr. Pavol Čorba, hovorca mesta


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.04.2016
V sobotu otvoria v Kežmarku cyklistické chodníky
Primátor mesta Kežmarok Ján Ferenčák v sobotu (23. 4.) oficiálne otvorí cyklistické chodníky, ktoré boli dokončené vlani.
viac
20.03.2018
Detská tour Petra Sagana
Na preteky môžete prihlásiť svoje dieťa do 14 rokov (ročník 2002 a mladší), či už máte sotva dvojročného cyklistu s odrážadlom, alebo už skúseného cyklistu. Registrácia prebieha vždy deň vopred a taktiež v deň súťaže v čase a na mieste zverejnených v propozíciách súťaže.
viac
29.05.2018
Sagan na Liptove
Už najbližšiu sobotu budú deti na Liptove pretekať na bicykloch. Detská tour Petra Sagana príde do Bobrovníka na Marinu Liptov 2. júna. Začiatok pretekov je naplánovaný na 10:30 hod.
viac
07.07.2018
Žilina fandí Saganovi
Fanúšikovia cyklistiky a Petra Sagana si najbližšie tri týždne prídu na svoje. Dnes štartuje 105. ročník najslávnejších cyklistických pretekov Tour de France a naše mesto bude opäť reprezentovať žilinský rodák Peter Sagan. Na štart pretekov sa postaví už po siedmykrát.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.07 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.83 %