Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
29.04.2019 12:10

V Bojniciach otvorili letnú turistickú sezónu, oslávili tak i výročie sokoliarov


Bojnický zámok - ilustračná snímka (st)


Kúpeľné mesto Bojnice otvorilo v sobotu (27. 4.) tohtoročnú letnú turistickú sezónu. Celodenné podujatie sa nieslo v znamení 25. výročia sokoliarov Aquila z Bojníc, ktorí majú najstaršiu stálu scénu v bývalom Československu.


"Teším sa, že sa otvorila ďalšia turistická sezóna. Hlavne, aby sa počasie vydarilo, lebo návštevnosť vždy závisí od počasia. Budeme vítať každého turistu, dúfam, že sa u nás budú dobre cítiť," skonštatoval primátor František Tám. Bojnickým sokoliarom poprial všetko dobré k ich výročiu, ich vedúcemu Jozefovi Tomíkovi zároveň pri tejto príležitosti odovzdal Cenu primátora mesta.

"Týchto 25 rokov je pre nás veľkou oslavou, ale nielen to, keďže sme zapísaní aj na národnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva, čo nás možno ešte omnoho viac teší," povedal Tomík, podľa ktorého ho sokoliarstvo po 25 rokoch činnosti baví stále viac a viac. "Je to koníček, hobby, nie je to robota," podotkol.       

Predseda Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región horná Nitra - Bojnice (OOCR RHNB) Maroš Greschner vyjadril potešenie z narastajúceho počtu návštevníkov v Bojniciach. "Otvorenie sezóny sa koná pri príležitosti 25. výročia sokoliarstva na Slovensku, sokoliari Aquila pod vedením Jozefa Tomíka boli totiž prvým súborom, ktorý sa venuje tejto činnosti. My si to veľmi vážime, nakoľko Jozef je členom OOCR RHNB a svojou činnosťou jednak propaguje naše mesto, ale vykonáva záslužnú činnosť aj v rámci záchrany vtáctva na Slovensku," ozrejmil.       

Sokoliarov berú Bojničania podľa Greschnera ako takú samozrejmosť, ale vždy, keď sa objavia na podujatiach v rámci Slovenska, zožnú veľký úspech. "Sám som bol svedkom, že ich popularita je dosť značná aj za riekou Moravou," dodal.       

Letnú turistickú sezónu otvorilo nielen mesto, ale i Národná zoologická záhrada Bojnice, a to po 64. raz. "V zoologickej záhrade v Bojniciach sme v posledných rokoch urobili niekoľko noviniek a investičných akcií. Poslednou najväčšou je tá, keď sme pre pár týždňami poklepávali kameň nového sloninca, ktorý onedlho bude stáť a vytvárať lepšie životné prostredie pre naše dve unikátne africké slonice Maju a Gulu.       

Program otvorenia tohtoročnej letnej turistickej sezóny sa začal sprievodom sokoliarov, hercov zo zámku na čele s grófom Jánom Františkom Pálfim, deťmi zo zooškoly v maskách zvierat a dievčatami z Tanečnej skupiny Mimikry. Návštevníci tiež mohli vidieť ukážky lietania dravcov, a to na námestí i v amfiteátri sokoliarov, klaunskú šou, koncert miestnej speváčky, fakľový sprievod a kompiláciu ohňových šou, ktoré za niekoľko rokov pripravili sokoliari.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.04.2019
Letnú turistickú sezónu v Bojniciach otvoria sprievodom i ohňovou šou
Otvorenie letnej turistickej sezóny v Bojniciach sa bude tento rok niesť v znamení 25. výročia sokoliarov Aquila z Bojníc. Ich vystúpenia s dravcami či ohňová šou koncom apríla tradične doplní i sprievod mestom.
viac
25.04.2022
Letnú turistickú sezónu na hornej Nitre otvorí sprievod postáv z rozprávok
Letnú turistickú sezónu na hornej Nitre otvorí sprievod s postavami z rozprávok, seriálov a filmov, ktoré sa natáčali v Bojniciach a okolí. Súčasťou podujatia 30. apríla budú i aktivity pre deti a umelecký projekt Legendy ožívajú.
viac
27.04.2023
Turistickú sezónu v SNM-Múzeu Bojnice otvorí podujatie Strašidelný zámok
Hlavnú turistickú sezónu v Slovenskom národnom múzeu (SNM) - Múzeu Bojnice otvorí už tento týždeň Strašidelný zámok. Premiérový ročník podujatia ponesie podtitul 1888 a reflektovať bude práve na tento rok, keď započala prestavba hradu na romantický zámok i zhoreli strechy domov na námestí.
viac
25.05.2023
Na Liptove otvorili letnú sezónu, predstavili nového audiosprievodcu Vlkolíncom
Letnú turistickú sezónu na Liptove otvorili v stredu vo Vlkolínci pri Ružomberku. Udialo sa tak pri príležitosti 30. výročia zápisu podhorskej osady do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Predstavili aj nového audiosprievodcu lokalitou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %