Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
24.05.2016 03:59

V Bratislave plánujú umiestniť verejné chladničky


Do chladničiek bude môcť vložiť jedlo ktokoľvek a, naopak, ktokoľvek si bude môcť jedlo vziať. Snímka: (archív OZ Free Food).


Umiestnenie chladničiek v hlavnom meste plánuje občianske združenie (OZ) Free Food, ktoré chce týmto spôsobom upozorniť a prispieť k zmierneniu problému plytvania potravinami.


"Na svete sa vyhodí obrovské množstvo potravín, do výroby ktorých ide veľa energie a až tretina z nich skončí v koši, aj keď zároveň množstvo ľudí stále nemá čo jesť," priblížila Lucia Hrašková z OZ Free Food.       

Chladničky chce združenie umiestniť v Bratislave na frekventovaných, verejne dostupných a najlepšie krytých miestach. Ktokoľvek do nich bude následne môcť vložiť jedlo a ktokoľvek si ho môže naopak vziať. "Podobný projekt výborne funguje napríklad v Nemecku a Česku a v roku 2014 krátko aj na Slovensku, v rámci festivalu Ekotopfilm. Teraz by sme ho chceli rozbehnúť znovu," povedala Hrašková.       

Združenie má zatiaľ k dispozícii tri chladničky, ktoré dostalo darom. Najprv plánuje v hlavnom meste využiť tie a ak projekt uspeje, budú uvažovať nad ďalšími chladničkami a prípadne ich umiestnením aj v iných mestách. "Spoluprácu nám už sľúbil magistrát hlavného mesta a bratislavské mestské časti Karlova Ves, Rača a Nové Mesto. Od realizácie nás momentálne delia len chýbajúce financie na materiály potrebné na úpravu chladničiek do finálnej podoby," priblížila Hrašková.       

O údržbu chladničiek sa postará združenie. Poplatky za elektrinu zas bude pokrývať organizácia, ktorá ich u seba prichýli. "Na chladničky plánujeme nalepiť pravidlá alebo odporúčania, ktoré majú pomôcť urobiť projekt bezpečným a udržateľným," podotkla Hrašková.       

OZ Free Food upozorňuje, že ročne sa na celom svete vyhodí 1,3 miliardy ton jedla - tretina celkovej produkcie potravín. Takmer 800 miliónov ľudí je pritom podvyživených a potraviny, ktoré sa na svete ročne vyhodia, by nasýtili tri miliardy ľudí. Najviac plytvajú domácnosti a jednotlivci.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.07.2016
Francúzsky deň ponúkne hudbu i gastronómiu
V Bratislave bude možné opäť zažiť oslavy francúzskeho štátneho sviatku. Vo štvrtok 14. júla sa na Hlavnom námestí môžu obyvatelia a návštevníci hlavného mesta Slovenska zoznámiť s francúzskou kultúrou i špecialitami francúzskej gastronómie.
viac
17.01.2017
Chcete darovať potraviny?
Už po druhý raz sa Petržalka zapojila do potravinovej zbierky pre sociálne odkázaných, ktorú organizuje spoločnosť UBER.
viac
01.10.2019
Bezdomovcov v Starom Meste je 162, ich počet stúpol
Bezdomovcov v bratislavskej mestskej časti Staré Mesto je 162, zatiaľ čo minulý rok ich bolo 123. Vyplýva to zo sčítania ľudí bez domova, ktoré realizovalo občianske združenie (OZ) Stopa, podľa ktorého len desať percent z nich chce svoju situáciu reálne zmeniť.
viac
30.03.2020
Staré Mesto spúšťa od pondelka projekt vývarovne pre seniorov
Budova Propelleru na Rázusovom nábreží v bratislavskom Starom Meste sa zmení na vývarovňu pre seniorov. Od pondelka (30. 3.) spúšťa totiž mestská časť projekt Staromestské seniorské menu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %