Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
23.01.2019 03:10

V Brezne môžu ušetriť na poplatkoch za odpad, treba sa včas nahlásiť


Ilustračná snímka www.brezno.sk


V prípade, že idete študovať, pracovať, bývať mimo Brezna, požiadajte o zníženie, resp. odpustenie poplatku za komunálny odpad. Zľavu si môžu uplatniť aj občania v hmotnej núdzi či držitelia preukazu ŤZP.


Prípadné zmeny pre vyrúbenie poplatku či pre zánik poplatkovej povinnosti v priebehu zdaňovacieho obdobia (ako napr. zmena trvalého pobytu, predaj alebo kúpa nehnuteľnosti, zmena počtu osôb na adrese a pod.) treba nahlásiť mestu do 30 dní odo dňa, keď nastali.

Kto má nárok na zníženie alebo odpustenie poplatku

Ak sa viac ako 90 dní v aktuálnom roku nezdržiavate na území mesta z dôvodu štúdia, zamestnania alebo prechodného pobytu v inej obci v rámci SR, na základe písomnej žiadosti vám môže byť znížený poplatok na minimálnu sadzbu. „K žiadosti je potrebné doložiť potvrdenie, z ktorého musí byť zrejmé, koľko dní v aktuálnom roku sa zdržiava poplatník mimo mesta, kde a z akého dôvodu,“ uviedla Ľubica Kubaliaková z úseku daní a poplatkov mestského úradu.

 V prípade, že je poplatník viac ako 90 dní v inom štáte, môže mu byť na základe písomnej žiadosti poplatok za toto obdobie odpustený. „K žiadosti treba doložiť potvrdenie o štúdiu, zamestnaní či povolení na pobyt v inom štáte. Ak je potvrdenie vystavené v inom jazyku ako slovenský, prípadne český, je potrebné priložiť aj voľný preklad.“

 O zníženie resp. odpustenie poplatku požiadajte čím skôr, aby vo vydanom rozhodnutí bola vyrúbená správna výška poplatku. V prípade, že v priebehu roka predsa len dôjde ešte k nejakej zmene, je potrebné túto zmenu útvaru daní a poplatkov hneď nahlásiť.

Zľava sa týka aj občanov v hmotnej núdzi, ŤZP a iných

Poplatok môže byť na základe písomnej žiadosti znížený o 30% občanom v hmotnej núdzi, osobám s ťažkým zdravotným postihnutím alebo prevažne, príp. úplne bezvládnym občanom. „K žiadosti treba v tomto prípade doložiť rozhodnutie z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny alebo fotokópiu preukazu ŤZP, ŤZP/S, príp. rozhodnutie sociálnej poisťovne o priznanej bezvládnosti. Jednotlivé úľavy nie je možné kombinovať. Poplatok môže byť odpustený aj z dôvodu umiestnenia v zariadení sociálnych služieb, zdravotníckom zariadení, v reedukačnom zariadení či zariadení na výkon trestu odňatia slobody, ak toto umiestnenie trvá viac ako 90 dní v príslušnom zdaňovacom období.“

Tlačivá žiadostí si môžu poplatníci vyzdvihnúť osobne v Mestskom úrade v Brezne na prízemí, kancelária č. 4, dane a poplatky, alebo si ich stiahnuť z webovej stránky mesta.

Rozhodnutie doručia do vlastných rúk

Miestny poplatok za komunálne odpady vyrubuje mesto ako správca dane, a to rozhodnutím na príslušné zdaňovacie obdobie, ktorým je kalendárny rok. „Doručujeme ho do vlastných rúk. Spravidla v mesiacoch máj až jún rozhodnutia osobne roznášajú poverení zamestnanci mestského úradu. V rozhodnutí je uvedená výška poplatku (s prepočtom podľa počtu osôb, prípadne podľa rôznych oslobodení od platby a znížení platby) a splatnosť poplatku, ktorá je pri komunálnom odpade stanovená v dvoch splátkach – prvá splátka je do 15 dní od nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia, druhá splátka je splatná posledný septembrový deň,“ uzavrela Ľubica Kubaliaková.

 

Autor: MsÚ Brezno, zdroj: www.brezno.sk


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2016
Za štyri roky R. Sobota ušetrila na vývoze odpadu 1,5 milióna eur
Viac ako 1,5 milióna eur ušetrilo mesto Rimavská Sobota a jeho obyvatelia vďaka zberu a vývozu tuhého komunálneho odpadu (TKO) vlastnými silami.
viac
01.03.2019
Platby za odpad odpustia stovkám ľudí, ktorí sa zdržiavajú mimo mesta
Mesto Veľký Krtíš odpustilo tento rok poplatok za komunálny odpad 497 osobám a znížilo ho pre 491 osôb. Žiadosť si mohli podať všetci tí, ktorí počas roka pracujú, študujú, alebo sa zdržiavajú mimo mesta. Veľký Krtíš má pri tom približne 12.500 obyvateľov.
viac
29.04.2021
ZMOS odmieta vládne nariadenie k poplatkom za odpady
Združenie miest a obcí Slovenska odmieta návrh nariadenia vlády, ktorým sa ustanovuje výška sadzieb poplatkov za uloženie odpadov a podrobnosti súvisiace s prerozdeľovaním príjmov z poplatkov za uloženie odpadov.
viac
26.01.2022
Obyvatelia Nitrianskeho Pravna zaplatia za komunálny odpad menej ako vlani
Obyvatelia Nitrianskeho Pravna v okrese Prievidza zaplatia v tomto roku za odvoz a likvidáciu komunálneho odpadu menej peňazí ako vlani. Zníženie poplatku z 35,90 eura na 32,90 eura umožnilo menšie množstvo odpadu, ktorý putoval na skládku, i dôslednejšie triedenie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %