Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
11.05.2016 09:08

V Brezne slávnostne otvorili zrekonštruovanú synagógu


Zrekonštruovaná synagóga. Snímka: (obnova.sk).


Breznianska synagóga, ktorá je jedinou sakrálnou židovskou stavbou na Horehroní, sa po 70 rokoch dočkala rekonštrukcie. Mesto ju obnovilo za pomoci eurofondov.


"Celkovo bolo v rámci investičnej akcie "Stavebné úpravy synagóga Brezno" preinvestovaných viac ako milión eur. Z tejto sumy 85 percent tvoril príspevok z Európskeho fondu sociálneho rozvoja, desať percent príspevok zo štátneho rozpočtu a päť percent tvorili vlastné zdroje mesta," uviedla Petra Dzurmanová, viceprimátorka Brezna.       

Ako dodala, rekonštrukciou synagógy získa horehronský región nielen obnovený náboženský chrám, ale tiež kultúrny stánok s rozmanitým využitím. Už v najbližších týždňoch poslúži ako priestor na organizovanie koncertov, vystavovanie prác medzinárodnej súťaže kresleného humoru a satiry alebo ako dejisko inšpiratívneho divadelného festivalu.

"Zárukou pestrého kultúrneho využitia stavby s výbornou akustikou je aj podpísanie Memoranda o spolupráci medzi mestom Brezno a Akadémiou umení v Banskej Bystrici," dodala Dzurmanová.  

Osud synagógy, národnej kultúrnej pamiatky v metropole Horehronia, počas 20. storočia kopíroval život miestnej židovskej komunity. Jej základný kameň bol za výdatnej pomoci mesta postavený už v roku 1901. Dostavaná bola približne o 30 rokov neskôr, no svoj pôvodný účel stihla plniť len do začiatku druhej svetovej vojny. Po jej skončení sa podobne ako v mnohých ďalších slovenských mestách už židovskú komunitu nikdy nepodarilo obnoviť.       

Synagóga v istom období slúžila aj ako sýpka a postupne chátrala. Až na prelome storočí vyvinula samospráva snahu prinavrátiť pamiatke dôstojnejší vzhľad. Čiastočnú rekonštrukciu vtedy podporili aj potomkovia breznianskych Židov, ktorí dnes žijú v rôznych častiach sveta, no na Brezno nezanevreli.       

V priestoroch synagógy je teraz stála expozícia z histórie židovskej komunity v Brezne.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.06.2020
TTSK zmodernizoval cestu medzi Šoporňou a Dlhou nad Váhom
Trnavský župan Jozef Viskupič uviedol do užívania zrekonštruovaný a zmodernizovaný úsek cesty II/573 medzi obcami Šoporňa a Dlhá nad Váhom. Obsahuje aj zabudované moderné bezpečnostné prvky.
viac
31.05.2021
Žiaci ZŠ Československej armády sa budú učiť v špecializovaných učebniach
Mesto Prešov vďaka podpore Európskej únie postupne skvalitňuje vyučovací proces v základných školách vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Žiakom a učiteľom v ZŠ Československej armády takto urobia radosť nové špecializované učebne.
viac
08.03.2022
B. Bystrica chce do konca augusta obnoviť deväť autobusových zastávok
Mesto Banská Bystrica chce do konca augusta 2022 opraviť celkom deväť frekventovaných autobusových zastávok. Na ich obnovu získalo ešte vlani nenávratný finančný príspevok vo výške 740 000 eur.
viac
06.10.2022
Mesto začalo s obnovou vonkajších priestorov historického hotela Ďumbier
Mesto Brezno začalo s obnovou vonkajších priestorov historického objektu hotela Ďumbier. Postupne príde na rad rekonštrukcia interiéru, revitalizácia nádvoria a rozšírenie služieb hosťom. Predpokladaný čas realizácie začiatočných prác je tri mesiace.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %