Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
14.09.2019 02:05

V Brezovej pod Bradlom opäť ožila železničná stanica


Ilustračná snímka, zdroj: nazahori.sk


Klub priateľov železníc Trnavy a okolia (KPŽT) si pripomenul 120. výročie sprevádzkovania trate Jablonica – Brezová pod Bradlom. V rámci slávnosti vypravil v sobotu historickú súpravu z Trnavy do Brezovej pod Bradlom.


Pravidelná osobná doprava skončila na tejto trati v roku 2003, od vtedy už z Jablonice do Brezovej chodí osobný vlak len sporadicky. "Uskutočnilo sa tu niekoľko individuálnych jázd pre súkromné spoločnosti aj pre verejnosť ako v tomto prípade. Aj keď táto trať z pohľadu verejnej dopravy nie je veľmi perspektívna, stále má možnosti využitia v prípade letnej sezónnej prevádzky, ktorú by využívali predovšetkým turisti, keďže okolie Brezovej pod Bradlom je pre turistiku ideálnym prostredím," uviedol pre TASR člen výboru KPŽT Marko Engler.      

"Uplynulo už 16 rokov, odkedy do mesta nechodí pravidelná vlaková doprava a práve preto sme radi takýmto iniciatívam, akou je vypravenie historickej súpravy z Trnavy na Brezovú. Našou ambíciou je v blízkej budúcnosti dosiahnuť, aby vlak na tejto trati chodil aspoň v turistickom období," doplnil pre TASR primátor mesta Brezová pod Bradlom Jaroslav Ciran.      

Vlaková súprava, ktorú vypravil KPŽT, sa skladala zo štyroch železničných vozidiel. "Dva sú prípojné vozne a dva sú hnacie vozne. Dva vozne boli vyrobené na konci 40. rokov minulého storočia, ale konkrétne na tejto trati jazdil tento typ až do 80. rokov. Druhá časť súpravy je zo začiatku 80. rokov a medzi Jablonicou a Brezovou zabezpečovala prevádzku, až kým sa na trati nezastavila pravidelná osobná doprava," informoval Engler.    

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.10.2018
Brezová pod Bradlom, známa mohylou či Svákom Raganom, stráca obyvateľov
Mesto Brezová pod Bradlom prišlo za necelé dve desaťročia o viac ako desať percent obyvateľstva a zatiaľ sa pokles nedarí zastaviť. A to napriek tomu, že mesto má dobrú strategickú polohu, kompletnú občiansku vybavenosť a ideálne podmienky pre cestovný ruch.
viac
23.01.2019
Brezová pod Bradlom plánuje umiestniť na Bradle vyhliadkové ďalekohľady
Mesto Brezová pod Bradlom sa uchádza o nenávratný finančný príspevok na projekt, v rámci ktorého plánuje umiestniť v okolí Mohyly Milana Rastislava Štefánika vyhliadkové ďalekohľady.
viac
03.05.2019
Vystavia časť z trosiek havarovaného lietadla M. R. Štefánika
Pri príležitosti 100. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika vystavia časť z trosiek jeho lietadla v Brezovej pod Bradlom.
viac
03.05.2019
ZSSK vypraví mimoriadny vlak z Bratislavy do Brezovej pod Bradlom
Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vypraví pri príležitosti 100. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika v sobotu (4. 5.) mimoriadny vlak do Brezovej pod Bradlom. TASR o tom informoval hovorca ZSSK Tomáš Kováč.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %