Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
12.04.2019 06:11

V Brezovej pod Bradlom oslavovali storočnicu prvej slovenskej meštianskej školy


Ilustračná snímka


V piatok 12. apríla 2019 sa v priestoroch Národného domu Štefánikovho v Brezovej pod Bradlom spomínalo na založenie prvej slovenskej meštianskej školy, ktorá bola v kopaničiarskom kraji založená pred 100 rokmi.


Začiatkom januára 1919 vznikla v Brezovej pod Bradlom prvá meštianska škola s vyučovacím jazykom slovenským. Tento školský rok tak uplynulo presne 100 rokov od jej založenia, osláv tohto významného jubilea sa úspešne zhostila jej nástupkyňa – Základná škola Brezová pod Bradlom. Jubilantku počas storočnice zasiahli viaceré reformy, ale i historické a spoločenské udalosti, počas ktorých sa menili nielen budovy a triedy, ale aj učitelia a žiaci. „Základná škola Brezová pod Bradlom stojí na tradíciách a základoch prvej slovenskej meštianky, v istom zmysle slova sme preto všetci jej absolventmi.Vyučovanie v jubilejnom školskom roku 2018/2019 bolo na škole presiaknuté mnohými metódami a formami, ako dnešným deťom priblížiť odkaz jej založenia,“ prihovorila sa riaditeľka Základnej školy v Brezovej pod Bradlom Ivica Gavrasová publiku pozostávajúcemu z bývalých zamestnancov i absolventov školy. Kultúrny program slávnostnej akadémie k 100. výročiu založenia prvej slovenskej meštianky vizuálne vyskladali tanečné, spevácke i recitačné čísla žiakov školy. Tie názorne ukázali, ako počas rokov prebiehalo vyučovanie na škole, ale i zásadné okamihy v jej živote, medzi ktoré bezpochyby patrilo aj položenie základného kameňa budovy súčasnej školy na sídlisku Dolné Lúky a jej otvorenie za účasti Alexandra Dubčeka.

Medzi gratulantmi sa na slávnostnej akadémii objavil aj trenčiansky župan Jaroslav Baška, ktorý prišiel škole popriať všetko dobré, veľa úspechov a samých šikovných žiakov. Jubilujúcu školu navštívil predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja zatiaľ dvakrát. „Prvýkrát to bolo v roku 2016, keď sa otváral blok s kuchyňou a jedálňou, ktorý prispel k zlepšeniu podmienok žiakov navštevujúcich školu. Druhú návštevu som absolvoval v roku 2017, keď sme škole odovzdali pracovné náradie a notebook, ktoré si vybrala na podporu polytechnického vzdelávania. Jubilantke želám všetko najlepšie k storočnici, nech sa škole aj naďalej darí,“ povedal župan. Riaditeľke školy odovzdal darčekový kôš pre deti i symbolický šek, ktorým župa podporila organizáciu podujatia.

Autor: (ts-tsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.10.2018
Uplynulo 90 rokov od odhalenia Mohyly M. R. Štefánika
V tomto roku si v Brezovej pod Bradlom pripomenuli 90. výročie odhalenia Mohyly Milana Rastislava Štefánika. Slávnostne ju odhalili na Bradle 23. septembra 1928.
viac
03.05.2019
Vystavia časť z trosiek havarovaného lietadla M. R. Štefánika
Pri príležitosti 100. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika vystavia časť z trosiek jeho lietadla v Brezovej pod Bradlom.
viac
14.09.2019
V Brezovej pod Bradlom opäť ožila železničná stanica
Klub priateľov železníc Trnavy a okolia (KPŽT) si pripomenul 120. výročie sprevádzkovania trate Jablonica – Brezová pod Bradlom. V rámci slávnosti vypravil v sobotu historickú súpravu z Trnavy do Brezovej pod Bradlom.
viac
21.11.2019
Brezová pod Bradlom zrekonštruuje nevyužívanú školu na nájomné byty
Mesto Brezová pod Bradlom sa rozhodlo zrekonštruovať nevyužívanú základnú školu na Piešťanskej ulici a prerobiť ju na nájomné byty.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %