Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
18.08.2018 10:00

V Cerovej je prvý veterný park na Slovensku


Veterný park Cerová. Snímka zdroj: [Boat4u] - YouTube


Obec Cerová v Senickom okrese sa chce v budúcnosti viac orientovať na cestovný ruch. Leží na trase historickej Českej cesty a vo svojom katastri má niekoľko turistických zaujímavostí. Na to, aby sa stala atraktívnou destináciou pre turistov, má podľa starostu Jána Čerešníka veľmi dobré predpoklady.


Do majetku obce patrí zrúcanina hradu Korlátko. V posledných rokoch prechádza opravami, o ktoré sa stará skupina nadšencov. Za posledných desať rokov boli zrekonštruované kritické miesta a postupne sa spevňujú hradby, aby sa zachovali pre ďalšie generácie.       

V tesnej blízkosti hradu sa nachádza prvý veterný park na Slovensku, ktorý bol spustený do prevádzky v roku 2003 a výrazne dostal obec s približne 1200 obyvateľmi do povedomia. Nad Cerovou sa týčia štyri vrtule, ktoré vyrobia ročne približne 4000 MWh elektrickej energie.       

Medzi veterným parkom a zrúcaninou hradu stojí rozhľadňa vybudovaná z peňazí získaných v rámci spolupráce INTERREG V-A Česká republika – Slovenská republika. Zaujímavosťou je, že rovnaká rozhľadňa bola neskôr postavená aj v ďalšej záhoráckej obci Prietrž.       

Počas súčasného volebného obdobia došlo k zmene starostu, zaujímavosťou je, že bývalý aj súčasný majú rovnaké meno Ján Čerešník. Zhoda mien podľa slov aktuálneho starostu spôsobuje nedorozumenia aj problémy. Tie vznikajú predovšetkým pri podávaní žiadosti o pridelenie finančných prostriedkov z ministerstiev a Európskej únie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.11.2017
Hlavné mesto má prvý betónový skatepark
Hlavné mesto má po šiestich rokoch snáh dobrovoľníkov prvý betónový skatepark. Nachádza sa v areáli Spojenej školy Svätej rodiny na Gercenovej ulici v bratislavskej Petržalke a od nedele je pre verejnosť oficiálne otvorený.
viac
18.11.2020
Vynovený Štúrov park už sprístupnili verejnosti
Zvolenčanom sa po niekoľkých mesiacoch opäť otvára Štúrov park. Jeho obnova bola súčasťou tretej etapy rekonštrukcie tamojšieho Námestia SNP.
viac
16.02.2021
Dúbravka predstavuje návrh urbanistického riešenia zóny Pod záhradami
Obyvatelia bratislavskej Dúbravky sa do 31. marca môžu nielen elektronicky sčítať, ale tiež participovať na verejnom prerokovaní návrhu urbanistickej štúdie zóny Pod záhradami.
viac
05.10.2023
Ornitológovia nesúhlasia so zámerom výstavby veterného parku na Orave
Slovenská ornitologická spoločnosť (SOS)/BirdLife Slovensko nesúhlasí so zámerom výstavby veterného parku v Tvrdošíne na Orave. Informovala o tom na sociálnej sieti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %